Cum s-a născut cel mai popular ştrand din Timişoara comunistă. „Era o chestie naivă şi plină de avânt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştrandul Tineretului din Timişoara în 1965 FOTO Facebook/Călătorul Bănăţean
Ştrandul Tineretului din Timişoara în 1965 FOTO Facebook/Călătorul Bănăţean

Ştrandul Tineretului, aflat la ieşirea din oraş, spre Lugoj, a fost cel mai popular ştrand din Timişoara comunistă. A fost construit prin muncă voluntară.

Ştrandul Tineretului a fost cândva cel mai popular ştrand din Timişoara. A fost construit în 1960 prin muncă voluntară, aşa cum se proceda în timpul comunismului. Generaţii întregi de timişoeni s-au putut bucura de oaza de la marginea oraşului, lângă Pădurea Verde. 

Proiectantul ştrandului a fost Gheorghe Gârleanu, care a realizat proiectele şi pentru hotelurile Continental şi Timişoara. 

Pe terenul de pe Calea Lugojului erau mai multe gropi mari, pentru că se scotea pământ pentru cărămizi de argilă. Aşa s-au gândit autorităţile să umple gropile cu apă şi să facă o spectaculoasă bază de agreement. 
 

„Am văzut că avem acest teren mare aici, ce ar fi să amenajăm ceva. A apărut ideea ca în aceste gropi să se aducă apă din Bega, prin conducte, şi să facem un ştrand mare. În zonă curge şi pârâul Behela, care se varsă în Bega. Aşa că am gândit un sistem de recirculare a apei, din Bega ajungea în lac, iar de aici în Behela şi din nou în Bega. Să nu fie apă stătută în lac. S-a făcut o ridicare topo şi un studiu, alături de un profesor de la Hidrotehnică. Am găsit soluţia, am realizat o insulă, am pus trambuline, cabine, o zonă cu alimentaţie publică. Ideea era să fie ceva frumos. Pentru copii am făcut un bazin separat. Au fost antrenate intreprinderile din Timişoara, se făcea muncă voluntară, nici eu nu am fost plătit. Era o chestie naivă şi plină de avânt”, a povestit arhitectul Gheorghe Gârleanu. 

Ştrandul Tineretului

FOTO Opiniatimisoarei.ro
 

Până dupa 1990, terenul de 74.000 metri pătraţi a aparţinut Primăriei Timişoara. A mai funcţionat o vreme ştrandul şi după revoluţie, dar apoi, în 2004, a fost concesionat, pe 30 de ani, de omul de afaceri Nicolae Gavra, care a promis reamenajarea întregului spaţiu şi construcţia unei moderne baze de agreement. 

Ştrandul Tineretului

FOTO Facebook/Călătorul Bănăţean

În urma unei investiţii de 4 milioane de euro s-a născut Aqua Arena, care are o piscină de 50 de metri lungime, şi o sală de fitness şi aerobic. În rest, hectare întregi de teren au fost lăsate în paragină.

Aqua Arena

FOTO Facebook/Aqua Arena
 

S-a încercat tranformarea fostului ştrand în spaţiu pentru concerte. În 2008 aici a fost şi un memorabil concert cu Jose Carreras, dar s-a renunţat apoi la idee. Mulţi ani aici s-au desfăşurat expoziţiile chinologice.

Ştrandul Tineretului

FOTO Facebook/Călătorul Bănăţean

Vă mai recomandăm să citiţi:

FOTO Cum arăta Timişoara în perioada socialistă. Atmosfera anilor '60 - '80 în oraşul de pe Bega în fotografii rare

FOTO Timişoara din perioada stalinistă. Imagini rare cu oraşul de pe Bega în anii ‘50

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite