Judecătorul care i-a arestat pe CFR-iştii din dosarul „motorina“, despre dimensiunea dezastrului de la CFR: „Jaful a devenit instituţionalizat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Tribunalului Timiş, judecătorul de drept Adriana Stoicescu, a dispus arestarea preventivă a capilor reţeli de furt de motorină de la CFR Timişoara FOTO Adrian Pîclişan
Preşedintele Tribunalului Timiş, judecătorul de drept Adriana Stoicescu, a dispus arestarea preventivă a capilor reţeli de furt de motorină de la CFR Timişoara FOTO Adrian Pîclişan

Preşedintele Tribunalului Timiş, judecătorul Adriana Stoicescu, care este judecător de cameră preliminară şi care a arestat mai mulţi CFR-işti acuzaţi că au furat motorină în cantităţi industriale, a redactat motivarea deciziei luate. Judecătorul îşi justifică decizia de arestare prin dimensiunea jafului din CFR, care a ajuns să fie privită ca o normalitate.

După o anchetă desfăşurată pe o perioadă de trei ani, procurorii DIICOT Timişoara au destructurat la începutul acestei săptămâni o reţea formată din angajaţi ai CFR şi specializată în furturile de motorină. Dosarul DIICOT a scos la iveală un adevărat mecanism de jefuire a CFR-ului, din interior. Capii reţelei din care făceau parte şi mecanicii de locomitve erau gestionarul-şef al depoului de locomotive din Timişoara, liderul de sindicat şi contabila – şefă, aceştia fiind şi arestaţi preventiv. Dosarul a mai arătat că jaful a fost atât de bine pus la punct încât angajaţii CFR nici nu se murădăreau pe mâini de motorină, furtul fiind mascat prin hârtii şi motorina direcţionată către o pompă clandestină de unde era vândută „la negru”.

Propunerea de arestare preventivă a angajaţilor CFR a ajuns pe masa preşedintelui Tribunalului Timiş, judecătorul de drepturi şi libertăţi, Adriana Stoicescu. Magistratul a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a gestionarului şef Gheorghe Borza, a liderului de sindicat Ioan Boloş şi a contabilei – şef, Florina Silaghi. Alţi doi şefi ai depoului şi un poliţist TF au fost arestaţi la domiciliu.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi şi-a justificat decizia de arestare a inculpaţilor, scoţând în evidenţă dimensiunea jafului din CFR. „Deşi, aparent, infracţiunile pentru care sunt cercetaţi, nu sunt apte să creeze o reacţie puternică în rândul opiniei publice,  instanţa consideră că, prin consecinţe,  faptele sunt de o gravitate extremă. (...) În fapt, micile furturi, cunoscute şi tolerate de conducere, aşa cum cu o detaşare greu de înţeles au afirmat inculpaţii…, au devenit, între timp, furturi cu consecinţe deosebit de grave. Pericolul pentru ordinea publică a acestor infracţiuni este dat de faptul că, în cei 25 de ani de democraţie, în lipsa reacţiilor ferme ale organelor abilitate ale Statului, furturile au devenit un lucru minor, natural, tratat cu detaşare, iar într-o societate comercială, iniţial  cu capital integral de stat, cum este…, jaful a devenit instituţionalizat, fără ca acest lucru să mai trezească reacţii”, arată judecătorul Adriana Stoicescu.

Magistratul a mai arătat că, având în vedere situaţia dezastruoasă a transportului feroviar, este foarte greu de crezut că furturile de motorină de la CFR Timişoara s-au petrecut doar aici. „Consecinţele faptelor pentru care sunt cercetaţi inculpaţii, apte să trezească reacţii în rândul societăţii, sunt cele cunoscute şi simţite de toţi beneficiarii serviciilor: preţuri exorbitante ale biletelor de tren, raportat la condiţiile oferite; trenuri insalubre, lipsite de elementare condiţii de igienă şi confort; întârzieri de neconceput într-o ţară normală; toate acestea sunt, indirect, urmări ale furturilor, dezinteresului, neimplicării factorilor de decizie în stoparea şi prevenirea furturilor şi delapidării”, a mai arătat preşedintele Tribunalului Timiş.

Magistratul a lucrat şi cu materialul „clienţilor”, dând exemplu raportul de activitate al CFR pe 2014 din care reiese că 31,51 la sută din trenuri au avut întârzieri la sosirea în staţia de destinaţie. „Prin urmare, instanţa apreciază că susţinerile inculpaţilor în ceea ce priveşte inexistenţa pericolului social al faptelor săvârşite de inculpaţi, nu au fundament”, a mai arătat judecătorul de cameră preliminară care i-a trimis la „beciul domnesc” pe cei acuzaţi a fi artizanii furtului de motorină de la CFR Timişoara. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite