Pregătiţi de iarna grea, cu aparatul de tăiat ţurţuri
0Remi Rădulescu, premiat la Geneva, a finisat ultima sa invenţie – aparatul de tăiat ţurţurii. Este simplu de utilizat, încape uşor în spaţii înguste şi este chiar portabil. Atinge o greutate de până la10 kilograme şi trebuie racordat numai la apă şi electricitate.
Componentele noului dispozitiv de tăiat ţurţurii de gheaţă, conform explicaţiilor creatorului acestuia Remi Rădulescu, sunt un compresor, o tijă telescopică de diferite dimensiuni şi un electroventil, care funcţionează la presiune foarte mare.
Noua invenţie a fost pregătită de la sfârşitul anului trecut şi proaspăt terminată la sfârşitul lunii ianuarie. Ba mai mult, noul dispozitiv a fost înregistrat şi la OSIM, iar principalii clienţi vizaţi sunt cei de la ISU Banat şi primăriile. „Nu va mai trebui să vină pompierii, să se chinuie să dea jos ţurţurii, după ce ajunge lumea în spital, lovită în cap cu gheaţa. Aparatul poate fi utilizat de oricine“, a explicat Rădulescu. Bărbatul spune că preţul unui aparat va fi de sub 1.000 de euro, astfel încât să şi-l poată permite orice instituţie sau societate comercială. Timişoreanul spune că va produce zece exemplare, pentru început. „După aceea, vedem cum prinde“, a conchis Remi Rădulescu.
Dispozitivul, „prieten cu natura“
„Vorbim despre o presiune de până la 100 de atmosfere, prin care apa ajunge să fie propulsată prin braţul telescopic, spre gheaţa formată“, a explicat inginerul. Astfel, sloiul de gheaţă va fi tăiat, cel mai probabil, de presiune. Dacă nu, în scurt timp, ţurţurele va cădea singur, având în vedere că în componenţa jetului există clorură de calciu – formula despre care se spune că „mănâncă“ gheaţa.
„Am făcut rost şi de clorură de calciu, substanţă care topeşte gheaţa. M-am şi interesat şi se pare că nu dăunează solului. Aşadar, putem spune că este chiar şi bio“, a explicat Rădulescu. Timişoreanul este cunoscut pe piaţa internaţională a inventatorilor, după ce a câştigat, anul trecut, o medalie de argint la Salonul de la Geneva.
Atunci, inventase un dispozitiv de detectare şi eliminare a gazelor nocive. Invenţia timişoreanului, concepută pentru salvat vieţi, îşi poate găsi utilitatea în multe spaţii, pentru că nu doar detectează gazul, printr-un semnal sonor şi luminos, dar îl şi evacuează, fiind astfel unică în lume. Printre alte invenţii ale lui Remi Rădulescu se numără un captator solar, un concentrator parabolic şi o baterie solară.
M-am şi interesat şi se pare că nu dăunează solului. Aşadar, putem spune că este chiar şi bio
Remi Rădulescu, inventator