ONG-urile din Mureş atrase într-o capcană cu iz politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagina de internet a evenimentului intitulat "Zilele Ţinutului Secuiesc"
Pagina de internet a evenimentului intitulat "Zilele Ţinutului Secuiesc"

Târgul Organizaţiilor Nonguvernamentale de la Târgu-Mureş s-a transformat într-un fiasco cu iz politic. Mai exact, organizatorul târgului, preşedintele Asociaţiei Divers, care este şi vicepreşedintele UDMR Tîrgu-Mureş, Korek Maria, a inclus evenimentul de la Tîrgu-Mureş în programul "Zilelor Ţinutului Secuiesc" organizate de liderii UDMR din Harghita şi Covasna.

Fără însă a-i înştiinţa sau a le cere acceptul reprezentanţilor ong-urilor participante. Korek a declarat că nu avea de ce să-i informeze sau să le ceară acordul membilor ong-urilor, atâta timp cât le-a oferit acestora posibilitatea de a participa în mod gratuit la târg.

"Cei care participă, participă absolut gratuit. Li se pune un eveniment organizat la dispoziţie în care sunt întotdeauna informaţi. Acest aspect a fost în ultimul moment. Dar în niciun caz nu dorea nimeni să facă o capcană nimănui, dar nici nu au organizatorii obligaţia să ceară acordul cuiva pentru asemenea asociere." susţine Korek Maria, preşedintele Asociaţiei Divers

Reprezentanţii mai multor ONG-uri din Mureş, printre care Crucea Roşie, Salvaţi Copiii şi Alături de Voi şi-au manifestat dezacordul de a fi incluşi într-un program cu iz politic printr-un protest scris: 

"Subscrisele asociaţii, organizaţii non-guvernamentale din judeţul Mureş anunţă că se delimitează de orice idee de alăturare sau subordonare politică ori de asociere cu vreun obiectiv politic sau de altă natură (...) Considerăm că includerea, fără nicio informare clară prealabilă şi fără nicio consultare a ONG-urilor mureşene (formaţiuni eminamente apolitice) într-un proiect cu tentă politică aduce deservicii grave organizaţiilor non-guvernamentale" se arată în comunicatul de presă remis de ONG-urile nemulţumite.

"Am aflat astăzi cu stupoare că am fost şantajaţi şi traşi într-o cursă politică ceea ce mă deranjează enorm de mult ca cetăţean al acestei ţări în primul rând. Nu se admite ca organizaţie să te foloseşti în spate de interese pur discriminatorii pentru ceilalţi." a declarat preşedintele Organizaţiei "Salvaţi Copiii" - filiala Mureş, Ana Chirteş.

Reprezentanţii Primăriei Târgu-Mureş au aflat şi ei cu stupoare că Municipalitatea a fost inclusă în caietul program al Zilelor Ţinutului Secuiesc în calitate de organizatori

"Primăria Târgu-Mureş nu a fost informată în ceea ce priveşte calitatea de organizator al acestei manifestări. Drept urmare Primăria Târgu-Mureş se delimitează clar de orice subordonare sau asocierea, alăturare politică, respectiv de orice capcană în care ar putea fi atrasă Primăria Târgu-Mureş" a răspuns directorul adjunct al Primăriei Târgu-Mureş, Aurel Trif.

Reprezentanţii ONG-urilor care au fost incluse fără acceptul lor în manifestarea denumită "Zilele Ţinutului Secuiesc", cer aplicarea legii şi anume retragerea acreditării şi anularea activităţii asociaţiei Divers.

Zilele Ţinutului Secuiesc sunt organizate de Consiliul Judeţean Harghita şi Consiliul Judeţean Covasna alături de Primăria Sovata.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite