Poliţişti locali concediaţi pentru că au iertat doi străini care s-au scăldat dezbrăcaţi într-o fântână arteziană. Ce au decis judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini surprinse în august 2019 în centrul Reşiţei FOTO info-cs
Imagini surprinse în august 2019 în centrul Reşiţei FOTO info-cs

Tribunalul Caraş-Severin a dat sentinţa în cazul unor poliţişti locali concediaţi pentru că i-au iertat pe doi cehi care au făcut baie dezbrăcaţi într-o fântână arteziană din centrul oraşului Reşiţa şi au plimbat câinii fără lesă şi fără botniţă.

O filmare în care apar două persoane, dintre care una dezbrăcată complet, făcând baie în fântâna cinetică din centrul Reşiţei a devenit virală pe internet în august 2019. În urma incidentului, doi poliţişti de la Poliţia Locală Reşiţa, Olivian Emeric Boncilă şi Mihaela Adriana Bradea, au ajuns să fie cercetaţi disciplinar pentru că, după ce i-au găsit pe cei care s-au scălat în fântâna arteziană în apropiere de locul faptei, i-au lăsat să plece fără să îi sancţioneze sau măcar să îi legitimeze şi să raporteze incidentul. De asemenea, poliţiştii au fost acuzaţi şi că nu i-au sancţionat pe cei doi, care făceau parte dintr-un grup de cinci persoane, pentru că „erau însoţiţi de câini de talie mare fără ca aceştia să poarte botniţă şi lesă”.

   

Concediaţi după cercetarea disciplinară

În urma cercetării disciplinare s-a stabilit că în data de 18 august 2019, chiar în momentul schimbului de tură, poliţiştii locali au fost anunţaţi de un agent de pază de la un supermarket din zonă cu privire la faptul că „un bărbat şi o femeie (dintr-un grup de 5 persoane) fac baie dezbrăcaţi în fântâna din Centrul Civic”. Cei doi poliţişti locali, însoţiţi de alţi doi colegi, după ce au primit informaţia că făptaşii sunt „tunşi ca rockerii” au pornit în căutarea lor.

La scurt timp, grupul, însoţit şi de trei câini, a fost identificat, constatându-se că e vorba de un grup de cetăţeni cehi, cu care poliţiştii locali s-au înţeles mai mult prin semne. Comisia de cercetare disciplinară a reţinut că cehii nu au fost legitimaţi, „cu toate că poliţiştii locali aveau obligaţia să procedeze la legitimarea acestora pentru aflarea identităţii, iar în cazul în care aceştia nu aveau documente asupra lor trebuiau conduşi la sediul Poliţiei Locale pentru identificare”.

Comisia de disciplină care i-a cercetat pe agenţi a constatat că niciunul dintre cei patru poliţişti locali nu a raportat incidentul în Dispeceratul Poliţiei. Mai mult decât atât, poliţiştii locali au fost găsiţi vinovaţi de faptul că nu au sesizat Poliţiei Naţionale cu privire la săvârşirea, de către bărbatul care s-a dezbrăcat în pielea goală în centrul Reşiţei,  infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri. „Potrivit prevederilor din fişa postului poliţiştii locali aveau obligaţia ca la constatarea săvârşirii în flagrant a unei infracţiuni să identifice făptuitorii şi să îi predea organelor abilitate pe bază de proces verbal”, a constatat comisia de disciplină, care le-a aplicat agenţilor cea mai dură sancţiune disciplinară: concedierea.

Judecătorul, blând cu poliţiştii blânzi

Olivian Emeric Boncilă şi Mihaela Adriana Bradea au contestat în instanţă, la Tribunalul Cara-Severin, deciziile de concediere. Agenţii au mai arătat că „raportat la informaţiile vagi referitoare la persoanele care ar fi săvârşit infracţiunea de ultraj la bunele moravuri şi faptul că ei aveau obligaţia de a identifica aceste persoane şi a le preda organelor poliţiei naţionale, că nu se poate reţine săvârşirea acestei abateri, ei iniţial neavând indicii asupra persoanelor suspecte, fiind în imposibilitatea de a-i identifica”.

Agenţii s-au mai apărat arătând că „din punctul lor de vedere, nu s-au aflat în situaţia constatării unei fapte penale flagrante şi a obligaţiei profesionale de a acţiona, motiv pentru care, din punctul său de vedere, nu se poate reţine şi săvârşirea acestei abateri”. În plus, agenţii au mai arătat că „pentru a justifica propunerea de sancţionare în modalitatea destituirii, şeful instituţiei a întocmit un referat în care a prezentat succesiunea faptelor altfel decât s-au produs, denaturând adevărul şi amplificând în mod artificial consecinţele abaterilor săvârşite, cu singurul scop de a justifica sancţiunea propusă”.

Tribunalul Caraş-Severin a decis că poliţiştii locali se fac vinovaţi de faptele pentru care au fost sancţionaţi disciplinar, dar măsura concedierii este prea dură, impunându-se o sancţiune mai blândă. Astfel, judecătorul a dispus înlocuirea sancţiunii disciplinare a destituirii din funcţie cu sancţiunea retrogradării într-o funcţie publică de nivel inferior pe o perioadă de 1 an, cu diminuarea corespunzătoare a salariului.

„Este de observat că sancţiunea disciplinara constând în destituirea din funcţia publică este cea mai severă dintre sancţiunile disciplinare, iar la aplicarea unei asemenea sancţiuni trebuie avut în vedere întregul context în care s-au săvârşit abaterile respective. În speţă, comisia de disciplină nu a reţinut existenta unor circumstanţe atenuante, de natura a conduce la aplicarea unei sancţiuni mai puţin grave, care trebuiau avute în vedere în scopul individualizării corecte a sancţiunii aplicate”, a arătat judecătorul care a pronunţat hotărârea.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite