Şeful Poliţiei Locale Timişoara, pe funcţii de conducere aproape 40 de ani. Cât câştigă lunar cumulând pensia cu salariul
0Şeful Poliţiei Locale Timişoara şi-a făcut public CV-ul în urma unei dispoziţii a primarului Nicolae Robu, care le-a cerut tuturor şefilor din Primăria Timişoara să îşi publice CV-ul pe site-ul instituţiei. Din CV-ul şefului Poliţiei Locale Timişoara reiese că în ultimii 38 de ani, acesta a stat 35 de ani numai pe funcţii de conducere.
În urma unor procese care au obligat Primăria Timişoara să îi comunice unui cetăţean CV-urile unor şefi din Primăria Timişoara, dar şi după dezvăluirile jurnaliştilor renasterea.ro, care au arătat că CV-urile transmise ca urmare a sentinţelor au fost comunicate în bătaie de joc, primarul Nicolae Robu le-a cerut şefilor din Primăria Timişoara să îşi publice CV-urile pe site-ul instituţiei.
Pentru că a ignorat dispoziţia primarului, şefa Serviciului Creşe, Patricia Chelbu – Goje, una dintre şefele de la care a şi pornit scandalul, primarul Nicolae Robu a schimbat-o din funcţie, anunţul fiind făcut live, pe Facebook. Şefa de la Creşe nu a fost, însă, singura care nu şi-a publicat CV-ul, de pe site-ul primăriei lipsind CV-ul şefului Poliţiei Locale, Dorel Cojan.
Angajat pe postul de director executiv adjunct, Cojan conduce, de facto, Poliţia Locală de ani de zile pentru că primarul Nicolae Robu refuză să organizeze concurs pentru ocuparea postului de director executiv. Astfel, şase luni pe an, cât îi permite legea Cojan este director executiv, iar şase luni pe an este director adjunct cu atribuţii de director plin.
În urma sesizărilor din partea presei, pe site-ul Primăriei Timişoara a fost postat şi CV-ul lui Dorel Cojan. Documentul scoate la iveală faptul că în ultimii 38 de ani, actualul şef al Poliţiei Locale, în vârstă de 64 de ani, a stat 35 de ani numai pe funcţii de conducere. Concret, între 1981 şi 1985, Cojan a fost Şeful Compartimentului Sectorişti din cadrul Biroului de Ordine Publică al Miliţiei Municipiului Timişoara. Între 1988 şi 1990, Cojan a fost şeful Compartimentului Agenţi Ordine din cadrul Biroului de Ordine Publică al Miliţiei Municipiului Timişoara. Cojan evită, însă, să folosească termenul de Miliţie, folosind şi pentru perioada dinainte de 1989 denumirea de Poliţie.
După Revoluţie, Dorel Cojan a fost pe rând şeful Biroului Ordine Publică Timişoara, adjunct al Şefului Poliţiei Municipiului Timişoara pe linie de Ordine Publică şi Poliţie Rutieră, şeful Biroului Poliţie Rutieră Timişoara, şeful Secţiei 4 Poliţie Timişoara, adjunct al Şefului Poliţiei Municipiului Timişoara pe linie de Ordine Publică şi Poliţie Rutieră, şeful Secţiei 2 Poliţie Timişoara, adjunct al Şefului Poliţiei Municipiului Timişoara pe linie de Ordine Publică şi Poliţie Rutieră. Din 2006, Dorel Cojan ocupă funcţia de director executiv adjunct al Poliţiei Locale Timişoara, conducând în ultimii cinci ani instituţia care nu are un director executiv.
Două facultăţi în timp ce era şef în Poliţie
Din punct de vedere al studiilor, CV-ul lui Dorel Cojan arată că acesta a urmat între 1976 şi 1979 cursurile Şcolii de Ofiţeri Activi de Poliţie (n.r. Miliţie) Băneasa. Nu se ştie ce a făcut Cojan între 1979 şi 1981, anul primului său loc de muncă, potrivit CV-ului. După Revoluţie, în timp ce era şef în Poliţie, Dorel Cojan a reuşit să facă şi două facultăţi: Facultatea de Drept de la Babeş Bolyai din Cluj-Napoca (1992 - 1996) şi Facultatea de Ştiinţe Economice, specialitatea Management Comercial de la Universitatea de Vest din Timişoara (2000 - 2004). Dorel Cojan este, potrivit propriului CV, un foarte bun vorbitor de limba sârbă şi un bun vorbitor de limba germană.
Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, depuse în 2018, Dorel Cojan a avut, din pensie şi salariu, un venit lunar de peste 14.000 de lei lunar. Din această sumă, aproximativ 1.000 de lei lunar reprezintă norma de hrană pe care o primesc poliţişti locali.