Ce trebuie să ştie şoferii despre culoarea girofarurilor. Când opreşti, când dai prioritate şi când eşti obligat să circuli cu atenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşinile de Poliţie, Ambulanţă, Pompieri, Jandarmerie şi alte unităţi de intervenţie, dar şi maşinile cu gabarit depăşit sau transporturi speciale sunt dotate cu girofaruri. Semnificaţia grofarurilor este dată de culoarea fiecăruia dintre dispozitive.

Codul Rutier are prevederi foarte clare în privinţa respectării semnalelor acustice şi luminoase emise de girofarurile montate pe maşinile de intervenţie.

Astfel, la vederea unui girofar cu lumină roşie, şoferii sunt obligaţi să oprească în direcţia de mers, cât mai aproape de marginea drumului. Lumina albastră nu îi obligă pe şoferi să oprească, dar îi obligă să acorde prioritate de trecere. La vederea unui girofar cu lumină galbenă, şoferii sunt obligaţi să circule cu atenţie.

Codul Rutier prevede şi care sunt maşinile care pot fi dotate cu girofar şi culoarea care îi revine fiecărei instituţii. Astfel, lumina roşie este întâlnită pe maşinile de Poliţie şi Pompieri. Sunt singurele la vederea cărora şoferii sunt obligaţi să oprească pentru a le permite trecerea.

Girofarurile cu lumină albastră sunt montate pe maşini care aparţin: Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

Legea prevede că în cazul girofarurilor de culoare roşie şi albastră este obligatoriu ca acestea să fie dotate şi cu mijloace de avertizare sonoră.

Lumina galbenă este întâlnită la girofaruri montate pe autovehicule cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care însoţesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase, cele destinate întreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului şi depanării autovehiculelor rămase în pană sau avariate, precum şi tractoarele care tractează utilajele agricole şi tehnologice cu dimensiuni de gabarit depăşite.

„Mijloacele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, se certifică sau se omologhează de autoritatea competentă, potrivit legii. Condiţiile de utilizare a acestora se stabilesc prin regulament”, mai prevede Codul Rutier. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite