FOTO Coşmarul unor timişoreni supăraţi că nu vor mai vedea cerul după ce la doi metri de blocul lor se construieşte o casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia de locatari de pe strada Ranetti nr.21, din Timişoara, a adresat o petiţie Inspectoratului Regional în Construcţii şi Primăriei oraşului de pe Bega, prin care cere lămuriri despre lucrarea aflată în desfăşurare şi care îi obstrucţionează.

GALERIE FOTO

Locuitorii unui bloc de pe strada Ranetti din Timişoara se plâng că vor rămâne fără soare. În faţa blocului lor a început construcţia unei clăriri cu parter şi două etaje, acces auto şi pietonal. Casa se va construi la o distanţă de aproximativ doi metri de bloc, ceea ce va fi neplăcut pentru cei care au ferestrele în acea direcţie, fiind peste 20 de apartamente afectate de această situaţie. 

Asociaţia de locatari a adresat o petiţie atât Inspectoratului Regional în Construcţii, cât şi Primăriei Timişoara, prin care cere lămuriri despre lucrarea aflată în desfăşurare.
 

„În vecinătate, chiar foarte aproape de blocul nostru, au început lucrări de construcţii în vederea realizării unui bloc în regim P+2 cu două apartamente, pe parcela din str. Gh. Ranetti nr. 21. Lucrările se execută în baza AC nr.186/17.02.2020. Prin prezenta petiţie dorim să verificaţi dacă la emiterea autorizaţiei de construire a fost respectată legislaţia în vigoare, dacă s-au respectat prevederile PUG şi RLU, normele de însorire prevăzute în Ordinul Ministerului Sănătăţii, distanţa minimă între două construcţii conform Regulamentului de Urbanism... Vă rugăm să verificaţi în regim de urgenţă având în vedere că lucrările sunt la faza de execuţie fundaţii”, a transmis Elena Velciov, reprezentantul Asociaţiei de proprietari.

Imagine indisponibilă


 

Direcţia Generală de Urbanism a Primăriei Timişoara a analizat situaţia şi a răspuns că nu există abateri de la prevederile autorizaţiei. Mai mult, s-a făcut şi un studiu de însorire, pentru a se vedea cum va intra lumina natural în casă.  

„Au fost efectuate verificări în baza de date informatizată şi în arhiva fizică a Direcţiei Generale Urbanism în legătură cu şantierul de pe strada Gh. Ranetti 21. De asemenea, a fost efectuat şi un control la faţa locului în data de 30 aprilie şi au fost solicitate proiectantului informaţii suplimentare.
 

În urma coroborării informaţiilor astfel obţinute, vă aducem la cunoştiinţă faptul că a fost emisă autorizaţia de construcţie nr.186/17.03.2020 pentru Lucrări de tip Construcţii pentru locuinţe –Construire imobil P+2E cu două apartamente –un apartament la parter, acces auto şi pietonal, împrejmuire teren… Nu au putut fi identificate la data realizării controlului în teren abateri de la prevederile autorizaţiei de construire. A fost întocmit şi un studiu de însorire care face parte din autorizaţia de construire”, a transmis Sorin Ciurariu, arhitectul şef al Primăriei Timişoara.

Imagine indisponibilă

Asociaţia de proprietari afectată de construcţia de pe strada Ranetti aşteaptă un răspuns şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Între timp, casa se ridică cu mare viteză.
 

Oamenii nu înţeleg cum a fost emisă o autorizaţie de construcţie la nici trei metri de geamurile şi balcoanele lor. În ciuda studiului de însorire făcut de către reprezentanţii primăriei, locuitorii spun că nu vor vedea nici cerul după ridicarea construcţiei.

Imagine indisponibilă


 

Distanţele minime dintre două imobile sunt prevăzute în noul Cod Civil, cu modificările în domeniu aduse de Legea 71/2011 şi Legea 60/2012.

Potrivit art. 612 din Codul Civil, orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 centimetri faţă de linia de hotar (care desparte cele două proprietăţi), dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism. Aşadar, între cele două construcţii, distanţa minimă este de 120 centimetri. 
 

Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor, exprimat printr-un înscris autentificat la notar. De asemenea, potrivit art. 611, cel care construieşte este obligat să-şi facă streaşina casei astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe terenul vecinului. 

Imagine indisponibilă

De asemenea, potrivit art. 614, este obligatorie respectarea unei distanţe de cel puţin doi metri între fondul vecinului (îngrădit sau neîngrădit) şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări, ce ar fi orientate către acest fond. Dar, potrivit art. 616, se pot deschide ferestre de lumină, fără limită de distanţă, dacă acestea sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre casa/ograda învecinată.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite