Visuri verzi şi promisiuni eoliene în Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă proiectul va fi dus la îndeplinire, panourile solare s-ar putea produce lângă Timişoara
Dacă proiectul va fi dus la îndeplinire, panourile solare s-ar putea produce lângă Timişoara

Consiliul Judeţean Timiş s-a întâlnit ieri în şedinţa lunară pentru a discuta mai multe proiecte de hotărâre importante pentru judeţ, dar interesante pentru toată regiunea.

Unul dintre proiecte se referă la construirea unui Parc Tehnologic în care să vină şi să îşi deschidă puncte de lucru producătorii de echipamente din domeniul energiei verzi. Parcul ar urma să se construiască pe 15 hectare de teren în zona localităţii Covaci, lângă Timişoara.


„Acest proiect, alături de alte două, face parte din Planul Integrat de Dezvoltare al Timişoarei. Mâine (n.r. astăzi) depunem proiectul pentru a obţine finanţare europeană”, a spus preşedintele judeţului Constantin Ostaficiuc. Valoarea investiţiei este estimată la 12 milioane de euro. Unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai parcului tehnologic pentru energie alternativă este consilierul Viorel Sasca.


Parc pentru nimeni


„Importanţa este foarte mare pentru că în toată lumea se pune accent pe energia alternativă. Asta înseamnă că va fi nevoie de echipamente. Dacă vom reuşi să atragem investitori, România va deveni producătoare şi ne-am satisface necesarul fără a fi nevoie să importăm”, a spus Sasca. Întrebat dacă s-a făcut un studiu, Viorel Sasca a recunoscut că firma care a realizat studiul nu şi-a făcut treaba. „Era una din temele din caietul de sarcini de care proiectantul s-a achitat doar parţial, găsind doi posibili investitori. Pentru a primi banii, trebuie să mai caute producători interesaţi să vină aici”, a mai spus Viorel Sasca.


Idee acceptată


Ovidiu Şandru este editor al site-ului The Green Optimistic, specializat în domeniul energiei verzi. Acesta salută ideea, cu o singură condiţie. „Ideea este foarte bună dacă s-ar găsi producători. Depinde şi de preţurile pe care le-ar cere. Sunt mulţi care vor să investească într-un panou solar sau într-o instalaţie geotermală, dar contează cu ce costuri”, a spus Şandru. Consilierii judeţeni au mai aprobat ieri şi cumpărarea unui teren de 5.700 de metri pătraţi pentru accesul la Parcul Tehnologic.

Ideea este foarte bună dacă s-ar găsi producători. Depinde şi de preţurile pe care le-ar cere.
Ovidiu Şandru, editor The Green Optimistic

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite