Tabloul de groază al sistemului medical din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoreanul Radiţa Radosavliev are un tablou care îi aminteşte de umilinţele prin care a trecut
Timişoreanul Radiţa Radosavliev are un tablou care îi aminteşte de umilinţele prin care a trecut

Experienţa prin spitalele din oraş l-a împins pe Radiţa Radosavliev să realizeze o operă de artă neobişnuită. Fostul lucrător vamal la Moraviţa şi la aeroport suferă de o formă gravă de diabet, iar acum este pensionar pe motiv de boală.

Radiţa Radosavliev a trăit pe propria piele ceea ce simt românii ajunşi să depindă de sistemul medical românesc. Timişoreanul, fost vameş la Moraviţa, între 1976 şi 1996, iar până în 2004 la Aeroprtul internaţional „Traian Vuia”, a fost diagnosticat cu diabet.


Bărbatul a fost nevoit să străbată spitalele, a fost supus mai multor operaţii, iar acum are nevoie de medicamentaţie şi insulină de cinci ori pe zi. În urma experienţiei din spitale, Radiţa Radosavliev a rămas cu o amintire pe care nu o poate da uitării. Acesta a realizat un tablou mai puţin graţios, în care apar două fotografii cu rănile de la picior, câteva ustensile medicale cu care asistentele i-au provocat rănile, o seringă pentru insulină, dar şi câteva monezi ca simbol al şpăgilor.



Rănit la domiciliu

Radiţa Radosavliev


Cu toţii se întreabă de ce nu sunt bani în sistemul medical românesc. Pot să demonstrez unde se duc banii noştri, pentru că eu toată viaţa mea am cotizat la spitale. În 2005 am fost diagnosticat cu cangrenă diabetică şi am suferit amputaţie la degetul 1 şi 2 de la piciorul stâng”, a spus Radosavliev. Externat din spital, timişoreanul a avut nevoie de pansare zilnică la domiciliu. Acesta susţine că din cauza unei asistente, starea lui de sănătate s-a agravat.


Sesizări peste sesizări


La piciorul drept s-a format o beşicuţă de la pantofi. Doctorul a intervenit, a spart beşica şi s-a infectat locul. În pozele din tablou se văd rănile făcute de asistenta Simona Banciu, cu unghia şi foarfeca. Nu s-a închis rana până în 2009. Trei ani am umblat în patru labe”, şi-a amintit Radosavliev. Radosavliev a făcut o serie de sesizări la Direcţia de Sănătate Publică, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la Prefectură, pentru tratamentul incorect din spital.



Pregătirea profesională lasă de dorit, gestionarea materialelor şi aparaturii sanitare este fără cuvinte. Este genocid uman, mită, corupţie, infecţii în secţii. Mi s-a refuzat consultaţia medicală. Dacă nu dai 10 lei asistentei, nu eşti curăţat şi pansat. În România nu contează fiinţa umană, ci culoarea politică şi banul”, a declarat Radiţa Radosavliev. De fiecare dată, răspunsul a fost că „nu intră în competenţa noastră, adresaţi-vă Colegiului Medicilor din România”.

Pensionarul spune că aşteaptă să primească răspunsurile mai întâi din România, iar apoi se gândeşte să sesizeze tribunalele internaţionale. „Pe mine mă aşteaptă scaunul cu rotile şi apoi sapa şi lada. Dar măcar am demonstrat cum se poate ajunge în situaţia asta”, a mai declarat Radiţa Radosavliev.

Radiţa Radosavliev
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite