50 de ani de la prima aselenizare din istorie. Dumitru Prunariu: „În cinci ani, va pleca pe Lună un echipaj format dintr-un bărbat şi o femeie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipajul Apollo 11: Armstrong, Michael Collins şi Buzz Aldrin FOTO Wikipedia.org
Echipajul Apollo 11: Armstrong, Michael Collins şi Buzz Aldrin FOTO Wikipedia.org

S-au împlinit exact 50 de ani de când echipajul Apollo 11 pornea spre cea mai îndrăzneaţă călătorie a omenirii: călătoria spre Lună.

În 16 iulie 1969, modulul lunar care i-a avut la bord pe Neil Armstrong, comandantul misiunii Apollo 11, Michael Collins, pilotul modulului de comandă şi Edwin Aldrin Jr., comandantul modulului lunar. Pe data de20 iulie, Armstrong şi Aldrin au devenit primii oameni care au păşit vreodată pe Lună, în timp ce Collins orbita deasupra lor.  
 

La cinci decenii de la lansarea misiunii Apollo 11, Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spaţiul cosmic, a fost invitat la Universitatea de Vest, pentru a vorbi despre trecutul şi viitorul în domeniul explorării spaţiului.

„Este un eveniment care a schimbat percepţia lumii despre Pământul nostru propriu. Pentru că un zbor pe Lună şi Pământul văzut de pe un alt corp ceresc, ne oferă o imagine unitară, completă, a planetei noastre, ca o casă a noastră, a tuturor. Desigur, un pas al omului pe un alt corp ceresc decât Pământul, nu poate fi decât un eveniment istoric de excepţie. A deschis drumul explorării umane pe alte corpuri cereşti”, a spus Dumitru Prunariu. 

Apollo 11 FOTO Wikipedia.org

Circuitele integrate au fost comandate special de NASA firmei Intel

Aşa cum a exclamat Neil Armstrong când a păşit pe Lună, aselemizarea a însemnat: „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru umanitate”.

“În primul rând, am testa o serie întreagă de tehnologii care au dus la o dezvoltare exponenţială a unor domenii de activitate. Circuitele integrate au fost comandate special de NASA firmei Intel, pentru a le folosi atât în modulul de comandă, câr şi în modululul de coborâre pe Lună. Programe la nivelulacelor vremuri, de acum 50 de ani, au fost pentru prima dată concepute pentru aşaceva. Să ne uităm unde au ajuns acum aceste tehnologii. Au apărut noi materiale, noi sisteme pentru suspravieţuirea echipajului, noi sisteme pentru investigaţii medicale au fost dezvoltate”, a mai spus Dumitru Prunariu.    

Apollo 11 FOTO Wikipedia.org


 

Se pregăteşte prima femei care va păşi pe Lună

Programul Apollo s-a încheiat în 1972, dar va fi reluat curând, pentru că în 2024 vom vedea un nou echipaj uman pe Lună. Programul Artemis va fi mult mai complex decât Apollo, urmând să se construiască şi o bază permanentă pe Lună. 
 

„Iată că în cinci ani, vom avea un echipaj format dintre un bărbat şi o femeie. Prima femei care va păşi pe un alt corp ceresc decât Pământul, în cadrul programului Artemis. Acest program va include crearea unei staţii orbitale în juru Lunii – ca punct intermediar pentru cei care vin de Pământ şi coboară pe Lună, şi construirea unei bază permanentă în zona de sud a Lunii. Un avanpost pe care vor lucra permanent echipaje, care se vor schimba periodic. Se va constitui un loc de testare, încercare a tehnologiei spaţiale, dar şi a manevrelor spaţiale care trebuiesc efectuate pentru a zbura mult mai departe, până pe planeta Marte. Aşa cum se poate locui pe Lună, se va putea locui şi pe Marte. În condiţii artificiale, desigur, protejaţi atât de radiaţia care există pe planete, cât şi de meteoriţi, pentru că acestea lovesc mult mai des Luna şi Marte”, a explicat Prunariu.
 

Artemis



"Într-un viitor nu foarte îndepărtat vom zbura şi cu chinezii în spaţiul cosmic"

În 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. Misiunea se numea Soiuz 40 şi făcea parte din cadrul programului spaţial sovietic Intercosmos. De atunci, niciun român nu a mai zburat în cosmos. Dumitru Prunariu nupoate prezice când vom mai avea un român care să zboare în spaţiul cosmic.
 

“Sunt şi eu curios când o să mai avem un român în spaţiu. Zborul în spaţiul cosmic reprezintă în primul rând un acord politic. Apoi un acord ştiinţific, economic. Şi reprezintă şi o investiţie destul de mare. Noi suntem membri ai Agenţiei Spaţiale Europene. În cadrul acestei agenţii am putea participa la noi selecţii pentru candidaţii cosmonauţi. Şi poate că odată o să mai zburăm. Dar Europa nu are mijloacele propri de a lansa oameni în cosmos, aşa că deocamdată stă la coadă, la ruşi. Va sta la coadă şi la americanii. Într-un viitor nu foarte îndepărtat vom zbura şi cu chinezii în spaţiul cosmic”, a mai spus Dumitru Prunariu. 

Dumitru Prunariu FOTO


Dumitru Prunariu FOTO: Timeclubromania.ro

Inginer aeronautic de profesie, Dumitru Prunariu desfăşoară o bogată activitate profesională, fiind membru a numeroase asociaţii şi comisii de specialitate din România şi străinătate. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite