O aradeancă a născut la Timişoara un băieţel perfect sănătos după un transplant de ficat
0Medicii timişoreni au reuşit să aducă zâmbetul pe buzele arădencei Anamaria Narai după ani buni de aşteptare. Chiar dacă a trecut printr-un transplant hepatic, chiar dacă nu a avut voie să rămână însărcinată ani buni, ea a reuşit să ducă la bun sfârşit o sarcină şi să nască la timp un băieţel.
Este cel de-al treilea caz medical de acest tip înregistrat în România, primul în această parte a ţării.
„Mi-am dorit mai mult decât orice un copil. Am avut problemele de sănătate, am suferit transplantul de ficat şi în primul an nu am avut sub nici o formă voie să rămân însărcinată. Eram dispusă la orice, chiar şi să adopt un copil. Din fericire, totul a decurs foarte bine ai am născut un băieţel, a fost cea mai mare minune”, ne-a declarat Anamaria Narai.
Atunci când tot personalul medical din Timişoara şi din Bucureşti care s-a aflat de pacientă pe durata sarcinii se aştepta la apariţia de complicaţii, sarcina a decurs perfect şi Anamaria a născut la timp, fără nici un fel de complicaţii, un băieţel de nota zece. „A fost un efort important. Am avut un regim de viaţă perfect, unul alimentar ireproşabil, dar nu spartan. Disciplina a însemnat că nu am avut voie să iau nici măcar un piramidon fără să cer voie medicilor acest lucru, să am o viaţă ordonată. În ceea ce priveşte alimentaţia am avut un regim normal, nu unul dus la extreme. A fost ambiţia mea, dorinţa mea de a avea acest copil”, a mai spus Anamaria.
Povestea ei a început în urmă cu mai mulţi ani, când a avut primele probleme de sănătate, legate de ficat. „Situaţia mea medicală era una destul de gravă. Problemele avansate ale ficatului nu mi-au permis să rămân însărcinată. Medicii mi-au precizat clar acest lucru. Nu puteam avea o sarcină”, ne-a declarat arădeanca.
După ce a fost pusă pe lista de aşteptare a beneficiarilor unui transplant hepatic, după trei ani de aşteptare a avut norocul să beneficieze de un transplant. Din păcate, cel puţin un an după transplant nu a avut voie să rămână însărcinată.
Din fericire, cu sprijinul acordat de medicii timişoreni de la o clinică privată a reuşit să îşi îndeplinească dorinţa cea mai mare a vieţii. „Ea a rămas însărcinată pe cale naturala, nu a fost nevoie de nici o intervenţie exterioară (n.r fertilizare în vitro)”, am aflat de la medicul Raluca Sabău, medicul curant al Anamariei. Ea i-a fost alături pe întreaga durată a sarcinii, a supravegheat-o îndeaproape atât pe mamă cât şi fătul pe întreaga durată a sarcinii. „Am supravegheat fătul din primele săptămâni ale sarcinii, să urmărim eventualele efecte care ar putea apărea în urma medicaţiei necesare în cazul transplantului. Din păcate, literatura de specialitate este foarte puţină în domeniu. A fost nevoie să consultăm mai ales literatură medicală de specialitate, am discutat tot timpul cu medicii de la Institutul Fundeni, acolo unde a avut loc transplantul hepatic”, a mai spus Raluca Sabău.
"Ne-am pregătit pentru toate complicaţiile"
Transplantul hepatic presupune o medicamentaţie specifică cu pastile imunosupresoare, special pentru ca noua grefă hepatică să nu fie respinsă de corp. „În timpul sarcinii fluxul sanguin creşte, iar aceasta creează presiune asupra ficatului. În această perioadă, împreună cu sarcina, anumiţi hormoni produşi de ficat cresc. Când a ajuns la noi, în urmă cu doi ani, pacienta a fost diagnosticată şi cu cancer de col uterin, aşa că a trebuit să o tratăm ca apoi să poată rămâne însărcinată. Ne-am pregătit pentru toate complicaţiile care ar fi putut să apară, pentru că nu ne-am mai confruntat cu un asemenea caz”, a precizat şi medicul Konstantinos Giatras, membru al echipei care s-a ocupat de Anamaria.
La patru zile de la naştere Anamaria se simte perfect, la fel şi băieţelul care a primit notă maximă la naştere. “Sunt în formă maximă şi plină de optimism. Sunt tânără şi ca orice femeie, mi-am dorit un copil. Am fost disciplinată pe toată perioada gravidităţii şi am ajuns cu bine la sfârşit”, spune femeia de 35 de ani.
Pentru a naşte fără complicaţii ea a născut într-un salon izolat, unde au avut acces doar membrii familiei. Iar totul a decurs perfect. „Iată ce înseamnă importanţa donării de organe, acest transplant de ficat a oferit şansă pentru două vieţi nu pentru una”, a declarat, la rândul său, Bogdan Cioată, directorul medical al clinicii private timişorene.
Citeşte şi:
Pacientul de 300 de kilograme din Paşcani va fi operat la Timişoara. Nu poate respira singur, fără oxigen