Cum să faci saună la -180 de grade Celsius. „După crioterapie, omul va simţi o funicătură în sânge“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crioterapia, denumită popular şi criosaună, este opusul unei saune convenţionale, organismul fiind expus pentru foarte scurt timp la o temperatură cuprinsă între -120 grade Celsius şi -180 grade Celsius.

Crioterapia, aşa cum este denumită terapia prin frig, se practică de secole sub diverse forme. În ultimii ani, ea a fost redescoperită, ba chiar reinventată, graţie studiilor şi tehnologiilor moderne. 

Prin crioterapie se răceşte întreaga suprafaţă a corpului uman la temperaturi extrem de scăzute. “Temperatura pielii ajunge până la 0 grade Celsius, iar temperatura aerului rece din cabină coboară treptat de la -120 de grade, până la -180 de grade Celsius. Corpul uman rezistă pentru că este expus treptat. La prima şedinţă se stă 100 de secunde, apoi 140 de secunde, iar în final ajungem la 180 de secunde, care e durata maximă. Tot sângele va fi direcţionat de pe membrele inferioare şi superioare pe centrul corpului, acolo unde avem majoritatea organelor interne. Reglarea termică face ca oranele să aibă o bună funcţionare, nu le vom afecta, ci vor avea numai beneficii”, spune Mariana Zekany, şefa centrului de criosaună de la Timişoara.

Întrebarea pe care o pune toată lumea este cum poate omul să reziste la temperaturi atât de joase, ba chiar acest fig să fie benefic. 

“Avem trei factori care ne dau percepţia de frig. Umiditate, presiune şi temperatura în sine. Noi lucrăm cu un frig uscat, temperatura poate părea extremă, dar nu o percepem la fel. Este asemănătoare cu senzaţia schiorilor care coboară pârtia. Viscolul acela care se simte pe faţă. Sau pentru cei ce nu schiază, e ca atunci când ies iarna afară în pantaloni scurţi şi tricou”, a explicat Mariana Zekany.

Imagine indisponibilă

Medicul spune că această metodă de criosaună este foarte bună pentru organism, elimină stresul, ajută la stimularea sistemului imunitar, reglează activitatea hormonală şi stimulează metabolismul. Pe sportivi îi ajută la recuperarea musculară, la întărirea articulaţiilor şi ligamentelor. 

Este benefică şi pentru cei care suferă de diverse afecţiuni inflamatorii şi reduce durerea. 

“După crioterapie, pacientul poate să iese direct la căldură, îşi poate relua activităţile, dar va simţi o funicătură în sânge. Fluxul sanguin este intensificat. Ajunge sânge proaspăt, cu oxigen şi nutrienţi la fiecare celulă. De asta grăbeşte vindecarea unei zone traumatizate, elimină toxinele şi regenerare celulară cu efecte anti-ageing”, a mai declarat Mariana Zekany.
 

Imagine indisponibilă

Persoanele care suferă de boli grave, boli cardio-vasculare, hipertensiune arterială, infarct acut de miocard, sunt printre cele care nu au voie să facă criosaună.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite