Partea pozitivă a condamnării României la plata a 200.000 de euro: Poliţiştii vorbesc cu bulibaşa înainte de a acţiona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEDO a anunţat ieri că România a primit o nouă condamnare. Mai mult de 30 de rromi din cartierul Apalina (municipiul Reghin) răniţi în urma unei intervenţii a forţelor de poliţie, în septembrie 2006, au câştigat la CEDO despăgubiri în valoare totală de 200.000 de Euro.

În septembrie 2006, forţele de poliţie au descins în cartierul Apalina pentru a înmâna două citaţii pe numele unor rromi care agresaseră un poliţist. Până atunci, după cum relatează reprezentanţii Ligii Pro-Europa din Târgu-Mureş, agenţii de poliţie obişnuiau să stea de vorbă cu liderii rromilor şi le explicau că anumite persoane care erau suspectate că au încălcat legea, sau erau martori ai unor evenimente, trebuie să se prezinte la poliţie. Comunitatea era cea care îi convingea pe oameni să meargă la poliţie, fără a se isca conflicte. De această dată, în 2006, poliţia şi rromi au ajuns la conflict deschis. Rromi au intrat în panică la vederea forţelor de poliţie, mai ales când poliţiştii au lovit cu portiera unei maşini, accidental, un copil. De aici a început totul. Poliţiştii au tras în aer, dar gloanţele de cauciuc au nimerit mai mult de 30 de oameni.

Smaranda Enache, co-preşedinta Ligii Pro-Europa, care are sediul în Târgu-Mureş, spune că Liga s-a implicat încă de la început în acest caz, dar Romani Criss a fost oragnizaţia care a încercat să determine statul, în Justiţie, să plătească despăgubiri. „Cu toţii am aflat chiar ieri despre hotărârea CEDO de a acorda despăgubiri în valoare de aproape 200.000 de euro pentru victimele intervenţiei în comunitatea romilor din Apalina. În 2006 s-a petrecut acel incident, a fost o descindere în forţă a Poliţiei cu mascaţi, cu echipament de tragere în acea comunitate. La sosirea polţiştilor a avut loc un incident: una din maşinile lor a lovit din greşeală un copil, iar comunitatea a început să prosteze. Forţele de ordine care nu erau antrenate în mod corespunzător  pentru a interveni într-o comunitate paşnică, să zic aşa, au descărcat o mulţime de gloanţe de cauciuc, dar aceste gloanţe au nimerit din plin o mare parte din locuitorii cartierului Apalina, al oraşului Reghin, locuit de romi. Au fost peste 30 de răniţi, unii cu răni foarte grave, unii au avut mai multe răni în urma acestor intervenţii violente ale Poliţiei. Într-o primă fază, organizaţiile de drepturile omului, inclusiv Liga Pro-Europa ne-am mobilizat, ne-am deplasat la faţa locului, am stat de vorbă cu cei din comunitate şi am constatat realitatea faptelor pentru care am şi cerut intervenţia conducerii IGPR, pentru că la nivel local gravitatea acestei intervenţii a fost negată insistent, de către poliţia mureşeană. Şi cu ajutorul celor care au fost delegaţi din partea Poliţiei de la Bucureşti, cu ajutorul intervenţiei unor parlamentari europeni care s-au deplasat la Apalina s-a putut constata că, într-adevăr, avusese loc o intervenţie în forţă a poliţiei care a pus în pericol viaţa unor civili. Urmările au fost că mulţi oameni au rămas cu răni grave, au rămas cu handicapuri şi, în continuare, organizaţiile care i-au sprijinit, în special Romani Criss de la Bucureşti, au reuşit să aducă acest necaz al comunităţii romilor din Apalina până la CEDO care, iată, prin hotărârea de ieri a obligat statul român să plătească despăgubirea acestor victime, în valoare totală, adunată, de 200.000 de Euro”, a declarat Smaranda Enache.

Co-preşedinta Ligii Pro-Europa mai spune acest conflict a avut şi o altă umare, pozitivă: „Ceea ce vreau să spun este că acest conflict nefericit de pe teritoriul judeţului Mureş a avut şi o urmare pozitivă, dacă putem să spunem aşa, pentru că noi credem că după acest incident Poliţia Română a adoptat măsuri de pregătire a cadrelor sale şi a dus şi la elaborarea  unui model de intervenţie în comunităţile de rromi, cunoscând trăsăturile acestor comunităţi şi evitând în viitor să aibă loc descărcarea de gloanţe de cauciuc sau intervenţii în forţă care să pună în pericol persoanele”.

Politiştii implicaţi în incident au susţinut, atât la cea dată cât şi în cercetările ulterioare, că au acţionat în legitimă apărare. Andrea Pop, purtător de cuvânt al IPJ Mureş a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu este în măsură să comenteze deciziile vreunei instanţe şi nici nu a oferit alte detalii.

citeşte şi

.România la CEDO: 27 de români de etnie romă au primit despăgubiri de la statul român pentru că au fost atacaţi de poliţie
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite