EXCLUSIV FOTO Locomotiva lui „Matei Corvin“, unul din cei mai mari regi ai Ungariei, a trecut prin Timişoara, în drum spre Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trenul care circulă pe ruta Budapesta-Bucureşti a oprit în Gara de Nord din Timişoara
Trenul care circulă pe ruta Budapesta-Bucureşti a oprit în Gara de Nord din Timişoara

Căile Ferate Maghiare (MÁV) au pus în circulaţie trenul personalizat cu ocazia aniversării a 555 de ani de la încoronarea regelui Matia Corvin, care a avut loc la Szekesfehervar, în 1458.

Trenul omagial, colorat în negru şi argintiu, culorile casei Huniade, circulă de astăzi şi în România. Prima rută internaţională a pornit în această dimineaţă de la Budapesta, iar în jurul prânzului a trecut graniţa în România, pe la Curtici. 
 

Locomotiva lui „Matei Corvin” a ajuns în Gara de Nord din Timişoara (oraşul copilăriei lui Matia) la ora 13.26, iar de aici a plecat în direcţia Bucureşti, pe traseul Lugoj, Caransebeş, Băile Herculane, Orşova, Drobeta Tr.Severin, Strehaia, Filiaşi, Craiova, Caracal, Rosiori, Videle, Bucuresti-Nord.
 

Pe trenul maghiar se află blazonul Huniade, figura stilizată a regelui Matia, iar pe o parte se află castelul de la Hunedoara (ridicat de tatăl său, Ioan de Hunedoara), iar pe cealtă latură este palatul regal de la Visegrad.
 

Numele regelui este trecut în trei limbi maghiară; Hunyadi Mátyás, în română; Matei Corvin şi în sârbă; Matija Korvin (cu litere chirilice). Pe cele două laturi ale locmotivei şi pe partea din faţă se află şi semnătura regelui. 

Trenul lui Matia Corvin la Timişoara


“Trenul, în zilele noastre, trăieşte perioada <Renaştentismului> în Ungaria, dar şi în întreaga Europă, dovadă lucrările de instrastructură care se fac. Pe lângă cei pentru care este mijloc de transport obişnuit, trenurile au devenit din ce în ce mai populare pentru turişti, care duc mai departe renumele căilor ferate. Acest lucru va face şi Trenul Matia, care va avea cursele obişnuite în Ungaria şi va călători mult în România”, a declarat la Budapesta Völner Pál, Ministrul Dezvoltării Naţinale din Ungaria.

Trenul lui Matia Corvin la Timişoara


 

Pentru MÁV este al trelea tren personalizat după “Echipa de aur” (omagiu naţionalei maghiară de fotbal din 1958, din perioada lui Ferenc Puscas) şi “Trenul Kandó” (în memoria renumitului inventator în domeniul căilor ferate, părintele trenului electric, Kandó Kalman), dar este primul care va avea rută internaţională permanentă. Este unul din cele şase trenuri care fac legătura dintre Budapesta şi Bucureşti.

image


 

“Trenul Matia este special şi pentru că va merge des în România, datorită înţelegerii dintre societăţile de căi ferate din cele două ţări. Anul trecut am semnat un acord cu CFR prin care pe ruta Budapesta – Bucureşti nu mai este nevoie de schimbarea locmotivelor. Acest lucru ajută la continuitatea rutelor în cadrul ţărilor din UE”, a spus Dávid Ilona, directorul MÁV.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite