Cum se va transforma ponosita piaţă Traian în al doilea centrul al Timişoarei. Scuaruri, spaţii publice, culturale, verzi, pietonale şi pentru biciclete FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Traian din Timişoara

Patru pieţe şi 12 străzi din zona Traian vor intra într-un amplu proces de reabilitare. Primarul Fritz anunţă şi schimbarea regulilor jocului şi în atribuirea contractelor.

Una dintre cele mai prăfuite şi lăsate de izbelişte cartiere ale Timişoarei, istoricul Traian, se va transforma spectaculos în urma unei investiţii de fonduri europene, la fel cum s-a întâmplat şi cu centrul oraşului în urmă cu câţiva ani. 

Patru pieţe şi 12 străzi din zona Traian vor intra într-un amplu proces de reabilitare. Obiectivul final al acestui proiect, care intră în linie dreaptă, este transformarea radicală a zonei Traian: o să fie un loc de recreere şi relaxare pentru cetăţeni, cu multe scuaruri, spaţii publice, culturale, verzi, pietonale şi pentru biciclete. 

GALERIE FOTO

„Astăzi am publicat anunţul pentru atribuirea contractului de proiectare pentru obiectivul de investiţie Regenerare urbană - Zona Piaţa Traian. Au fost luni de muncă intensă la pregătirea documentaţiei pentru conceptul de dezvoltare şi regenerare a zonei Traian, discuţii cu Autoritatea de Management pentru finanţarea pe fonduri europene şi cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii publice ca să ne asigurăm că totul este făcut cum trebuie. 

Acest proces este de durată, partea de documentaţie durează aproape cât lucrările, dar acest fapt garantează că rezultatul va fi de calitate. La finalul lucrărilor zona Piaţa Traian va fi un al doilea centru al oraşului. Aşa cum ne-am angajat în programul de guvernare locală, viziunea este pentru oraş cu mai multe centre”, a transmis primarul Dominic Fritz. 


 

Piaţa Traian din Timişoara

Vor apărea noi spaţii pietonale, o reţea de piste pentru biciclete, extinderi de zone verzi, refacerea unui fost parc care acum este asfaltat, accesibilizarea întregului spaţiu pentru persoane cu mobilitate redusă (persoane cu dizabilităţi, persoane în vârstă, copii). 

Piaţa Traian din Timişoara

Primarul Fritz anunţă şi schimbarea regulilor jocului şi în atribuirea contractelor. Nu mai este suficient preţul cel mai scăzut, ci se punctează calitatea şi excelenţa.  

„Ca o noutate, în procesul de atribuire a contractului de proiectare, am decis să punctăm suplimentar echipele care au arhitecţi sau peisagişti premiaţi în concursuri naţionale şi internaţionale pentru un concept de amenajare a unei zone urbane publice sau private. Ofertele se pot depune până în 8 noiembrie 2021. Mă bucur să pot anunţa că schimbăm regulile jocului şi în atribuirea contractelor publice prin punctarea suplimentară a calităţii şi excelenţei. Nu mai este suficient preţul cel mai scăzut pentru atribuirea unui contract care va schimba faţa întregii zone pentru următoarele decenii. Nu ne mai mulţumim cu ”ieftin”, pentru că lucrările ieftine s-au dovedit, în timp, extrem de scumpe. Vrem alături de noi, profesionişti de excepţie, care au demonstrat că înţeleg că oraşele se schimbă prin calitatea lucrărilor”, a mai spus Fritz.  

Piaţa Traian din Timişoara

Finanţarea pentru implementarea proiectului de revitalizare a zonei Traian se va face cu fonduri europene. Prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020 vor fi finanţate parţial costurile de proiectare şi prin Programul Operaţional 2021-2027 vor fi finanţate lucrările de execuţie. 
 

Piaţa Traian din Timişoara


 

Piaţa Traian din Timişoara

Fabricul a fost recunoscut pentru manufacturile sale, bresle, meşteşugari şi fabrici. Aici a fost înfiinţată în 1718 prima Fabrică de Bere, care mai există şi azi. Pentru că râul Bega avea mai multe ramificaţii, în zonă funcţioneau numeroase mori. În 1876 a fost construită gara din Fabric (actuala Gară de Est). 

Fabricul era împărţit pe etnii, românii locuiau în Vlasca Mare, rascienii, sârbii, erau în Fabricul Vechi, iar nemţii în Fabricul German.  

Piaţa Traian din Timişoara

În 1753 ajung şi ţiganii, numiţi “noii bănăţeni” care au ocupat zona Gării de Est. În epoca de înflorire s-au stabilit aici şi greci, cehi şi evrei.  

Piaţa Traian – centrul Fabricului, care s-a numit în trecut Kossuth ter şi Hauptplatz, a fost proiectată în 1740. Aici se desfăşurau târgurile săptămânale.

La mijlocul secolului al XIX-lea, mai bine de jumătate din întreaga populaţie civilă a Timişoarei, locuia în Fabric. 

Piaţa Traian din Timişoara

Printre monumentele istorice se află Podul Decebal, Casa Mercur, Sinagoga din Fabric, Biserica Millennium, Fabrica de Bere, Biserica sârbească Sf.Gheorghe, Biserica ortodoxă Sf.Ilie, Uzina de Apă sau fostul restaurant şi hotelul “Marocan”. 



Citeşte şi:

FOTO Cel mai vechi monument din Timişoara străluceşte din nou. Statuia Sf. Nepomuk a fost amplasată în faţa Bisericii Millennium

FOTO Splendidă iluminare arhitecturală a Bisericii Millennium din Timişoara

Piaţa Traian din Timişoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite