Târgu-Mureş: Centru de fertilizare în vitro, unic în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşenii care nu reuşesc să aducă pe lume un copil sunt aşteptaţi la Centrul de fertilizare din Sângeorgiu de Mureş. Noul Centru oferă pacienţilor tratamente diverse, de la stimulare ovariană la fertilizare în vitro.

Mureşenii care îşi doresc un copil, dar nu pot să-l aducă pe lume, au acum posibilitatea să se adreseze noului Centru de fertilizare deschis în Sângeorgiu de Mureş. Colectivul medical de aici colaborează cu medici specialişti din Ungaria, Austria şi Australia, iar dotarea centrului este la standarde europene.

„Tratăm cupluri cu probleme de infertilitate de la formele uşoare până la cele grave. Tehnicile folosite sunt în funcţie de situaţia fiecărui cuplu în parte, deci procedura este individualizată. Cuplurile vin, li se fac investigaţii, le studiem istoricul infertilităţii apoi punem un diagnostic şi propunem o schemă de tratament”, a precizat dr.George Vasilescu, medic ginecolog. 

Tratamente diferite

Tratamentele pentru combaterea infertilităţii diferă de la un cuplu la altul. „De obicei propunem o schemă de tratament ce implică o stimulare ovariană uşoară, pentru că încercăm să obţinem o sarcină pe cale naturală. Dacă acest lucru nu este posibil trecem la o treaptă superioară, mai puţin invazivă, adică inseminarea intrauterină de spermă sau la fertilizarea în vitro”, a explicat medicul. Practic, prin fertilizarea în vitro, embrionii colectaţi de la viitoarea mamă  sunt fertilizaţi în laborator şi introduşi după cinci zile de dezvoltare în uterul pacientei.

Pacienţii sunt foarte bucuroşi de existenţa noului Centru de fertilizare. „Am fost sfătuită de o verişoară de-a mea să mă adresez unui Centru de fertilizare. Ea locuieşte în Austria, are 38 de ani şi a reuşit să aibă gemeni după patru înseminări şi e foarte fericită. Sper să reuşesc şi eu să fac acest lucru”, spune Iulia, o pacientă a Centrului.

Fertilizarea în vitro durează între 10 zile şi trei săptămâni în funcţie de caz, timp în care pacienta revină în medie de trei sau patru ori în clinică pentru analize hormonale, sanguine şi control ecografic. De aceste proceduri pot beneficia şi femeile care nu au un partener.

„Putem trata şi femei singure ce doresc să devină mame. Contractăm o bancă de spermă, obţinem apoi o mostră de spermă şi putem aplica una dintre metodele de fertilizare”, a precizat medicul. Pe viitor Centrul de fertilizare va avea şi o bancă de spermă. „Momentan putem face doar îngheţare a ovulelor şi embrionilor şi introducerea ulterioară a lor în uter în încercarea de a obţine o sarcină”, a mai spus medicul.

Costul tratamentelor

Costurile tratamentelor sunt individualizarte, în funcţie de problemele cu care se confruntă cuplurile. În medie o inseminarea intrauterină costă 1.000 de lei, iar fertilizare în vitro 7.000 de lei. În acest preţ sunt incluse şi ecografiile şi determinările hormonale ce se fac din două în două zile. Pe viitor medicii speră ca fertilizarea să fie decontată de către CAS.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite