Poliţia Locală ameninţă PCM cu amendă de cel puţin 30.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul flutura la sediul PCM din Târgu-Mureş FOTO: Sebastian Lungu
Steagul flutura la sediul PCM din Târgu-Mureş FOTO: Sebastian Lungu

Steagul secuiesc poate aduce amenzi de zeci de mii de lei partidelor maghiare care l-au ridicat pe clădire. Poliţia Locală din Târgu-Mureş a somat partidele maghiare să îndepărteze steagurile Ţinutului Secuiesc în cel mult 48 de ore

Poliţia Locală din Târgu-Mureş a somat partidele maghiare să îndepărteze steagurile Ţinutului Secuiesc în cel mult 48 de ore, după ce consilierul local Olimpiu Sabău Pop a trimis o sesizare autorităţilor. Consilierul a declarat că arborarea steagului secuiesc fără autorizaţie din partea autorităţilor este o ilegalitate. Reprezentanţii Partidului Civic Maghiar refuză să renunţe la steag şi sunt decişi să se adreseze instanţei.  

Povestea steagului secuiesc la Târgu-Mureş a început după ce consilierul local Olimpiu Sabău Pop a trimis o sesizare la Poliţia Locală. “Am cerut aplicarea dispoziţiilor Legii 185/ 2013 privitoare la amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate în privinţa afişării steagului ţinutului fără secui pe sediile partidului PPMT din Tîrgu -Mureş” a declarat consilierul. Mai mult, acesta explică şi motivele pentru care drapelul este considerat unul publicitar. “Noţiunea drapel este definită de Legea nr. 75/1994, drapelul este un simbol care aparţine exclusiv statelor lumii şi nu altor entităţi, steagul în concepţia art. 3 al Legii 185/2013 este piesa de stofă, pânză sau material plastic ataşată la un suport, catarg sau stâlp, purtând culori, embleme, simboluri sau mesaje publicitare. Atât spune Legea şi tot atât sunt cei chemaţi să o aplice. Definiţia steagului oferită de această Lege se referă şi la situaţia steagului secuiesc adică "piesă de stofă, pânză ataşată la un suport lance, catarg purtand culori, embleme, simboluri”. Astfel, steagul secuiesc corespunde noţiunii de "steag publicitar”, după cum prevede Legea nr. 185/2013, atunci in mod logic aceasta lege se aplică afişării pretinsului steag secuiesc care este: din panza, are culori, reprezintă un simbol”

Poliţia Locală a trimis sesizări şi ameninţă cu sancţiuni acolo unde există steagul Ţinului Secuiesc, fără aprobări. 

Liderii PCM nu renunţă la steag, dar ameninţă cu instanţa 

“În cazul somaţiilor date de noi lucrurile sunt mai explicite, deoarece steagul la care am făcut trimitere este un steag publicitar şi asta pentru că în conformitate cu prevederile Legii 215 Publică Locală nu există entitate teritorială Ţinutul Secuiesc. Aceasta nu este localitate sau judeţ, deci steagul este publicitar şi trebuie sa fie autorizat de Administraţia Domeniului Public” a declarat Valentin Bretfelea,  şeful Poliţiei Locale Târgu- Mureş.

Steagul Ţinutului Secuiesc flutură pe clădirea folosită drept sediu al Partidului Civic Maghiar. Liderul PCM nici  nu vrea să audă, însă, de noţiunea “steag publicitar” atunci cînd vine vorba de steagul secuiesc.

“Dacă Poliţia Locală consideră că steagul nu este al unei comunităţi, atunci aceste organe nu ştiu de ce beneficiază de veniturile mureşene şi de ce primesc salariu dupa veniturile targumureşenilor. Suntem o comunitate în Târgu-Mureş, este o regiune istorică Ţinutul Secuiesc şi drapelul respectiv este simbolul acestei regiuni”, a afirmat Biro Zsolt, preşedintele PCM.

Siguri că dreptatea e de partea lor, liderii PCM invită autorităţile să monteze steaguri secuieşti în birourile oficiale. 

“Steagul Ţinutului Secuiesc este un simbol tradiţional al regiunii istorice a României, Ţinutul Secuiesc face parte din România. Chiar îl rog pe domnul primar sau pe domnul prim-ministru să arboreze în propriul birou sau sala de şedinţe steagul Ţinutului Secuiesc alături de cel românesc” (Biro Zsolt)

Dacă până mâine, steagul Ţinutului Secuiesc nu va fi luat de pe clădiri, Poliţia Locală va aplica amenzi, conform legii 185/ 2013. Amenda pentru cei care arborează steaguri publicitare sau orice alte materiale cu un conţinut publicitar fără autorizaţie este cuprinsă între 30.000 şi 50.000 de lei.

citeste si 

Şase instituţii din Mureş au arborat steaguri secuieşti. Prefectul de Mureş: „Voi aplica legea“

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite