De ce e important să citim cu atenţie etichetele de pe produsele alimentare: „Aceşti aditivi proliferează celula tumorală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii nuriţionişti recomandă cumpărătorilor să citească etichetele de pe produse FOTO arhiva
Medicii nuriţionişti recomandă cumpărătorilor să citească etichetele de pe produse FOTO arhiva

Medicul nutriţionist Lavinia Bratu ne îndeamnă să citim etichetele de pe produsele alimentare, pentru că se utilizează mii de substanţe chimice.

Rafturile sunt pline de produse care mai de care mai frumos şi mai colorat ambalate. Mesajele de promovare îndemnă să cumperi cât mai multe produse. Dacă ar fi să dăm crezare ambalajului, toate produsele ar trebui să fie sănătoase, hrănitoare, delicioase, absolut necesare şi care ne aduc doar beneficii pentru sănătate. Lucrurile nu stau tocmai aşa. Să nu ne trezim cu produse nesănătoase, trebuie să învăţăm să citim etichetele, spune medicul nutriţionist Lavini Bratu.

„Suntem pe pilot automat când mergem la supermarket. E posibil să nu ne facă bine în timp. Vă provoc să începeţi să citiţi etichetele produselor alimentare. Când cumpărăm produse nealimentare citim instrucţiunile de folosire. De ce nu face la fel şi cu mâncarea noastră? De ce nu am fi curioşi să vedem ce conţine acel aliment? O să fiţi uimiţi ce veţi găsi pe etichete. Unele dintre ele au rânduri multe, o să descoperiţi formule chimice. Apoi trebuie să faceţi o cercetare despre ce fac acele substanţe. Eu vă spun că nu sunt dintre cele care ne dau starea de sănătate”, a spus Lavinia Bratu. 

Aditivii alimentari, cunoscuti sub denumirea de E-uri, sunt cei care cauzează înmulţirea celulelor tumorale, motiv pentru care e necesar să alegem cu grijă alimentele pe care le cumpărăm, afirmă medicul nutriţionist.

„Unul dintre factorii carcinogeni, pentru că e demonstrat în studii ştiinţifice că aceşti aditivi proliferează celula tumorală, sunt aditivii, adică E-urile. În România există peste 20 de categorii de aditivi. De la coloranţi, conservanţi, potenţatori de gust, agenţi de textură, antioxidanţi –care sunt cu totul altceva de cei pe care ştim că fac bine. Există coloranţi inclusiv în ceaiuri”, a mai spus Bratu. 

„Toţi aceşti coloranţi artificiali provoacă iritaţii, disfuncţii la aparatul respirator, pot să declanşeze crize de astm”

În România se folosesc în produsele alimentare peste 80 de coloranţi, în cea mai mare sintetici. „Aţi auzit de caramel, indigo carmin, roşu de coşenila, galben sunset? Există şi coloranţi de origine animală. De exemplu, roşu este dat de o insectă femelă, dactilofius cocus, roşu coşenila. Noi credem că ţinem post, dar avem acest roşu conşenila, care este insectă. Este colorat în roz somonul de crescătorie, sunt colorate gumele de mestecat, fulgii de ciocolată, cerealele, aşa că mare grijă. În toate produsele de patiserie, biscuiţi, napolitane, avem indigo carmin. Acesta se găseşte în toate preparatele din carne, şuncă. Poate provoca vomă, greaţă, hipertensiune, probleme de respiraţie, urticarie. Caramelul este un alt colorant, declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Galben sunset provoacă astm şi congestie nazală. Toţi aceşti coloranţi artificiali provoacă iritaţii, disfuncţii la aparatul respirator, poate să declanşeze crize de astm. Poate aţi văzut pe etichete caramel, indigo carmin, roşu de coşenila, galben sunset, ar trebui să vă feriţi de aceste produse”, a declarat Lavinia Bratu.

„Cu cât un produs are un termen de garanţie mai lung, cu atât e mai plin cu acel conservant”

O altă categorie de aditivi alimentari extrem de periculoşi sunt conservanţii. Aceştia ajută la prelungirea duratei de conservare ale alimentelor.  

„Cu cât un produs are un termen de garanţie mai lung, cu atât e mai plin cu acel conservant, să stea pe rafturile magazinelor, să fie cumpărat. Printre produsele cu conservanţi sunt mezelurile. Noi, nutriţioniştii, nu vorbim despre mezeluri ca fiind ceva bun pentru sănătatea omului. Sunt alimente extrem de ieftine, pline de conservanţi, au acei nitraţi, care în organismul nostru crează acele nitrogramine, care ştim că sunt factori carnigeni, ajută la proliferarea celulelor canceroase. Dacă o singură dată aţi merge să faceţi o vizită la o fabrică de mezeluri, poate că aţi avea altă opinie. Nu vreau să deranjez pe nimeni, fiecare are loc, eu doar vreau să fac atenţi la aceşti conservanţi. Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a declarat că sunt aceşti factori cancerigeni şi e bine să îi evităm. În afară de nitriţi, nitraţi, nici fructele şi legumele nu sunt păzite de aceşti conservanţi. Sulfiţi sunt cei care fac să aibă termen de valabilitate mai lungă. La fructe şi legume avem însă acea şmecherie de a scoate acele chimicale. Le introducem într-un vas mare cu apă, în care punem o lingură de bicarbonat şi le lăsăm să stea un sfert de oră”, a mai spus Lavinia Bratu. 
 

Medicul nutriţionist îndeamnă consumatorii să fie vigilenţi şi să înceapă să facă diferenţa între un produs natural, care hrăneşte corpul, şi ce însemană un produs chimic, artificial, de care organismul caută se elibereze de cum îl primeşte. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite