Etapă nouă în elaborarea vaccinului românesc împotriva virusului SARS- CoV-2. Urmează să fie testat pe animale şi apoi oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Păunescu prezintă proiectul vaccinului împotriva SARS Cov2
Virgil Păunescu prezintă proiectul vaccinului împotriva SARS Cov2

Cercetătorii timişoreni au făcut primii paşi spre crearea unui vaccin contra noului coronavirus. Proiectul a fost lansat oficial, iar studiile sunt realizate de Centrul de Cercetare OncoGen, în parteneriat cu Institutul Cantacuzino din Bucureşti, din fonduri de la Ministerul Educaţiei  şi Cercetării.

Institutul Oncongen din Timişoara a prezentat proiectul de dezvoltare a vaccinului împotriva coronavirusului SARS Cov2. Realizat alături de specialiştii de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, a primit o finanţare de 730.000 de euro de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. 

Prima etapă a fost deja încheiată, iar acum urmează ca vaccinul să fie testat pe animale şi oameni.
 

„Pentru a grăbi procesul de intrare pe piaţă a unui vaccin şi de rezolvare a problemei, Agenţia Medicamentului European a schimbat un pic regula. A permis desfăşurarea de studii pe voluntari umani în paralel cu studiile pe animale, aşa că vom merge în paralel. Nu te mai ţine să faci mai întâi experimente pe animale, după care să stai trei luni, doi ani, să vezi dacă şoarecii trăiesc, ci te lasă să faci în paralele şi experimentele umane. Trebuie să-i convingi că metologia corespunde normelor. Până nu avem aprobarea, nu avem încă voluntari”, a declarat Virgil Păunescu. 
 

Profesorul Virgil Păunescu speră ca în aproximativ două-trei luni să obţină acordul pentru studii pe câţiva zeci de voluntari. 
 

„Vaccinul e gata şi acuma. Următoarea fază este să treacă la testarea pe un număr de câteva zeci de persoane, trebuie să fie persoane sănătoase, între 18 şi 49 de ani, pentru a se urmări toxicitatea lui. Nu ne aştăm să se întâmple ceva toxic, dar ne va ajuta să stabilim care este doza la care nu avem reacţii secundare. Am văzut pe mine că pot să apară efecte secundare. Sperăm ca în două-trei luni să obţinem acordul pentru studiul de fază unu, cu câteva zeci de volunari. Apoi sp trecem la faza a doua, care înseamnă mai multe persoane. Oxfordul se află acum la faza II, ei au 10.000 de voluntari”, a mai declarat Păunescu. 
 

Luând în considerare felul în care virusul SARS Cov2 pătrunde în corpul uman, vaccinul dezvoltat la Timişoara va fi administrat intranazal, fie sub formă de picături, fie prin pulverizare. 
 

“Virusul este foarte ciudat. E neam cu HIV, cu Ebola, cu SARS şi MERS, dar şi cu alte virusuri pe bază acizi nucleici de ARN. Pentru acest timp de viruşi nu s-a reuşit producerea de vaccinuri. A trebuit să ne gândim dacă nu au reuşit cei dinainte, care au fost tehnologiile pe care le-au utilizat, căile de administrare, pentru că alea sigur au legătură cu eşecul. Atunci am eliminat pe rând. Nu o să injectăm. Odată că populaţia e reticientă, mai ales că studiile se bazează pe trei administrări. Sunt trei injecţii. Noi deja avem o problemă. Patru din zece români spun că s-ar vaccina. Când află că sunt trei injecţii, o să mai rămână unu. Apoi, ne-am gândit şi la calea de intrare a virusului, nazală, oculară şi digestivă. Vaccinul se duce în nas, în tubul digestiv şi îţi protejează şi ochii”, a mai afirmat Virgil Păunescu.

Virgil Păunescu

Institutul Cantacuzino aşteaptă prima tranşă de bani, pentru a putea achiziţiona animalele. Trebuie să se decidă dacă vor cumpăra şoareci speciali, importaţi din Statetele Unite ale Americii, ori maimuţe. 

“Probabil că o mare parte din activitatea institutului nostru vă este cunoscută în această perioadă. Partea de cercetare încercăm să o dezvoltăm în acest moment. Vrerau să mulţumesc colegilor din Timişoara pentru invitaţia de a face parte din acest proiect. Sperăm să avem un produs care va revoluţiona piaţa medicală. Institutul nostru va susţine cu tot ce poate acestă activitate de cercetare şi dezvoltare a unui vaccin împotriva SARS Cov2, prin implicarea specialiştilor în domeniu. Nu pteam să stăm deoprate şi să ne uităm cum această boală îşi face de cap. Suntem obligaţi să luptăm pentru a combate această pendemie”, a spus colonelul Florin Oancea, comandantul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Tehnico-Militară Cantacuzino.
 

“Proiectul are două faze. Primul e stadiul preclinic. Centrul Oncogen a găsit deja nouă peptide candidat care pot compune forma unui viitor vaccin, care va putea fi testat pe animale, în cadrul Institutului Cantacuzino. Sperăm că rezultatele să fie pozitive. Vrem să ne asugărm că ceea ce vedem în eprupetă se întâmplă şi în realitate, în cadrul unui organism viu. Este un proces foarte important şi vital pentru dezvoltarea unui candidat de vaccin. Acum avem un prototip”, a spus managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, Raul Pătraşcu.
 

Finanţarea primită acum nu este suficientă, dar ajung pentru a mai face câţiva paşi. Tehnologia folosită la Timişoara (vaccinul personalizat) nu a mai fost folosită niciodată până în prezent la producerea unui vaccin. Dacă totul va decurge conform planurilor, poate fi implementa anului viitor. 

Citiţi şi:

Cercetătorul care lucrează la vaccinul contra Covid i-a înfuriat pe medici după ce a spus că tratamentul pe care îl aplică România este apă de ploaie

Vaccinul dezvoltat la Timişoara împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi administrat intranazal. OncoGen a semnat acordul cu Institutul Contacuzino

Medicul român care lucrează la vaccinul contra SARS-2: „Va apărea un tratament înainte de a se imuniza populaţia“

Institutul de cercetare OncoGen din Timişoara anunţă că a început testarea unui vaccin împotriva coronavirusului SARS Cov2

Românii care lucrează la vaccinul anti-COVID-19: „Credeţi că este normal să ne rugăm de chinezi să ne ajute?“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite