Au explodat preţurile la carnea de miel. Crescătorii nu-şi fac griji: „Cine a mâncat în fiecare an de Paşti nu cred că se uită la costuri“
0După experienţele din trecut, preţurile afişate acum de vânzătorii din pieţe se vor mai schimba până în Vinerea Mare.
Mai avem o săptămâni şi jumătate până la Paştele ortodox, în 24 aprilie. Cât o să coste carnea de miel anul acesta? La ce explozii de preţuri să ne aşteptăm pe fondul crizei de energie din cauza războiului din Ucraina. Anul trecut, în această vreme kilogramul de miel (viu) se vindea cu 14-15 lei, acum e la 20 de lei.
Dacă sezonul trecut kilogramul de miel la carcasă se vindea în pieţe cu 25-27 de lei, anul acesta sunt între 35 şi 40 de lei. Crescătorii de animale nu îşi fac griji. Pentru cei care e o tradiţie carnea de miel de paşte, preţul nici nu contează aşa de mult, ei cumpără oricum.
„Preţurile au crescut, dar cu apoximativ 50 la sută faţă de anul trecut. A crescut ceva, dar nu chiar în aport cu cobustibilii şi cu alte scumpiri. Dacă ne vedem de treabă, nu o să fie un an rău. Cine mâncă miel, cine a mâncat în fiecare an, nu cred că se uită neapărat la cât costă. Şi până la urmă, la ce nu a crescut preţul”, a declarat Costel Branga, crescător de animale din Satchinez (judeţul Timiş).
E mai scumpă carnea de miel din supermarket
Interesant este că preţurile la miei în supermarketuri sunt mai mari decât în pieţe agroalimentare.
„Chiar nu înţeleg. Şi e carne din import. Chiar dacă sunem producători mari, noi importăm... Am văzut într-un supermarket că aduc miei din Australia. Peste 50 de lei kilogramul de miel. Nu ştiu cine cumpără de acolo. Asta mă miră. Toată lumea se plânge în paţă că e scump cu 40 de lei, dar în supermarket cumpără cu 50 de lei”, a mai afirmat Costel Branga.
În supermarketul Auchan, preţul unui miel întreg la vrac (de 12 kilograme) este 600 de lei. La Kaufland, un sfert anterior de miel sau un sfert posterior de miel se vinde cu 55 de lei.
Preţurile vor mai creşte până la sărbători
După experienţele din trecut, preţurile afişate acum de vânzătorii din pieţe se vor mai schimba până în Vinerea Mare.
„Şi anul trecut, chiar cu două, trei zile înainte de Paşti a urcat preţul. Aşa se întâmplă, va creşte groaznic dacă e lipsă pe piaţă. Şi anul trecut a fost o zvâncire de la 30 la 40 de lei, chiar în Vinerea Mare şi în Sâmbăta Paştelui. Şi animalele sunt mai puţine acum. Eu sunt un caz mai aparte, am unde să vând, am cu cine să lucrez, dar majoritatea colegilor au probleme. Nu au oameni şi e destul de greu. De când mă ştiu sunt probleme cu oamenii, dar parcă tot mai rău e. Acum e dezastru. Nu mai ai pe cine să plăteşti, pur şi simplu”, a mai declarat Costel Branga.
El are peste o mie de oi şi spune că vinde exclusiv pe piaţa arabă. „Noi nu putem ajunge în supermarketuri. Nici nu vreau să-mi bat capul. Noi avem piaţa arabă, avem câţiva arabi cu care lucrăm de ani zile, şi toată marfa pe care o producem se duce la ei. E cu totul altceva când vinzi en-gros, 60-70 de kilograme. Iar miei vindem doar o dată pe an”, a concluzionat Costel Branga.
Vă mai recomandăm să citi:
Germanii de la Dalli se retrag din Timişoara. Fabrica de detergenţi are probleme după creşterea preţurilor la materii prime şi la energie