VIDEO 23 de ani de la luptele de stradă dintre români şi maghiari de la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentele din 20 martie 1990 s-au lăsat cu morţi şi răniţi în ambele tabere
Evenimentele din 20 martie 1990 s-au lăsat cu morţi şi răniţi în ambele tabere

Conflictul interetnic din Târgu-Mureş a izbucnit odată cu tensiunile propagate în tot judeţul cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, în 15 martie. Luptele de stradă au avut loc în urmă cu exact 20 de ani, când mureşenii români şi maghiari s-au împărţit în două tabere, în centrul oraşului.

Pe data de 20 martie s-a format în mod spontan un mare miting de protest. La acest miting au participat membrii comunităţii maghiare. Paralel s-a format un alt miting, unde participau membrii comunităţii româneşti. S-au consolidat taberele adverse, compuse din români, respectiv din maghiari. Aceste tabere s-au ciocnit atât ideatic, dar şi fizic, totul culminând cu violenţe stradale deosebit de grave.

Cunoscut ca ”Martie negru”, conflictul violent dintre români şi maghiari a fost mediatizat pe plan european, iar scena în care Mihăilă Cofariu este bătut până aproape de moarte a devenit faimoasă pe plan mondial, ştirbind, totuşi, imaginea creată în jurul Târgu-Mureşului, şi anume aceea a unui oraş paşnic din toate punctele de vedere. Rezultatul acestor confruntări de stradă poate fi descris astfel în date: 5 morţi - 2 români şi 3 maghiari, 278 de răniţi. O biserică ortodoxă incendiată, iar sediile locale ale unor partide politice vandalizate.

Despre conflictul interetnic s-au scris o sumedenie de cărţi şi au fost realizate diverse documentare. „Martie negru - Târgu-Mureş", este filmul documentar care se întinde pe mai bine de 11 ore şi în care regizorul Gyula Miholcsa a strâns sute de imagini filmate în martie 1990 de către operatori amatori. În imaginile surprinse din timpul confruntărilor pot fi văzute, spune regizorul, cele două tabere combatante despărţite de tancurile Armatei ce urmăreau impasibile măcelul. Filmul este sponsorizat de fundaţia mureşeană „Bernady Gyorgy", condusă de vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, astfel că acesta a creat diverse controverse în momentul lansării sale, în 2010, fiind considerat partizan cu ”partea maghiară” participantă la conflict.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite