FOTO Iadul pe pâmânt pentru locatarii unui bloc din Timişoara. Doar doi oameni au scăpat nebătuţi. Se fură tot ce poate fi vândut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coşmarul oamenilor de pe strada Văcărescu FOTO Ştefan Both
Coşmarul oamenilor de pe strada Văcărescu FOTO Ştefan Both

Locuitorii unui bloc din cartierul Iosefin trăiesc de ani de zile un veritabil coşmar. În 2005, într-o casă veche aflată în curtea interioară a blocului a fost mutată, de către Primăria Timişoara, o familie care a venit din Oltenia.

Oamenii din blocul de pe strada Văcărescu nr.36 s-au plâns de la bun început de mutarea noilor vecini în casa din spatele blocului. Acele spaţii erau folosite de ei în locul beciurilor care au fost ocupate de magazinele aflate la subsolul blocului în care stau. 
 

Noii vecinii au fost mutaţi acolo în 2005, de către Primăria Timişoara. Viaţa oamenilor s-a tranformat în coşmar, iar de ani de zile trăiesc în teroare, în scandaluri, cu bătăi şi acte de vandalism, au parte de mizerie, furturi, înjurături şi ameninţări. 


În tot acest timp, Poliţia s-a mulţumit să dea doar amenzi, care oricum nu au fost niciodată plătite. Acesta este mediul în care trăiesc locuitorii blocului din Piaţa Iosefin. 

Cei mai mulţi sunt pensionari. Sunt trecuţi de 70 şi 80 de ani. După o viaţă întreagă de muncă şi contribuţii către stat au ajuns să îşi trăiesc bătrâneţea într-un Iad. 

Strigătul lor nu a fost auzit de nimeni în decursul atâtor ani. Picătura care a umplut paharul a venit duminică seara, când intrarea în bloc a fost incendiată. A fost una dintre repetate ameninţări lansate de membrii familiei Besnea: Milica, Daniel şi Leontin.

Aurel Ghile, de 82 de ani, a ajuns la spital după ce a fost lovit în cap de Milica Besnea. 

„Au fost băgaţi aici de primarul Ciuhandu. Sunt nişte borfaşi. Nu au lucrat în viaţa lor, trăiesc doar din furturi. Nu pot să înţeleg cum se poate întâmpla în ţara asta ca nimeni să nu le facă nimic, iar locuitorii unui bloc întreg să nu mai aibă curajul să iasă din casă. Ce ţară este aceasta?”, se întreabă Aurel Ghile, care a fost arestat în două revoluţii: mai întâi în 1956, după revolta anticomunistă a studenţilor Politehnişti, iar apoi în 1989. 

Coşmarul oamenilor de pe strada Văcărescu FOTO Ştefan Both

Aurel Ghile este un revoluţionar neînfricat 
   

La vârsta lui nu mai are putere să să ţină piept vecinilor din curte, însă tot nu se lasă. Şi-a scăpat vecinii de mai multe ori din ghearele „invadatorilor”. Acum însă are un plasture pe moalele capului, urmă a violenţei Milicăi Besnea. 

„Pur şi simplu ne domină viaţa. Oamenilor le este frică să iasă afară. Cea mai violentă este femeia. Este o mamă ordinară, care tot timpul este beată. Când a intrat poliţia la ea în casă era în pat cu sticla de doi litri cu alcool. Bea până se pişă pe ea. Au pus stăpânire pe toată curtea şi grădina, care era o frumuseţe înainte să vină ei”, povesteşte Aurel Ghile.

Dispare tot ce poate fi vândut


Octogenarul spune că mama şi cei doi băieţi, care au în jurul vârstei de 25 de ani, au furat tot ce se putea din bloc şi din jurul lui. Au dispărut cutiile poştale, burlanele şi suporţii de flori. Flori nu mai pune nimeni pentru că până dimineaţa oricum nu rămâne nimic. Se evaporă tot ce este din fier, becurile, chiar şi cablul de telefon a dispărut. 

„Am o livadă în grădină, însă de când au venit ei nu mai apuc să gust niciun fruct. Ei coleg tot. Probabil că vând fructele în piaţă. Aceşti venetici din Oltenia au furat absolut tot. Sunt lăsaţi să facă ce vor. Nu sunt ţigani, cum ar crede mulţi”, îşi spune oful Ghile.

Coşmarul oamenilor de pe strada Văcărescu FOTO Ştefan Both

Blocul cu patru etaje de pe strada Văcărescu
 

După ce intrarea în bloc a fost incendiată, bătrânii din bloc au pus-o de o revoltă. Dacă ar fi fost mai tineri şi-ar fi făcut singuri dreptate. A ajuns însă Poliţia care a rupt o nouă amendă. Una dintre cele peste 300 de amenzi pe numele familiei Besnea!

„Familia asta s-a aciuit în boxa mea. Au furat atunci un camion de lemne. Le aveam acolo în depozit. Nu ştiu cine ar trebuie să ne apare şi pe noi”, a mai spus Aurel Ghile.
 

Coşmarul oamenilor de pe strada Văcărescu FOTO Ştefan Both

Casa în care locuieşte familia Besnea, văzută din bloc
 

„Nici la Canal nu a fost aşa greu ca acum”


Ioana Pratzer are 78 de ani şi este o altă victimă a oltenilor din curte. Din 2005 a strâns un morman de dosare care privesc plângerile şi acţiunile pe care le-au intreprins împotriva familei Besnea. 

„În 2013 femeia m-a lovit cu piciorul şi am stat opt luni în spital. Am avut probleme cu proteza pe care o am la picior. Ne înjură, ne fac în toate felurile. Ne scuipă în faţă. Am fost de mai multe ori la şeful Poliţiei. Mi-au spus că ei nu pot face nimic. Sunt peste 300 de amenzi pe numele lor. Primăria se judecă acum cu ei şi încearcă să îi evacueze”, a declarat Ioana Pratzer. Şi ea este o femeie puternică. A stat trei ani la Canal, în 1951, împreună cu părinţii, pentru că au refuzat să intre în colectiv. 

„Vă spun sincer că nici la Canal nu mi-a fost aşa de greu cum este acum. Am pierdut şirul numerotării de câte câte ori am curăţat rahatul cu care mânjesc intrarea. Asta fac ei, pentru că sunt pur şi simplu imbecili. În tot blocul numai doi proprietari nu au fost bătuţi, dar ei stau mai mult în casă. În rest toţi au fost loviţi”, a declarat Ioana Pratzer.
 

Coşmarul oamenilor de pe strada Văcărescu FOTO Ştefan Both

Ioana Pratzer şi Aurel Ghile nu se lasă bătuţi
 

„Într-o zi au adus un ATV. L-au furat din Dumbrăviţa. Dar nu au fost arestaţi. Altă dată au adus în curte un butuc uriaş de cablu. Au ars toată noaptea plasticul să scoată doar cuprul”, completează Aurel Ghile.   

Grădina transformată în groapă de gunoi

Oamenii din bloc s-au mândrit cândva cu o grădină fumoasă de care au avut grijă. Acum este o veritabilă groapă de gunoi, plină de moloz şi mizerie. 

„Tot ce adună de pe stradă aduc aici. Maşini de spălat, aragaze şi altele. Le desfac aici. Acum va veni căldura şi nu vom mai putea sta cu geamurile deschise. Va fi un miros inuportabil, pentru că îşi fac nevoile peste tot. Oricum, în grădină nu mai avem voie să intrăm. Ei spun că e grădina lor. Grădina aparţine de fapt primăriei”, a mai afirmat Aurel Ghile.

Coşmarul oamenilor de pe strada Văcărescu FOTO Ştefan Both

Groapa de gunoi în grădină
 

„Dacă erau oameni cum se cade îi ajutam şi îi îndrumam eu cu plăcere. Dar ei nu se pot numi oameni la cum se comportă. Ultima dată ne-au ameninţat că ne taie ţevile de gaz să arunce blocul în aer. Marele circ a început după ce am chemat hingherii să ridice câinii lor, din cauza cărora nu mai putea intra nimeni în bloc. Îi muşcau şi pe medicii care vin la personele în vârstă”, a mai spus Ioana Pratzer. 
 

Coşmarul oamenilor de pe strada Văcărescu FOTO Ştefan Both

Oamenii din bloc spun că vecinii lor dorm ziua
 

Am încercat să stăm de vorbă cu membri familiei Besna, însă nu a deschis nimeni uşa. Se pare însă că zilele acestora în casa din Iosefin sunt numerotate. După ce Primăria Timişoara le-a oferit o locuinţă socială, acum tot municipalitatea se judecă să îi evacueze pe cei pe care i-a mutat acolo.

Procesul a început încă din 2010, iar acum sunt şanse mari ca la finele lunii mai să se încheie cu o evacuare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite