Petru Cosur, „tăticuţul” deţinuţilor din Penitenciarul Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Cosur
Petru Cosur

Agentul păzeşte de 23 de ani deţinuţii din Penitenciarul Timişoara şi a câştigat doi ani la rând titlul de „gardianul anului”. 

PROFIL
Născut: 23 martie 1965, Deta
Studii: Liceul Tehnic „Ion Miu” din Timişoara
Job: Gardian la Penitenciarul Timişoara
Familie: Căsătorit, are un fiu, Claudiu

Agentul şef principal Petru Cosur cunoaşte fiecare colţişor din puşcăria de pe strada Popa Şapcă din Timişoara, fiind unul dintre cei mai vechi angajaţi. El a păzit mii de puşcăriaşi începând cu anul 1987, după ce a abandonat meseria de strungar la depoul de tramvaie al Regiei Autonome de Trasport Timişoara. Acum, când se plimbă pe stradă prin centrul oraşului, îl salută zeci de foşti puşcăriaşi, deveninţi între timp oameni liberi. „Eu locuiesc în Calea Şagului şi vin cu autobuzul 33 până în centru, apoi merg pe jos până la puşcărie. În fiecare zi mă întâlnesc cu câţiva puşcăriaşi, care ma salută: „ce mai faci, tăticuţule?”. Am văzut câteva mii de puşcăriaşi până acum”, a povestit Petru Cosur.

Agentul, recompensat cu titlul de „gardianul anului”, atât în 2009, cât şi în 2010, de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a trăit jumătate de viaţă după gratii. Revoluţia din 1989 l-a prins tot în închisoare. „Eu eram în post. „Teroriştii” trăgeau cu armele înspre puşcărie. Iar puşcăriaşii au simţit că se clatină sistemul şi au făcut revoltă în închisoare”, a mai spus gardianul. Petru Cosur i-a păzit timp de şapte ani pe cei mai perioculoşi deţinuţi: criminali, violatori, pedofili. Pe unii i-a salvat de la moarte. „Pe Constantin Cojocaru, poreclit Passaris de România, l-am salvat când s-a spânzurat de pat. I-am tăiat cordonul de la gât, altfel era mort”, îşi aminteşte gardianul. El povesteşte că deţinuţii făceau orice ca să scape de închisoare. „Unul şi-a tăiat degelele de la picioaree, le lega cu sfoară şi apoi le înghiţea. Apoi şi-a tăiat o bucată din pulpă, a fript-o şi a mâncat-o. Alţii îşi băgau cuie sau ace în ochi, ca să obţină învoiri”, a mai spus Petru Cosur.
 
Întrebări şi răspunsuri

Care a fost evenimentul care va impresionat cel mai mult?
A fost o revoltă de două zile în puşcărie, în 1997, când a crescut perioada înainte de care puşcăriaşii puteau să fie eliberaţi condiţionat. Au dat foc la celule, au ieşit în curte, au făcut revoluţie după gratii.

Care este tratamentul de care au parte deţinuţii în prezent?
Eu cred că puşcăriaşii au prea multe drepturi. Pot să se plimbe prin curte câteva ore pe zi, au foarte multe activităţi, au din ce în ce mai multe drepturi. Plus că nu au respect pentru uniformă, înjură, se poartă urât. Nu cred că trebuie exagerat cu acordarea de prea multe facilităţi celor care au comis infracţiuni.




Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite