Sentinţa prin care fostul preşedinte al CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, a fost condamnat la închisoare cu executare. Hotărârea nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Timiş au redactat motivarea sentinţei din dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, a fost condamnat în primă instanţă la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi alţi funcţionari ai CJ Timiş, dar şi membri din conducerea clubului patronat de Marian Iancu, în frunte cu Gheorghe Chivorchian.

Dosarul DNA care vizează finanţarea echipei de fotbal patronate de Marian Iancu de către Consiliul Judeţean Timiş cu suma de 9,5 milioane de lei a ajuns în faza de apel la Curtea de Apel Timişoara, unde a fost programat un prim termen, cu ocazia căruia procesul a fost amânat. Dosarul conţine şi motivarea sentinţei emise de Tribunalul Timiş în care fostul preşedinte al CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi la trei ani cu suspendare Petrişor Nădăştean, Răzvan Hrenovski şi Sabin Cionvică. Fostul director al clubului patronat de Marian Iancu, Gheorghe Chivorchian a fost condamant la trei ani şi 10 luni cu executare, iar Ion Negrei şi Ion Roşca, mebrii în conducerea clubului au primit câte trei ani şi nouă luni cu executare.

„Instanţa reţine că demersurile inculpaţilor ...în sensul celor arătate nu pot fi considerate legale, ci dimpotrivă se apreciază că respectivele demersuri exterioare procesului legislativ s-au realizat cu încălcarea normelor legale în vigoare care prevăd imposibilitatea finanţării activităţii ... sportive profesioniste, organizate ca societăţi comerciale pe acţiuni ce realizează venituri proprii în ramura sportivă care face obiectul licenţei obţinute din partea federaţiei sportive naţionale, emisă în conformitate cu statutele şi regulamentele federaţiilor internaţionale (şi nu din alocaţii din bugetele publice) şi îşi gestionează propriul patrimoniu potrivit reglementărilor aplicabile pentru societăţile comerciale, precum şi faptul că finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată strict la entităţile fără scop lucrativ, fiind excluse, deci, societăţile comerciale pe acţiuni al căror scop este obţinerea de profit”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

Judecătorul a mai arătat că apărarea referitoare la faptul că banii au fost alocaţi pentru susţinerea unui fenomen social nu stă în picioare. „Deşi în apărarea inculpaţilor s-a susţinut şi faptul că fotbalul, fiind o activitate de interes public, ar fi îndeplinite cerinţele legale care reglementează posibilitatea colaborării, instanţa constată că nu sunt îndeplinite cerinţele art.36 al.7 lit.a din Lega nr.215/2001. Astfel, se reţine că argumentul în apărarea inculpaţilor este lipsit de relevanţă întrucât nu se circumscrie noţiunii de proiect, serviciu sau acţiune de interes public. Pe de altă parte contractul de cooperare sau de asociere cu o persoană juridică, trebuie să aibă ca obiect finanţarea sau realizarea în comun de acţiuni publice de interes local. Ori, în cauză nu se poate reţine că s-a finanţat acţiuni de interes public local, ci s-au acordat sume de bani pentru acoperirea cheltuielilor ..., pentru premierea unor sportivi pentru care au fost întocmite ca şi documente justificative, procese verbale ce conţin date nereale”, se mai arată în motivarea Tribunalului Timiş.

În sentinţa de pe fond a procesului „Poli – CJ Timiş” se mai arată că judecătorul nu poate reţine apărarea potrivit căreia protocolul de colaborare cu „Poli” este legal pentru că nu a fost atacat în contencios administrativ de Prefectură. „Lipsa atacării la instanţa de contencios administrativ nu conferă legalitate „Protocolului de colaborare”, ori prelungirilor ulterioare ale protocolului iar omisiunea atacării în contencios nu poate justifica comiterea unei fapte penale”, se arată în sentinţă, fără a se preciza dacă aceia care au „omis” să sesizeze ilegalitatea se fac în vreun fel răspunzători de faptul că prin inacţiunea lor a fost girată o ilegalitate. 

Sentinta Condamnare Ostaficiuc Prima Instanta by Maria Pop on Scribd


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite