Doctorul Musta, despre elevii ţinuţi acasă de teama infectării: „Avem dreptul de a ne hotărî singuri soarta şi riscurile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Virgil Musta FOTO Arhivă
Doctorul Virgil Musta FOTO Arhivă

O statistică a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş arată că 623 de elevi din Timiş fac şcoala online pentru că se tem că iau virusul şi îl duc acasă unde au persoane cu boli cronice. Alţi 359 de elevi fac cursuri online din cauza temerilor sau a prejudecăţilor.

Potrivit unor cifre comunicate de Inspectoratul Şcolar Timiş, în judeţ sunt 150 de profesori care susţin cursurile online. Dintre aceştia, 14 sunt în carantină sau izolare, 101 au motive de boală justificate, iar 35 de cadre didactice au rămas acasă pentru că au în familie persoane cu boli cronice.

Dintre elevi, în afara celor care fac ore online prin decizia şcolii, au rămas acasă 1.469 de elevi, din totalul de aproximativ 90.000 de la nivelul judeţului Timiş. Din cei 1.469 de elevi care fac cursurile online fără să fie obligaţi să facă acest lucru, 36 sunt în carantină, 487 au motive de boală justificate, iar 623 de elevi au optat pentru şcoala online pentru că au în familie persoane cu boli cronice. Alţi 359 de elevi au optat pentru şcoala online din motive nejustificate medical: teamă sau prejudecăţi. Practic, o mie de elevi din Timiş (aproximativ 10 la sută) fac ore online de teamă contaminării lor sau a celor dragi.

Doctorul Musta încurajează cursurile online

Încă dinainte de începerea şcolii, doctorul Virgil Musta a făcut apel ca elevii care au persoane vulnerabile în familie sau fac parte din grupele de risc să opteze pentru cursuri online. Medicul se bucură că mesajul său a fost recepţionat.

„Eu cred că un prim obiectiv este să salvăm oamenii apropiaţi nouă, pe cei cu factori de risc. Şi dacă ţi-e frică şi poate nu ai o comorbiditate atât de importantă este la fel de important să te menajezi şi din punct de vedere psihic, pentru că există riscul să dezvolţi o patologie severă şi în acest sens. Trebuie să lăsăm oamenii care doresc să facă şcoala online să o facă online, cel puţin pentru o perioadă de timp până vedem ce se întâmplă, până mai tragem concluzii, poate până când numărul de cazuri din comunitate scade. Pe de altă parte, avem şi un avantaj. Spaţiile sunt mai aerisite, ceea ce creează premisele unei distanţări sociale la nivelul clasei, un alt element important în prevenirea bolii”, a declarat Virgil Musta.

Medicul care coordonează secţia COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara spune că nu este normal ca şcolile să îi oblige pe elevi să meargă la şcoală dacă aceştia optează pentru cursuri online. „Eu cred că se exagerează. Am înţeles că sunt şcoli care nu acceptă să se facă ore decât prin prezenţă. Nu cred că este înţelept şi nu cred că este bine. Omul trebuie respectat. Teama lui, frica lui poate fi justificată şi până nu avem nişte criterii foarte clare ca să vedem ce se întâmplă, fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea optării şi să nu intervenim foarte mult din exterior. Cred că avem acest drept, cel puţin în această perioadă, de a ne hotărî soarta şi riscurile”, a mai declarat doctorul Musta.

Pentru a-i ajuta pe părinţi să se hotărască mai uşor dacă îşi trimit copilul la şcoală sau nu, doctorul Musta a gândit un chestionar online pe care, completându-l, părinţii pot să decidă dacă îl lasă pe copil să meargă la şcoală sau optează pentru cursuri online.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ce măsuri de prevenţie poţi lua dacă locuieşti în aceeaşi casă cu persoane vârstnice. Sfaturile doctorului Musta

Apelul răscolitor al doctorului Musta către medici: „Rămâneţi «pe baricade»! N-avem o meserie oarecare. Ne-am ales-o la bine şi la greu“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite