Mesajul Ro-Alert pentru caniculă dă rezultate. Mai puţini oameni la Urgenţe. „Oamenii au înţeles avertizările“
0În premieră, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a început să trimită mesaje Ro-Alert de canciulă. Deşi mulţi cetăţeni au fost deranjaţi de bâzâitul telefoanelor în weekend, dimineaţa, rezultatele se văd la camerele de gardă ale spitalelor.
În aceste zile de vară ne confruntăm cu călduri aproape de nesuportat, cu temperaturi care se apropie de 40 grade Celsius şi cu soare care arde ca niciodată. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, din nou, o avertizare de tip Cod Portocaliu valabilă pentru vestul şi sudul României (pentru 26-28 iulie), după ce săptămâna trecută am avut Cod Roşu. Aşadar, sunt aşteptate temperaturi extreme şi disconfort termic accentuat. Guvernul a decis înfiinţarea unei celule de criză la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care monitorizează efectele produse de temperaturile foarte ridicate din această perioadă.
Noul Ro-Alert
Ca o noutate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a început să avertizeze populaţia şi prin mesaj Ro-Alert. Weekend-ul trecut au sunat alertele telefoanelorcu o „Avertizare meteo Cod Roşu (temperaturi între 39 şi 42 grade Celsius)“. Oamenii erau sfătuiţi să evite deplasările, expunerea la soare şi efort fizic intens desfăşurat în exterior, şi să apeleze serviciul de urgenţă 112 numai în caz de necesitate, pentru a evita aglomerările de la ambulanţă şi spital.
Deşi mulţi s-au plâns de mesajul trimis sâmbătă dimineaţa, 23 iulie, rezultatele sunt cele scontate. Oamenii au înţeles mesajele transmise de autorităţi, dar şi de medici, pentru a preveni problemele de sănătate, astfel că, spre deosebire de alţi ani, serviciul de Urgenţă a Spitalului Judeţean din Timişoara - spre exemplu - nu au fost solicitat prea mult.
„Din fericire, până acum am constatat că oamenii au înţeles avertizările, dar şi mesajele noastre, care au fost transmise constant pe toate canalele, la televizor, pe internet şi reţele de socializare. Numărul de pacienţi nu a crescut, ceea ce este un lucru lăudabil. Ideal ar fi ca şi pe perioada care va urma oamenii să păstreze aceeaşi conduită. Chiar dacă nu vom mai avea Cod Roşu sau Cod Portocaliu de caniculă, nu înseamă că temperaturile revin la normal şi că ne putem plimba liniştiţi prin soare, pentru că sigur vom avea peste 30 grade Celsius şi în zilele care urmează“, a declarat Mihai Grecu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean din Timişoara.
„Dacă nu se intervine, există şi riscul de deces“
Expunerea la temperaturi crescute poate determina o alterare a mecanismelor care reglează temperatura internă a corpului, iar organismul poate suferi prin pierdere de apă şi electroliţi.
„Deshidratarea este doar unul din efectele pe care canicula le are. Noi discutăm despre trei etape ale complicaţiilor pe care canicula sau temperaturile înalte le pot avea. Prima este disconfortul termic pe care îl simţim cu toţii, cu atât mai mult cu cât căldura poate fi însoţită de o umiditate crescută a aerului, care sporeşte acest discomfort. Celelalte două sunt foarte importante. Este vorba de epuizarea termică şi şocul termic“, arată dr. Mihai Grecu.
Medicul explică faptul că epuizarea presupune că mecanismele de termoreglare ale organismului fac cu greu faţă temperaturilor înalte. Organismul se străduieşte să-şi menţină confortul prin diverse metode: prin mărirea numărului de respiraţii, transpiraţie abundentă, modificări ale calibrului vaselor prin care sângele circulă sub piele. Lucrul acesta se asociază însă cu crampe musculare, transpiraţie excesivă, ameţeală, dureri de cap, slăbiciune, greaţă, vărsături, puls rapid şi slab, şi dacă nu încetăm expunerea la căldură, organismul începe să se încălzească cu mare rapiditate.
„Temperatura corpului creşte peste 40 grade Celsius, transpiraţia se sistează, pielea devine roşie, pacientul este cu status mental alterat, este agitat sau poate intra în comă. Dacă nu se intervine pentru scăderea temperaturii, există şi riscul de deces“, avertizeazădr. Grecu.
„Alcoolul nu face deloc bine în perioadele de caniculă“
Există câteva categorii vulnerabile. Vârstnicii, copiii şi persoanele cu diverse probleme medicale trebuie să se ferească cât mai mult de soarele arzător.
“Bătrânii şi copiii sub doi ani sunt extrem de expuşi la riscul apariţiei complicaţiilor, pentru că au o capacitate mai scăzută de a se adapta şi metabolismul lor diferă de cel al adulţilor. Dar să nu uităm şi femeile gravide, persoanele care suferă de diabet sau boli endocrine şi boli psihice. Atenţie la problemele cu adicţii, alcoolul nu face deloc bine în perioadele de caniculă! Asta şi pentru că predispune consumatorul la comportamente de risc şi nu realizează periculul la care sunt expuşi“, atrage atenţia medicul Mihai Grecu.
Printre recomandările medicilor pe timp de caniculă se numără evitarea, pe cât posibil, a expunerii excesive la soare între orele 11.00 şi 18.00. Dacă trebuie să ieşiţi, îmbrăcaţi haine de culoare deschisă şi acoperiţi capul. Consumaţi zilnic cel puţin trei litri de lichide, evitaţi alcoolul şi cafeaua, consumaţi fructe şi legume proaspete şi eliminaţi preparatele cu un conţinut sporit de grăsimi.
Vă mai recomandăm să citiţi:
17 judeţe şi Capitala, sub avertizare Cod Portocaliu de caniculă. Ce valori vor indica termometrele | HARTĂ
COVID-19 îşi continuă asaltul. UE ne cere să ne vaccinăm, dar nu prea avem unde