Manual de furat identitatea şi viaţa unei persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele de pe buletin se pot lua uşor şi pot aduce victimelor amenzi şi dosare penale. Orice român se poate trezi cu dosar penal sau cu amenzi pe numele său, deşi nu a dat ochii în viaţa lui cu Poliţia.

Identitatea oricărui român poate fi furată în orice moment şi „vândută” chiar poliţiştilor, care dau amenzi şi fac dosare penale unor oameni pe care nu i-au văzut în viaţa lor. Timişoreanul Claudiu Scutaru, de 23 de ani, a avut dosar penal timp de opt luni, până poliţiştii s-au dezmeticit că altcineva s-a folosit de identitatea lui.

Poliţiştii de la „Crimă Organizată“ spun că identitatea oricărui român poate fi furată extrem de uşor. „Când te opreşte poliţistul pe stradă să îţi dea amendă, spui că n-ai buletin. El îţi cere datele personale. Sunt opt date pe care trebuie să le reţii: nume, prenume, data şi locul naşterii, adresa, domiciliul, numele mamei şi al tatălui. Îţi alegi o persoană apropiată de vârstă cu tine şi îi memorezi datele şi le spui poliţistului. Agentul verifică datele de identitate oferite de tine prin staţie la dispecerat, iar ei, pe computer, îl găsesc pe omul ale cărui date le-ai furat. Poliţistul din teren completează amenda pe numele persoanei ale cărei date le-ai furat”, a povestit un ofiţer de la „Crimă Organizată” Timişoara, sub protecţia anonimatului.

Cum să eviţi să fii acuzat de fals

Secretul este să nu semnezi procesul-verbal, adică amenda, pentru că poţi fi acuzat de fals sau uz de fals. „Spui că refuzi să semnezi procesul-verbal, iar poliţistul trimite amenda la domiciliul celui ale cărui date le-ai furat. Se trezeşte persoana respectivă cu amendă de la un poliţist pe care nu l-a văzut în viaţa lui, pentru o faptă pe care nu a comis-o. Cunosc suficiente astfel de cazuri. Vinovatul este de fiecare dată imposibil de reperat şi acuzat”, a mai spus poliţistul.
Claudiu Scutaru a avut dosar penal timp de opt luni, în perioada ianuarie-august 2009. El a încercat să-i convingă pe poliţişti şi pe procurori că identitatea sa i-a fost furată de un alt tânăr. Anchetatorilor le-a luat opt luni să-şi dea seama că urmăresc penal un om nevinovat şi să repare greşeala.

„Cel care mi-a folosit datele personale este un cunoscut de-al meu, care a umblat cu sora mea. Eu nu am fost la volanul maşinii şi nici nu am fost prins de poliţie băut la volan. Este o greşeală”, a repetat Scutaru în declaraţiile pe care le-a dat la Poliţie şi Parchet, declaraţii care există la dosarul penal al persoanei vinovate, identificată în cele din urmă. Scutaru a fost scos de sub urmărire penală de procurori, la opt luni după ce anchetatorii i-au făcut dosar din greşeală, printr-o rezoluţie a procurorului care s-a ocupat de caz.

Cine este „glumeţul”?

Andrei Zaharia, un tânăr de 21 de ani, a fost prins la volanul unui Volkswagen, după ce era să lovească o maşină a Secţiei 4 de Poliţie, care patrula noaptea pe stradă, în 20 ianuarie 2008. El s-a legitimat cu identitatea prietenului său, Claudiu Scutaru, iar poliţiştii nu au făcut verificări suplimentare şi au făcut dosar penal pe numele lui Scutaru.

12 identităţi false


Milorad Cirici, un bătrân de 65 de ani, din Timiş, a fost condamnat luna trecută la 14 ani de închisoare, după ce a luat credite de zeci de mii de euro din bănci, cu ajutorul a 12 buletine false. Identităţile au fost confecţionate de o funcţionară de la Serviciul Buletine Timişoara, iar bătrânul îi scria pe bileţele numele pe care şi le dorea pe buletinele false.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite