FOTO Boemă, exotică şi diversă - Gărâna Jazz Fest 2013: „A devenit un reper al jazzului European”
0În jur de 12.000 de spectatori au asistat vineri şi sâmbătă la concertele Festivalului de Jazz de la Gărâna. Iubitorii de munte, cultură şi de jazz au avut noroc de vreme bună.
Vremea a fost de partea iubitorilor de jazz care au urcat la Gărâna în acest sfârşit de săptămână. Ploaie a fost doar joi, însă aceasta s-a oprit chiar înainte de a începe primul concert de la Gărâna Jazz Fest.
Ziua de vineri a început cu Irina Popa&The Sinners, Arild Anderse Trio (Norvegia), Luiza Zan Project (România, SUA, Ungaria). În final, marele saxofonist britanic John Surman, cu trupa norvegiană Valhalla, i-a încântat pe cei aproximativ 6.000 de spectatori care au luat loc pe butucii din Valea Lupului. Concertul a ţinut până aproape de ora 2.00, când boemii participanţi la festival au putut pleca spre corturi şi cabane satisfăcuţi că au mai văzut şi ascultat un nume uriaş al jazzului mondial.
Concert în biserica romano-catolică din Brebu Nou
Sâmbăta a fost plină de evenimente. Totul a început dimineaţa, cu un concert de mare clasă susţinut de saxofonistul Sorin Romanescu şi chitaristul Nicolas Simion, în bătrâna biserică şvăbească din Brebu Nou.
Lăcaşul de cult s-a dovedit neîncăpător, astfel că zeci de persoane s-au aşezat pe iarba din curtea bisericii, nu înainte de a plăti biletul de intrare, care a costat 15 lei. Au avut parte de aproape două ceasuri de relaxare totală.
Sorin Romanescu şi Nicolas Simion cântă în biserica din Brebu Nou
După masă, la Casa ArtHouse din Gărâna a avut loc inaugurarea expoziţiei de arte vizuale “Eyemazing Florilegium”, asezonată cu un recital al saxofonistului Cătălin Milea.
"Îţi dă senzaţia de aer de Woodstock"
Cea de a treia zi de concerte a Gărâna Jazz Fest 2013 a început cu trupa saxofonistului Peter Werthheimer. Estre vorba de un muzician timişorean, care s-a mutat în 1964 în Bucureşti, iar în 1977 a emigrat în Israel.
Au urmat polonezii Pawel Kaczmarczyc Band, Danius Pulauskas Band, din Lituania, In The Country, din Norvegia. Atracţia serii a fost pianistul norvegian Bugge Wesseltoft, care a pregătit un concert solo. El va urca pe scenă şi în seara de duminică, cu trupa The Electric Trio, alături de Joe Clausell şi turcul Ilhan Ersahin, care a entuziasmat spectatorii şi la JazzTM.
Poiana Lupului înainte de lăsarea serii
“Vin din 2002 la Gărâna, de la concerul fundamental al lui Jan Garbarek. Nu numai că a crescut festivalul, dar s-a statornicit în valoare, are familia lui culturală, are culoare, diversitate şi mai ales o constanţă a artiştilor. S-a reamenajat un pic şi aici în faţă, nu mai este jazz printre gulaşuri. A avut şi ăsta farmecul lui, dar e dificil de acceptat de toţi fanii jazz-ului. Lucrurile sunt pozitive şi cu gulaşul mai în spate. E foarte bună estetica, cu aceşti butuci, natura, îţi dă o senzaţie de aer de Woodstock. Gărâna este un reper al jazz-ului European. Nu sunt un specialist al jazzu-lui pe măsura multor oameni de aici, dar îmi place. Am venit pentru Charles Lloyd, în primul rând”, a spus scriitorul Daniel Vighi.
Jazzul şi literatura fac casă bună
Festivalul de la Gărâna a fost conceput încă de la început ca un eveniment cultural de marcă. Aşa se face că în „ranch-ul” din Poiana Lupului se citeşte mult, se vând cărţi, pot fi văzuţi oameni de cultură la tot pasul, scriitori, muzicieni, pictori sau sculptori cunoscuţi în România.
“E un public special la Gărâna. Există o anumită prietenie care se leagă aici, pentru că de multe ori te vezi cu unii oameni doar aici. Sunt persoane pe care nu le-am văzut de foarte mulţi ani, pe care revăd aici. Cred că există o pretenie a Gărânei, dar există un fel de comunicare mai largă. Pe lângă grupul cu care eşti întâlneşti cunoştinţe şi amici, te bucură revederea într-un chip relaxat. Prima zi a fost senzaţională cu Chalers Lloyd şi Bill Frisell. Jazzul şi literatura merg aproape. Vă pot spune ce fac eu. Sunt un tip nocturn. Scriu noaptea. Şi pe Mezzo TV, noaptea e jazz. Pun în surdină, nu mă uit la imagini, iar în timpul ăsta scriu. Mă ajută foarte mult. Acum sunt în perioda jazz”, a spus profesorul şi scriitorul Viorel Marineasa.
Poiana Lupului văzută din cimitrul din Gărâna
Şi că tot vorbeam de concertele de astăzi, să amintim şi celelte formaţii care vor evolua pe scena din Poiana Lupului: JazzyBIT, din Timişoara, Nicolas Simion Trio – alături de Eugen Gondi şi Sorin Romanescu, iar pe final va fi un concert de mare clasă cu Magnus Ostrom din Suedia.
Citeşte şi:
Muzică deşteaptă şi natură în stare pură, în Munţii Semenicului: „Gărâna fără ploaie e ca ciobanul fără oaie”
FOTO VIDEO Festivalul JazzTM, Ziua 3, cu David Murray şi Macy Gray