Un drum construit de otomani în secolul XVII, descoperit din întâmplare în Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul medieval de la Ciacova. FOTO: Facebook (Bogdan Seculici)
Drumul medieval de la Ciacova. FOTO: Facebook (Bogdan Seculici)

Săpăturile făcute de autorităţi pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din Ciacova au dus la descoperirea unor vestigii arheologice importante: bârne de lemn care formau o stradă în urmă cu 400 de ani.

Chiar dacă drumul medieval nu va putea fi conservat în totalitate, bucăţi din bârnele de lemn care îl alcătuiau acum patru sute de ani vor putea fi păstrate şi expuse în viitor, cel mai probabil, la Muzeul Banatului din Timişoara. Costurile lucrărilor la situl arheologic sunt suportate de autorităţi.

Săpăturile au mai scos la lumină şi alte vestigii, cioburi de vase, dar şi mai multe oase de animale, adică alte semne că zona a fost locuită în urmă cu patru secole. Dovadă stă şi un zid de cărămidă dezgropat la doar câţiva metri distanţă.

„Cea mai mare parte sunt scânduri groase aşezate pe structuri, pe bârne longitudinale”, a spus arheologul Alexandru Flutur pentru Digi24 Timişoara. „Doar clădirile importante să făceau din cărămidă, poate a fost chiar o moschee”, a spus profesorul de istorie Bogdan Seculici, unul dintre primii oameni care au realizat ce valoare are descoperirea de la Ciacova.

Localitatea a fost atestată documentar de la începutul secolului al XIII-lea, sub denumirea Csaak. După cucerirea zonei de către Imperiul Habsburgic şi alungarea turcilor, Ciacova a fost populată cu şvabi, austrieci, cehi şi alte etnii din imperiu, devenind chiar capitală de district.

Citeşte şi:

Enigmele celei mai mari cetăţi din Epoca Bronzului, la doi paşi de Timişoara. „Este contemporană cu perioada Războiului Troian”

FOTO Proiect spectaculos de salvare a ecluzei habsburgice a bastionului Cetăţii Timişoarei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite