Trântorii bogaţi din Timiş au fost lăsați de inspectorii de muncă fără ajutoarele de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orbi care conduc fără probleme, şchiopi care îşi pierd timpul pe terenul de fotbal şi săraci care locuiesc în vile. Acestea sunt categoriile de asistaţi ai statului din Timiş care va trebui să dea socoteală pentru faptul că şi-au falsificat dosarele. ITM i-a lăsat fără ajutoare și a dat amenzi de zeci de mii de lei.

"Cele mai multe nereguli, în ceea ce priveşte persoanele cu handicap, le-am descoperit în zona Buziaş. Este inadmisibil ca, în condiţiile unei medii de 3% pe ţară, în multe localităţi din Timiş această cifră să fie cel puţin dublă: Ohaba Lungă - 6,07%, Fârdea - 5,9%, Racoviţa - 5,81%", a explicat directoarea ITM, Cornelia Corescu.
În ceea ce priveşte venitul minim garantat acordat persoanelor fără un loc de muncă, lucrurile stau şi mai rău. Dintre cele 100 de primării din judeţ, 44 au fost déjà verificate, iar acestea s-ar putea lăsa cu dosare penale. "Din 1.107 dosare verificate, 203 au fost anulate şi s-au dat amenzi de 10.000 de lei. Sunt şi primării unde s-au anulat toate dosarele: Bara, Sânandrei şi Gottlob", a mai spus Corescu.

Precedentul Racovița

Un scandal de proporţii a izbucnit toamna trecută în comuna timişeană Racoviţa. O localnică îi acuza pe alţi consăteni că primesc indemnizaţii de nevăzători, deşi nu au nimic. Vizaţi erau cei 100 de „orbi", medicul care şi-a dat avizul, dar şi reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Medicul oftalmolog Sidonia Ionescu, bănuită că ar fi semnat adeverinţele de nevăzător, a confirmat, la momentul respectiv, pentru Adevărul că a avut pacienţi din zona Racoviţa cu diferite grade de handicap. „Eu am evaluat în jur de 10 - 20 de persoane din zona Racoviţa care primesc indemnizaţie de handicap. Au grade de handicap diferite, iar cei care sunt diagnosticaţi până la gradul trei pot să lucreze, pot merge cu bicicleta sau pot conduce maşina", a spus Sidonia Ionescu.

Profesorul "orb" vede


La evaluarea de anul acesta doar jumătate dintre ei s-au mai prezentat, semn că, ori s-au vindecat ca prin minune, ori s-au temut să apară în faţa unui alt doctor pentru consult decât cel care le-a eliberat certificatul. "Mulţi nu au mai mers la evaluare, aproape jumătate, după ce s-a făcut ancheta de către referentul nostru social. Decizia finală le aparţine celor de la Direcţia de Asistenţă Socială. Nouă nu ne-au comunicat încă nimic", a declarat primarul comunei, Ioan Nanu. Unul dintre cei acuzaţi că ia indemnizaţie pe nedrept este Ioan Munteanu, un fost profesor la şcoala din sat, care a fost surprins în urmă cu ceva timp de reporterii Adevărul în timp ce conducea maşina. Acesta a refuzat să răspundă acuzaţiilor care i se aduc, însă, conform unor surse oficiale, se pare că la eveluarea recent profesorul este unul dintre cei care nu s-a mai prezentat în faţa comisiei. 33 de persoane au fost suspendate de la plata facilităţilor pentru persoanele cu handicap vizual.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite