Eveniment major la Bruxelles, la 111 ani de la primul zbor al bănăţeanului Traian Vuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În inima Europei, la Bruxelles, vor fi prezenţi reprezentanţii Muzeului Banatului din Timişoara, cei care administrează Muzeul Traian Vuia, istorici, specialişti în aviaţie, europarlamentari români şi străini.

Între 7 şi 8 martie, la Bruxelles, România se va afla în centrul atenţiei. În organizarea europarlamentarului Maria Grapini, în colaborare cu Muzeul Banatului, va avea loc o inedită expoziţie dedicată lui Traian Vuia, având ca temă marcarea celor 111 ani de la primul zbor cu un avion mai greu decât aerul.

Pe data de 18 martie 1906, el a realizat primul zbor autopropulsat.


În inima Europei, la Bruxelles, vor fi prezenţi reprezentanţii Muzeului Banatului din Timişoara, cei care administrează Muzeul Traian Vuia, istorici, specialişti în aviaţie, europarlamentari români şi străini. 
 

Invitatul de onoare al Mariei Grapini va fi Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. 
 

Evenimentul se va bucura de prezenţa Ambasadei României – Reprezentanţa Permanentă şi de cea a Reprezentanţei NATO la Bruxelles.

“Sunt onorată să fiu gazda unui eveniment important în Parlamentul European - In memoriam Traian Vuia - 111 ani -, prin intermediul căruia doresc să aduc un omagiu acestui român de geniu! Prin acest eveniment, am reuşit să promovez realizarea excepţională a lui Traian Vuia, nu numai participanţilor, dar şi miilor de persoane cărora le-am transmis informaţii privind realizările inventatorului român. Traian Vuia a fost un temerar, a fost o forţă a neamului nostru! Ştiţi prea bine că a sfidat vremurile şi, în ciuda respingerii proiectului său de către Academia de Ştiinţă de la Paris, a demonstrat lumii întregi că problema zborului cu un aparat care cântăreşte mai mult decât aerul poate fi rezolvată şi nu este un vis! Sunt convinsă că foarte mulţi dintre colegii mei eurodeputaţi vor fi prezenţi la eveniment şi vor afla, astfel, istorisiri inedite despre viaţa şi activitatea acestui mare geniu român, pasionat iniţial de...zmee”, a spus Maria Grapini.

Evenimentul debutează, în data de 7 matie cu conferinţa In memoriam Traian Vuia - 111 ani, care  va fi urmată de o expoziţie dedicată activităţii lui Vuia, organizată în colaborare cu Muzeul Banatului  şi Arthis - Casa de Cultură Belgo-Română. 

Conferinţa va fi găzduită de Parlamentul European, iar expoziţia  dedicată activităţii acestei mari personalităţi se va deschide la sediul Casei de Cultură Belgo-Române – Arthis din Bruxelles. Expoziţia va fi deschisă publicului larg, din 6 până în 8 martie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite