VIDEO Imagini spectaculoase din timpul unei operaţii pe creier, realizată în 1973, la Timişoara. Pacientul era treaz şi coopera cu medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţie pe creier la Timişoara, în anul 1973
Operaţie pe creier la Timişoara, în anul 1973

În urmă cu 40 de ani, profesorul Vasile Miclăuş realiza, la Timişoara, în premieră naţională, o operaţie pe creier cu dispozitive inventate de el.

Primul film din domeniul neurochirugical realizat în România a fost realizat  în 1973, la Timişoara, de către operatorul Karl Szelhegy-Windberger. Acesta a filmat o intervenţie chirurgicală făcută de reputatul profesor Vasile Miclăuş, în premieră. În timpul intervenţiei pe creier, pacientul bolnav de Parkinson era conştient şi i se cerea să comunice cu medicii.


Televiziunea Medicală din Timişoara a prezentat în exclusivitate imaginile document.


„Timişoara a avut o mare personalitate, pe acest profesor Miclăuş, care a fost un adevărat şef de şcoală,  A venit în Timişoara in anul 1955, atunci înfiinţandu-se Secţia de Neurochirurgie. De ce spun că a fost o mare personalitate? Pe timpul acela era foarte greu să pleci dincolo. A avut ieşiri la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, la Institutul Burdenko, Rusia, un mare institut care a rămas şi acum important pe plan mondial, in care se gasea profesorul  Konovalov. A fost la Paris, la Roma, deci un om care a cunoscut foarte mult ce se întâmplă în străinătate. Trebuie să amintesc şi asta:  a participat la războiul din Coreea în perioada ’53-’54, unde a şi primit o decoraţie,  a Republicii Populare Coreea cu numele “Meritul Sanitar”. Să nu mă întrebaţi de ce parte a baricadei a luptat pentru că nu ştiu, doar că a fost în războiul din Coreea şi, normal, acest lucru l-a ajutat foarte mult să aibă  experienţă, să aibă curaj. Aici în Timişoara a inventat un aparat de stereotaxie cerebrală , care a fost primul din România, de fapt, nu a mai fost nimeni altcineva care să facă aşa ceva la noi în tara. Invenţia lui a fost transpusă pe film. Este vorba despre o mişcare involuntară, o diskinezie, acest Parkinson, pe care toată lumea îl ştie. Cu ajutorul acestui aparat stereotactic inventat de el reuşeşte să vindece pacientul”, a declarat, pentru Televiziunea Medicală, Horia Pleş,  şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara. 



Citiţi şi:
 

Decanul de vârstă al fotografilor din Timişoara a împlinit 90 de ani: secretul de a fura din eternitatea timpului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite