FOTO Povestea eroilor din Jimbolia care s-au luptat cu flăcările şi dezastrele naturale încă din 1875

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul pompierilor „Florian" din Jimbolia (judeţul Timiş) a fost înfiintat în anul 1993 la initiativa Asociatiei Pompierilor Civili Florian.

Muzeul pompierilor „Florian" din Jimbolia a fost înfiintat la initiativa Asociatiei Pompierilor Civili Florian cu sprijinul Primăriei Jimbolia şi a Muzeului Banatului din Timişoara pentru a ilustra nobila activitate a pompierilor voluntari care luptau împotriva incendiilor. 

Prima formaţiune de pompieri de la Jimbolia a fost înfiinţată în anul 1875, cu 70 de membri şi zece muzicanţi. În 1902 a fost sfinţit drapelul donat de contesa Margareta von Csekonics. 

În 1927 se instalează postul telefonic nr.54, iar în 1932 se pune în funcţiune prima sirenă şi clopot electric.

Muzeul deţine obiecte şi dotări specifice formaţiilor voluntare de pompieri din Banat, în perioada anilor 1880 - 1970, care au aparţinut Formaţiei Civile de pompieri a oraşului Jimbolia, precum şi numeroase tablouri, fotografii, documente specifice, diplome şi trofee obţinute de pompierii voluntari la concursurile profesionale.



Una dintre vedetele expoziţiei este o maşină de pompieri produsă în Cehoslovacia, în anul 1952.

image
image

O altă piesă de bază este pompa cu tractiune hipo. Poate fi admirată şi pompă manuală Knauft din 1890. La fel de valoroasă este şi motopompă Rosenbauer (1935).



În 1976, formaţiunea a fost dotată cu o autospecială SR 114 (Delfinul), realizată la Uzinele Mecanice Timişoara (UMT).

image
image

Tot în dotarea muzeului se află şi autospeciala ATI Roman carosat la Braşov, în anii 80. După Revoluţie, formaţiunea primeşte ca donaţie o autospecială Mercedes din Germania.

image

Acum, pompierii dispun de o autospecială Roman, nouă, achiziţionată printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană (prin Phare).



În muzeu se găsesc numeroase obiecte folosite de pompieri din Jimbolia de-a lungul timpului: trompetă de apel, sabia parade comandant, ambele din 1880, uniforme şi echipamente de mai bine de un secol. Felinare (1880), coifuri de paradă şi intervenţii (1880), precum şi drapel şi eşarfă de paradă (1902) sau albume de formaţie.



Sfântul Florian (protectorul pompierilor) a fost cetăţean roman şi a murit ca martir la 4 mai 304 în Lauriacum (azi Lorch în Austria). Florian a refuzat să se închine zeilor romani. Prima pedeapsă a fost pierderea slujbei, după care a fost exilat în localitatea care azi se numeşte Sankt Pölten în nord-estul Austriei.

image
image
image

Nerespectarea exilulului şi ajutorul dat unui grup de creştini, îl va costa viaţa, el fiind de către romani tăiat de viu în bucăţi, după care a fost legat de o piatră de moară şi aruncat în râul Enns. Florian, sfânt în calendarul catolic, este sărbătorit de Biserica Romano-Catolică la 4 mai.

image

Sf. Florian este şi patronul oraşului Jimbolia şi ocrotitor împotriva incendiilor şi inundaţiilor. Statuia Sfântului Florian a fost înălţată înainte de 1866, în centrul Jimboliei, pentru a apăra localitatea de calimităţile care au afectat-o după colonizarea şvabilor. El a fost introdus şi în stema Jimboliei.



Localitatea a fost colonizată în 1766 cu populaţie germană si denumită Hatzfeld. Din 1924 aparţine de România sub numele de Jimbolia.

În 1930, Jimbolia avea 10.873 de locuitori, din care 7.640 germani, 2.097 maghiari şi 660 români. Germanii au început să emigreze masiv la sfârşitul anilor 70 şi în anii 80. Conform recensământului din 2002, în Jimbolia mai erau doar 500 de nemţi.

Jimbolia este cunoscută astăzi şi pentru cele şase muzee: Muzeul „Ştefan Jäger”, Muzeul Pompierilor, Muzeul Presei „Sever Bocu”, Muzeul Fundaţiei „Petre Stoica”, Casa memorială „Dr. Karl Diel” şi Muzeul Feroviar.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite