Ajunul Crăciunul după calendarul vechi: în seara asta sârbii aprind "badjnakul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 6 ianuarie, sârbii, ucrainienii, lipovenii ruși armenii din Timiş prăznuiesc Ajunul Crăciunului, după calendarul iulian. Conform tradiției, în această seară, de la ora 17.00, la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Piața Unirii, se va aprinde "badjnakul".

Cea mai numeroasă comunitate de ortodocși de rit vechi din Timiș sunt sârbii, în număr de aproximativ 12.000, dintre care în jur de 8.000 trăiesc în Timișoara. Ei se pregătesc să prăzmuiască Ajunul Crăciunului, după calendarul iulian. Una din cele mai interesante obiceiuri sârbeşti este ritualul aprinderii „Badjnakului”.

În general, obiceiurile sunt cam la fel ca a românilor ortodocşi. Sunt încă câteva particularităţi la sârbi. Badjnakul, trunchiul de stejar care semnifică durabilitate în timp, este aprins în Ajun. Focul simbolizează încălzirea Pruncului, arderea păcatului şi a relelor. Apoi urmează colindatul. A doua zi este Liturghia de Crăciun şi masa în familie”, a declarat Branislav Stancovici, preot la Parohia Sârbă Ortodoxă din Piaţa Traian.

Bănuțul norocos din pâine

Tradiţia spune că în seara de Ajun se sărbătoreşte cu mâncare de post şi peşte. În casă se aduce cetina, pe jos se aruncă paie şi nuci. În prima zi de Crăciun, primul om care intră în casă trebuie să fie un tânăr. Acesta se numeşte polozainik şi trebuie să primească daruri. Tot un obicei este şi ascuderea unui ban în pâinea care s-a copt în casă. Cine găseşte banul are noroc tot anul.

În această seară, de la ora 17.00, la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Piața Unirii va avea loc ceremonia de aprindere a "badjnakului". Mâine, de la aceiași oră, va avea loc un concert de colinde susţinut de Corul Teofora Dacica Timisiensis şi de Corul Catedralei Ortodoxe Sârbe.

În România trăiesc aproximativ 22.500 de sârbi, marea lor majoritate în județele Timiș, Arad și Caraș-Severin. Ei își vor ura mâine "Sretan Bozic!"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite