Patine de os din perioada neolitică, în colecţia Muzeului Banatului din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patine la Muzeului Banatului FOTO Ionela Slejiuc/Muzeul Bantului
Patine la Muzeului Banatului FOTO Ionela Slejiuc/Muzeul Bantului

Muzeul Naţional al Banatului prezintă în fiecare lună un exponat aflat în colecţia sa. Prima lună din an vine cu patine din preistorie, descoperite pe şantierele arheologice de la Sânicolau Mare şi Parţa.

Iarna este unul dintre cele mai îndrăgite anotimpuri, adulţii şi copiii bucurându-se de săniuş, schi sau patinaj. Însă, până în trecutul nu foarte îndepărtat, acestea erau utilizate ca mijloace de transport pentru a uşura supravieţuirea pe timp de iarnă. Chiar şi în prezent, în ţara noastră sunt folosite la activităţile din unele gospodării din zonele de deal şi munte. 

Primele patine au fost realizate în urmă cu câteva milenii şi arătau foarte diferit de patinele elegante pe care le cunoaştem astăzi. Acestea erau realizate din oase de animale, iar descoperirile arheologice din Europa indică faptul că patinele reprezintă printre cele mai vechi metode utilizate de om pentru transport, deja cu 3000 de ani înaintea erei noastre, explică muzeograful Ionela Slejiuc, pe pagina de Facebook a muzeului. 

Astfel de artefacte arheologice au fost descoperite în situri din Europa Centrală şi de Nord, cercetările arătând că utilizarea lor ca patine pentru picior sau sanie a fost larg răspândită, dar nu se ştie exact unde şi de ce au început oamenii să practice aceste metode de transport. Cert este că în urmă cu 5000 de ani, în aceste zone, oamenii se străduiau să supravieţuiască condiţiilor severe de iarnă, fiind astfel puţin probabil ca patinajul să apară ca un mijloc de a-ţi petrece timpul liber, aşa cum este cunoscut astăzi, fiind utilizate mai degrabă pentru a uşura pe timp de iarnă, vânătoarea şi călătoriile peste lacuri şi râuri, susţine Ionela Slejiuc. 

Patine la Muzeului Banatului

Pentru realizarea acestor patine, au fost folosite în general oase de la picioarele unor mamifere, cel mai des folosite fiind cele ale cailor, vacilor şi oilor, fiind prelucrate pentru alunecare prin aplatizarea unei părţi şi realizarea unor orificii oblice, orizontale sau perpendiculare, pentru a le fixa de picior sau sanie. 

Patine la Muzeului Banatului

Astfel de artefacte au fost descoperite şi pe teritoriul actual al României, un exemplu fiind cele din colecţia Muzeului Naţional al Banatului, care datează din preistorie. Obiectele expuse au fost descoperite în Banat, două dintre acestea la Sânnicolaul Mare şi au fost realizate din metarsiene de cal (Equus caballus), iar celelalte fiind descoperite la Parţa şi realizate din metacarpiene de vacă (Bos taurus). 

Patine la Muzeului Banatului



Vă mai recomandăm:
 

FOTO Povestea palatului lui Ormós, inaugurat în urmă cu 130 de ani, care a găzduit primul muzeu al Timişoarei

Povestea craniilor de gepizi deformate artificial, descoperite în siturile arheologice de la Timişoara

Una dintre cele mai vechi imagini ale Timişoarei. Gravura a fost editată în 1665

O puşcă de genunchi, realizată în Anatolia şi vândută pe post de suvenir a ajuns în colecţia Muzeului Banatului


Exponatele lunii la Muzeul Banatului din Timişoara. Coliere din cochilii de moluşte din Epoca Neoliticului

FOTO Trofeu macabru pentru judecător. De ce şi-a dorit craniul criminalului în serie după rezolvarea cazului

Mumie de crocodil din Egiptul antic, în custodia Muzeului Banatului din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite