Ioan Holender: „Cred că Europa merită o capitală ca Timişoara”
0Fostul director al Operei din Viena susţine oraşul de pe Bega pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena a revenit în oraşul natal pentru un eveniment omagial.
Sala Capitol al Filarmonicii Banatul va fi gazda, în această seară, a unui eveniment special, la care vor participa solişti care au făcut carieră pe marile scene ale lumii, dar şi actori de la Teatrul Naţional, Teatrul German şi Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”.
Spectacolul are loc de la ora 19.00, la un an de la concertul de adio de la Viena, unde au participat 52 de artişti faimoşi de pe tot mapamondul. Concertul de la Staatsoper a durat şase ore, au fost arii din 38 de opere celebre şi 12 dirijori. „Acum e cu totul altceva. Sunt măgulit că s-a făcut acest eveniment la Timişoara, pentru mine. Sunt profund recunoscător oficialităţilor locale şi domnului Ioan Gârboni, de la Filarmonica Banatul, dar şi artiştilor care au acceptat să vină la spectacol”, a declarat Ioan Holender, care a ocupat postul de director la Staatsoper de la Viena, timp de 19 ani.
Printre invitaţii speciali al evenimentului din această seară se numără Simina Ivan şi Anita Hartig, de la Opera din Viena şi Theodor Ilincăi, de la Metropolitan din New York. În cadrul spectacolului vor urca pe scenă Alina şi Liviu Holender, cei doi copii ai maestrului Ioan Holender, de 13 şi 19 ani, care au pregătit un recital din Bach. Filarmonica Banatul a păstrat tarifele sale obişnuite şi pentrul spectacolul de azi, care va costa 10 lei şi 5 lei pentru pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Susţine Timişoara
Ioan Holender este unul din cei mai mari susţinători ai candidaturii Timişoarei pentru titlul de „Capitală Culturală a Europei”. Maestrul pune presiune pe cei de la Bucureşti să se decidă mai repede şi să numească oraşul de pe Bega reprezentanta României. „Sper să nu se mai scarpine mult cei de la Bucureşti. Să se decidă mai repede pentru Timişoara. Este oraşul care are cele mai multe atuuri. Merită acest titlul, fără îndoială. De fapt, Europa merită să aibă un oraş cultural ca Timişoara”, a declarat Ioan Holender.
Carte şi film
Cu ocazia prezenţei la Timişoara, Ioan Holender a ţinut să lanseze noul său volum intitulat „Spuse, trăite şi dorite”. „Îmi place mult această carte. Chiar dacă nu aş fi scos eu cartea, aş fi spus că merită citită. Pot să spun că îmi place mai mult decât precedenta, poate pentru că este şi scrisă în limba română”, a mai spus Ioan Holender. Cu acest prilej va fi prezentată şi cartea „Ioan Holender: de la Viena la Timişoara”, scrisă de Vasile Bogdan şi Cornel Ungureanu.
Aseară, în Piaţa Operei din Timişoara a avut loc o seară de film dedicată lui Ioan Holender. Bănăţenii au putut urmări filmul „Holi”, despre viaţa lui Holender, dar şi secvenţe din spectacolul de gală care a avut loc în urmă cu un an la Viena. Organizatorii au montat 200 de scaune în piaţă pentru spectatori.