FOTO Un nou concept în Timişoara: Atelierul de ceasornicărie şi bijuterie în care copiii uită de computer
0
Emil Kindlein, muzician, artist şi bijutier, a inaugurat în centrul Timişoarei un muzeu unic, în care copiii între şapte şi 13 ani au posibilitatea să îşi pună în evidenţă creativitatea
În mod normal, fiecare muzeu de oraş civilizat ar trebui să aibă un atelier de creativitate pentru copii. Deocamdată noi nu prea avem nici muzee care să poată fi vizitate... Există însă şi o excepţie, în cadrul primului muzeu particular din Timişoara.
Este vorba de muzeul itinerant de ceasuri şi orologii al lui Emil Kindlein. După ce a arătat impresionanta colecţie de ceasuri moştenite de la bunicul său la Lugoj, Sighişoara, apoi în Timişoara la Muzeul de Artă şi magazinul Bega, a venit rândul unui nou spaţiu, la librăria Cartea de Nisip, de pe strada Alba Iulia.
“Emil Kindlein Museum” prezintă istoria celor două meserii înrudite, cea de bijutier şi cea de ceasornicar, din Banatul secolului trecut. Muzeul cuprinde reconstituirea prăvăliei şi atelierului de ceasornicar şi bijutier ce a aparţinut lui Petru Kindlein.
Se lucrează cu firizul
Noutatea de la Cartea de Nisip este atelierul de bijuterii şi ceasuri din lemn, destinat copiilor.

„Punem în valoare activităţile creative prin tehnici care stimulează o dezvoltare artistică armonioasă. Copiii învăţă să lucreze cu lemnul în tehnici combinate: traforaj, pictură, gravură, inserţii metalice etc. Până acum s-a dovedit un real succes”, a declarat Emil Kindlein.
Atelierul funcţionează în fiecare zi de joi şi sâmbătă, copiii punând mâna efectiv pe scule, pentru a realiza casete de bijuterii, diferite bijuterii, ceasuri şi alte obiecte funcţionale.
“Este foarte important că pot să îşi folosească aptitudinile pentru o activitate de creaţie. Este momentul în care lasă computerul. Se vede pe ei bucuria de a descoperi şi de a pune mâna pe scule adevărate. Sunt fascinaţi să descopere firizul cel vechi sau indigoul. Ei credeau că există doar imprimantă sau xerox. Descoperă o atmosferă dintr-o lume deosebită, pentru că este chiar atelierul bunicului meu, plin de istorie şi unelte vechi de o sută de ani”, a declarat Kindlein.
O călătorie în timp
Atelierul este deschis pentru copii de la vârste cuprinse între şapte şi 13 ani. Taxa de participare este de 95 de lei, pe lună, ceea ce include patru întâlniri săptămânale, cu materiale puse la dispoziţie de Emil Kindlein.

“Cu acest nou concept dorim să participăm la reînvierea interesului faţă de meşteşuguri. Cu toţii ne plângem că nu există cultură, dar nici nu nimic să educăm. Aici li se vcrea un gust, o stare pentru frumos, pentru lucrul durabil”, a mai spus Kindlein.
În muzeul de la librărie pot fi admirate pe lângă sutele de ceasuri de buzunar, de mână, de perete şi deşteptătoare, şi atelierul din care nu lipsesc mobilierul, bancul de lucru, unelte specifice unui atelier de orologerie şi giuvaergie. Nu lipsesc nici firmele, reclamele de epocă, dar şi documente şi tipărituri care prezintă istoria familiei şi a meşteşugului.





