Prima şcoală experimentală din România. Va fi construită exclusiv prin efortul părinţilor şi profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiect Şcoala Babel din Timişoara
Proiect Şcoala Babel din Timişoara

Asociatia Parinti in Dialog, care a fondat si administreaza Scoala Babel din Timisoara, anunta constructia de la 0 a primei scoli experientiale din Romania, la Timisoara, in zona de nord a orasului.

Un grup de părinţi şi profesori creează de la zero un spaţiu inovativ care să reflecte schimbarea pe care o văd posibilă în sistemul românesc de educaţie. Construcţia îi va găzdui, începând din septembrie 2022, pe cei peste 180 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Babel din Timişoara.  

Este vorba despre două clădiri (regim de înălţime P+3) şi 3.000 metri pătraţi de zonă verde (care include şi terenul de sport).  

În interior vor exista: 11 săli de clasă duble, patru laboratoare, două săli de tip MakerSpace, o bibliotecă şi o sală de sport/evenimente.  

Transpunerea le aparţine arhitecţilor de la Studio Arca, Timişoara, iar procesul de construcţie este asumat de către Extraprompt. Noua şcoală va fi construită în zona de nord a oraşului. 

În această nouă clădire va funcţiona şi Centrul Român pentru Educaţie Experienţială, centru de formare şi dezvoltare pentru învăţători şi profesori realizat în colaborare cu partenerii Şcolii Gimnaziale Babel: Centrul pentru Stare de bine şi Implicare în educaţie – Tweemonds (Olanda), Centrul pentru Învăţare Experienţială – CEGO (Belgia) şi Universitatea din Leuven (Belgia). 

Proiect Şcoala Babel

Noile spaţiile sunt gândite astfel încât să contribuie la experienţa fiecărui copil şi fiecărui profesor şi reprezintă rezultatul unui dialog cu arhitecţi şi designeri  locali şi internaţionali.  

„Ne-am propus să construim o şcoală în care spaţiul urmează copilul, care să fie un exemplu de bună practică pentru alte şcoli şi spaţii de învăţare din ţară. Modelele deschizătoare de drumuri în educaţie – Reggio Emilia, Montessori, şcolile experienţiale olandeze, şcolile open space finlandeze – ne-au arătat că este nevoie şi de transformarea spaţiilor ca ele să reflecte valorile ce ghidează şi facilitează învăţarea”, a spus Monica Diaconu, preşedintele Asociaţiei Părinţi în Dialog.  

Şcoală-pilot în programul lansat în 2021 de Ministerul Educaţiei Naţionale

Cei de la Babel spun că noua construcţie va fi 100% un model de şcoală românească ce stimulează colaborarea, creativitatea, alegerea, apartenenţa la comunitate şi respectul pentru mediu.  

„Ne dorim ca şcoala iniţiată de comunitatea de părinţi din Timişoara să devină o şcoală-pilot în programul lansat în 2021 de Ministerul Educaţiei Naţionale şi, astfel, să sprijine transformările majore la nivel local şi naţional, aşa cum sunt ele prevăzute în programul «România Educată». Acest proiect inovator va putea servi ca studiu de caz în demersurile de îmbunătăţire a curriculumului şi a organizării şcolilor, de schimbare a politicilor ce modelează educaţia viitorului”, adaugă Monica Diaconu.  

Proiect Şcoala Babel

Asociaţia Părinţi în Dialog a marcat în 11 decembrie începerea construcţiei şi demararea acestui proiect multistrat care stă sub semnul intervenţiei pentru educaţie.   

Cu această ocazie, a fost lansată campania de strângere de fonduri şi resurse, dar şi acţiunea de consolidare a reţelei de parteneri.   

Anul viitor se deschide Liceul Babel 

Şcoala Gimnazială Babel s-a născut în 2016 din dorinţa unor părinţi şi profesori din Timişoara de a oferi şansa la o învăţare de calitate pentru copiii din Timişoara şi din România. Astăzi, în jurul Şcolii Babel s-a dezvoltat o comunitate de peste 180 de familii, 30 cadre didactice şi 210 copii.

Şcoala urmează curriculumul naţional şi este autorizată de Ministerul Educaţiei. Din septembrie 2022 se deschide Liceul Babel, cu 34 de elevi în clasa a IX-a. Obiectivul lor este să ofere un ecosistem educaţional autentic, funcţional în cultura românească care să asigure întreg parcursul de la clasa pregătitoare la clasa a XII-a. 

VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI: 

Prima sală de sport şcolară din Timişoara, construită după Revoluţie. Elevii de la Şcoala Britanică vor avea o arenă modernă FOTO VIDEO

FOTO Un an de Şcoală Britanică în Timişoara. Experienţă multiculturală - 330 de elevi din 20 de ţări
 

FOTO Şcoala care-i costă pe părinţi minim 6.000 de euro pe an. „S-au înscris 220 de copii. Avem în jur de zece naţionalităţi“

Interes neaşteptat de mare pentru cea mai selectă şcoală din Timişoara. Părinţii plătesc cel puţin 7.000 de euro pe an

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite