Reghinenii nu vor ca fabrica de clei să fie construită în oraşul lor
0
În ciuda faptului că s-ar crea multe locuri de muncă în localitate, reghinenii refuză ideea construcţiei unei fabrici de clei pe bază de formaldehidă, deoarece aceasta ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Se discută chiar organizarea unui referendum local pe această temă.
Pe strada Ierbuş, din Reghin, ar urma să fie construită o fabrică de clei de către societatea Kostamonu România SA. Fabrica de clei şi formahidă urmează să fie construită la 200 de metri de o grădiniţă, în acelaşi loc unde se găseşte ţi o platformă alimentară. Conform proiectului, fabrica va avea un depozit de uree, rezervoare de metanol, o fabrică de clei, un depozit de melamină, o fabrică de formaldehidă, patru turnuri de răcire, instalaţii de purificare a apei (compuse din instalaţii de tratare a apei tehnologice şi din instalaţii de tratare a apei uzate), o unitate de răcire (Chiller) şi o platformă de rezervoare. Chiar dacă investiţia ar atrage formarea de locuri de muncă în micuţul oraş mureşean, localnicii şi-au arătat indignarea faţă de acest proiect încă de când a fost lansat.
„Până acum am primit peste 100 de reclamaţii scrise din partea localnicilor, care nu sunt de acord cu realizarea acestei fabrici. Motivele nemulţumirii acestora sunt bazate pe faptul că poluarea cu formaldehidă nu este oportună într-un oraş precum Reghinul, în condiţiile în care substanţa respectivă este foarte periculoasă pentru sănătate”, a declarat Dănuţ Ştefănescu, şeful APM Mureş.
Pe lângă petiţiile online iniţiate pentru a-i determina pe reghineni să refuze proiectul construirii fabricii de clei în oraşul lor, semnate de peste o mie de persoane în mai puţin de o săptămână, au apărut şi flyere împărţite în tot oraşul, în care localnicii sunt informaţi cu privire la pericolele la care se vor expune odată ce fabrica îşi va începe activitatea: „Formaldehida provoacă cancer, leucemie, modificări genetice, alergii cronice, moarte prematură. Pe raza municipiului Reghin se doreşte construcţia unei fabrici de clei, în fapt un combinat de producere a formaldehidei şi compuşilor săi. Conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, formaldehida este clasificată drept o substanţă cancerigenă, care contaminează prin aer, apă şi contact fizic. Impactul este pe o rază de 100 de kilometri. Combinatul va avea o producţie anuală de peste 100.000 de tone”.
Autorităţile locale au încercat să îi liniştească pe locuitori, iar managerii societăţii au declarat că instalaţiile de ultimă oră îndeplinesc toate normele de siguranţă. Investiţia se ridică la 6 milioane de euro şi va crea cel puţin o sută de locuri de muncă. Totuşi, văzând că oamenii nu sunt de acord cu proiectul, atât primarul Reghinului, Maria Precup, cât şi viceprimarul Daniel Gliga, încearcă acum să îi liniştească pe localnici, afirmând că fabrica nu va mai fi construită. "Am conştientizat ce înseamnă o astfel de investiţie şi că riscăm să distrugem tot ceea ce este frumos în Reghin, şi anume viaţa liniştită, aerul curat, respirabil. Încercăm să stopăm din faşă demersurile celor de la Kostamonu, în ciuda faptului că riscăm să perdem venituri suplimentare la bugetul local. Sunt alături de cetăţenii Reghinului, care se opun acestei investiţii, pentru că viaţa omului este mai presus de orice", spune Maria Precup, care afirmă totuşi că în cazul în care societatea obţine toate avizele de mediu, Primăria e obligată să emită autorizaţia de construcţie.
Foarte probabil va fi organizat un referendum în urma căruia proiectul va fi pus sub lupa cetăţenilor. În cazul în care reghinenii aleg ca fabrica să nu fie construită şi Consilierii Locali vor valida referendumul, pericolul poluării Reghinului va fi evitat.