Poliţia atacă piaţa neagră a mercurului de frica unor atentate teroriste în România
0În ultimă săptămână au fost confiscate 40 de kilograme de mercur, în valoare totală de 120.000 de euro. Mai multe reţele din Vest care vindeau substanţa periculoasă interzisă au fost distruse pentru prevenirea unor acţiuni teroriste.
De un an, poliţiştii din vestul ţării au devenit tot mai activi în reţinerea grupărilor criminale care se ocupă de vinderea unei substanţe rare şi în acelaşi timp periculoase: mercurul. În contextul terorismului, o mare parte din efectivul de poliţişti a fost detaşat pe găsirea mercurului care poate să fie folosit într-o serie de acte teroriste, iar rezultatele nu au întârziat.
Ultima acţiune de proporţie a avut loc în urmă cu 48 de ore, când poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Timiş au descins în localitatea timişeană Jimbolia, de unde au confiscat 40 de kilograme de mercur, în valoare de 120.000 de euro. Oamenii legii ştiau de mai multă vreme că la sediul unei societăţi comerciale din Jimbolia ar fi depozitată ilegal o cantitate mare de mercur, iar proprietarul ar fi încercat să îşi vândă marfa pe piaţa neagră.
Filajele în acest caz au durat trei luni, iar la final, cel găsit vinovat a încercat să apeleze la mila anchetatorilor, spunând că ar fi urmat să doneze câştigul.
Otravă puternică
„Cum mercurul este considerat o otravă puternică, mai ales că poate produce leziuni ale stomacului, intestinului şi rinichilor, iar în doze mari se poate ajunge şi la deces, s-a decis acordarea unei atenţii sporite. Din mercur se poate produce şi explozibil, astfel că situaţia trebuie ţinută sub control. Toată cantitatea confiscată este trimisă la Bucureşti”, a explicat Emil Andrei, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Timiş.
Şi în Bihor şi Hunedoara au fost înregistrate astfel de acţiuni. La ora actuală, trei bihoreni sunt cercetaţi de poliţiştii hunedoreni după ce au fost prinşi în timp ce încercau să comercializeze aproximativ 13 kilograme de mercur într-un fast-food din Deva. Preţul cerut de traficanţi era cuprins între 1.500 şi 3.000 de euro, în funcţie de cantitatea pe care o achiziţiona cumpărătorul.
La Arad, în 2010 au fost confiscate peste 16 kilograme de mercur. Recipientele au fost găsite îngropate sub o grămadă de moloz, în subsolul unui bloc de pe strada Praporgescu. În acest caz nu a fost găsit niciun vinovat, ţinând cont că în subsol aveau acces toţi locatarii.
Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!