„Săgeţile” dintr-un dosar de trafic de persoane în Dubai, duse la arestare fără probe. Un italian, personaj-cheie, dispărut fără urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Bozac (stânga) pe un şantier din Oman, înainte de izbucnirea scandalului din Dubai Foto Facebook
Ioan Bozac (stânga) pe un şantier din Oman, înainte de izbucnirea scandalului din Dubai Foto Facebook

Procurorii DIICOT Timişoara au deschis un dosar penal de trafic de persoane după ce mai mulţi români duşi să lucreze în construcţii în Dubai au depus plânegere împotriva celor care i-au dus acolo. Dosarul este în pericol din cauza lipsei probelor. Acesta este şi motivul pentru care arestarea inculpaţilor din dosar a fost respinsă. Personajul-cheie din dosar, un italian, este de negăsit de către procurori.

Mai mulţi români plecaţi la lucru în Dubai au depus plânegere penală împotriva firmei care i-a dus acolo, acuzându-i pe reprezentanţii societăţii de trafic de persoane după ce au lucrat fără să fie plătiţi, au fost ţinuţi în condiţii inhumane şi li s-au luat paşapoartele.

Totul a început, însă, în 2011 când un italian, Ilario Ivano Galli a înfiinţat firma de construcţii SC Galydra New Energy SRL. Prin această firmă, italianul a derulat afaceri cu Cristina Ecaterina Grigorescu şi Theodor Costin Grigorescu, care deţineau o firmă de consultant financiară.

Prin Giuseppe Cerateli, un alt italian stabilit în Dubai, Ilario Galli a reuşit să prindă mai multe lucrări în Emiratele Arabe Unite, ultimul dintre contracte fiind încheiat cu firma „Kelle”. Potrivit procurorilor DIICOT, după perfectarea contractului din Dubai, fraţii Grigorescu şi Stoica Remus Ovidiu au început să caute muncitori dornici să lucreze în Dubai pe 1.500 de dolari lunar şi 200 de dolari pentru mâncare.

„Fiecare din membrii grupării infracţionale avea un rol bine determinat: inculpata Grigorescu Cristina era cea care, prin firma sa procura biletele de avion şi tot ea era cea care organiza detaliile plecării şi cele de obţinere a vizei de intrare în Dubai. Inculpaţii Stoica Remus şi Grigorescu Theodor şi-au reţinut rolurile de racolatori ai victimelor. Aceeaşi inculpate avea şi rolul de supraveghetori ai muncitorilor pe timpul derulării zilei de muncă, încasând salariile victimelor de la reprezentanţii firmei beneficiare”, arată un document de la dosar.

În privinţa italianului care se află în spatele afacerii, procurorii au reţinut că „acesta deţinea rolul unui lider care purta convorbiri şi asigura climatul diplomatic între muncitorii racolaţi de el şi membrii echipei lui şi angajatorul arab, încasând de asemenea comisionul pe care acesta îl achita pentru aducerea forţei de muncă”.

Duşi la arestare fără probe

În ciuda acestor date exisxtente la dosar, în momentul în care au propus arestarea preventivă, procurorii DIICOT au mers în faţa judecătorului doar cu „săgeţile”, italianul care este considerat „creierul”afacerii nefiind nici măcar citat. De altfel, avocaţii din dosar au şi invocat acest lucru, iar judecătorii l-au luat în seamă, dispunând eliberarea inculpaţilor duşi la arestare, sub control judiciar.

„Deşi s-a vehiculat numele administratorului societăţii comerciale care a organizat deplasarea muncitorilor părţi vătămate în Emiratele Arabe, acesta nu are nicio calitate în dosar, nu a fost citat, deşi ar fi fost în mod indubitabil, esenţială, depoziţia sa faţă de încadrarea juridică a faptelor de care sunt acuzaţi inculpaţii”, au arătat judecătorii în sentinţa prin care persoanele propuse spre arestare au fost eliberate.

În acelaşi document, judecătorii arată că „pentru inculpata Cristina Grigorescu, DIICOT nu a dovedit participarea sub nicio formă la constituirea aşa zisului grup infracţional, sub aspectul racolării muncitorilor şi obţinerea de foloase pentru sine. Nici din interceptări nu se poate concluziona, fără dubiu, că aceasta a intrat în contact cu muncitorii, anterior deplasării acestora sau ulterior, pentru perceperea de foloase materiale”. Magistraţii au mai reţinut că „acuzarea nu a dovedit în măsură suficientă existenţa condiţiilor mizere de muncă, constrângerea muncitorilor şi nici acceptarea sau primirea de bani în scopul muncii părţilor vătămate”.

Procurorul de caz, Carmen Martinov, a declarat că judecătorii care au dispus lăsarea în libertate a inculpaţilor din acest dosar de trafic de persoane au preluat argumentele avocaţilor. Referitor la lipsa misteriosului italian din dosar, Carmen Martinov a declarat că „nu puteam să merg la arestare cu cineva care nu era găsibil”. „Asta nu înseamnă că o să îl pierd sau nu o să îl introduc în rechizitoriu”, a declarat procurorul de caz, potrivit căruia dosarul este aproape de finalizare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite