Ochiul leneş sau ambliopia - Ce este aparatul Plusoptix şi ce se poate descoperi cu ajutorul lui?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ochi

Medicii oftalmologi le recomandă părinţilor să fie atenţi la ochii copiilor şi să îi ducă foarte devreme la un control. Prima evaluare oftalmologică se face chiar la sugari, dar medicii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de copii, care au nevoie de ochelari. Peste jumătate din cei care ajung la medic primesc această recomandare, iar cei mai mulţi suferă de miopie. Medicii au şi o explicaţie

Examinarea oftalmologica poate fi efectuata la orice varsta de la nastere, cu atat mai mult daca copilul este prematur sau daca mama sau medicul de familie observa ceva anormal, o deviere a ochilor, secretie conjunctivala, un ochi mai mare etc. Femeile care au nascut prematur sunt in general introduse intr-un program special de depistare a retinopatiei de prematuritate a copilului, care este o afectiune grava daca nu este depistata la timp si efectuat laser” ne explică dr. Dacia Hîncu – medic specialist oftalmolog

Ochiul leneş sau ambliopia - Ce este aparatul Plusoptix şi ce se poate descoperi cu ajutorul lui?

După varsta de 6 luni a copilului este indicata examinarea cu aparatul Plusoptix. Examinarea este gratuită, cu bilet de trimitere de la medical de familie.

Metoda este neinvaziva care descopera diferenta de dioptrii intre ochi,viciile de refractie si astfel medicul poate sa stabileasca mai departe modul de urmarire a copilului, sa combata ochiul lenes (ambliopia), sa scrie ochelari in cazul in care considera ca e absolut necesar, deoarece vederea determina o dezvoltare neuromotorie armonioasa a copilulu. Am avut cazuri cand copilului ii era frica sa se dea pe topogan sau sa coboare scarile” completează medicul.

Perioada “critică” sau “sensibilă” în apariţia ambliopiei este copilăria în timpul căreia există o plasticitate a sistemului vizual, în special a cortexului vizual. Procesul de dezvoltare a vederii nu este complet la naştere, el continuă până aproximativ la vârsta de 6 – 9 ani. În tot acest timp, dezvoltarea normală depinde de experienţa vizuală normală.

Problemele apărute în această etapă pot conduce la anomaliii de dezvoltare atât structurale cât şi funcţionale. După perioada critică (după vârsta de 9 ani) sistemul vizual nu mai este vulnerabil să devină ambliop. De aceea, este foarte dificil, chiar imposibil să tratăm ambliopia cu succes după ce perioada critică este depăşită” spune dr. D. Hîncu

La ce vârstă sunt recomandate cotroalele la oftalmolog

Academia Americană de Oftalmologie recomandă examinarea oftalmologică a tuturor copiilor (screening vizual) la următoarele vârste: primele 3 luni postnatal, în perioada 6 luni – 1 an, la 3 ani şi la 5 ani.

Timpul optim de a diagnostica şi trata ambliopia este cât mai precoce faţă de debutul ei, dar este important să fie înainte de finalizarea perioadei critice (înaintea vârstei de 5 ani). Este deosebit de important să detectăm ambliopia cât mai devreme în copilărie pentru că fereastra de oportunitate pentru tratamentul iniţial al ambliopiei se închide la vârsta de 5 -6 ani” completează medical specialist oftalmolog Dacia Hîncu

Oboseala vizuală la copii

Tot mai mulţi copii, cu vârsta de până în doi ani, sunt diagnosticaţi cu miopie, motiv pentru care părinţii trebuie să îi ţină cât mai departe de telefoane, tablete şi ecranele televizoarelor.

În ultimii ani constatăm o creştere a numărului de consultaţii oftalmologice la copii pentru simptome de oboseală vizuală, clipit excesiv, dureri de cap în urma folosirii intensive a calculatorului, mai ales pentru jocuri. Părinţii trebuie să cunoască problemele de vedere asociate cu folosirea computerului. Acesta solicită abilităţi ochilor care încă nu s-au dezvoltat complet. Numai atunci când maturizarea este completă, sistemul vizual al copilului poate face faţă sindromului de oboseală vizuală cauzat de computer. Stând ore în şir în faţa monitorului, ochii copilului sunt foarte solicitaţi. Calculatorul determină sistemul vizual al copilului să se concentreze şi acest lucru îl forţează mai mult decât orice altceva. Acum 20 de ani copiii se jucau afară şi vederea lor la distanţă era mult mai dezvoltată. Acum, majoritatea copiilor se joacă la calculator fie acasă, fie la şcoală, în fiecare zi” spune medicul.

Lucrul intens la calculator la o vârstă fragedă poate genera miopie. Acest tip de miopie este un simptom al sindromului de oboseală vizuală la computer. Sistemul nostru vizual nu a fost niciodată destinat să facă faţă acestui tip de sarcină, astfel că noi cerem ochilor un lucru foarte solicitant, să privească un monitor ore întregi pe zi. Această activitate este dificilă şi obositoare pentru adulţi, cu atât mai mult pentru copii, care sunt mult mai vulnerabili şi a căror vedere încă se mai dezvoltă.

Trebuie luate în considerare şi anumite particularităţi ale copiilor care lucrează la calculator: copiii nu sunt conştienţi că obosesc la calculator şi pot sta în faţa monitorului câteva ore în şir, doar cu mici pause. Copiii îşi închipuie că modul cum văd este normal chiar dacă vederea lor este problematică. Iată de ce este foarte important ca părinţii să monitorizeze timpul pe care copiii îl petrec la calculator. Copiii sunt mai scunzi decât adulţii. Utilizatorii calculatorului ar trebui să vadă monitorul la un unghi de 15°, uşor descendent. Pentru că e mai greu pentru copii să ajungă la tastatură sau să se sprijine cu tălpile pe podea, ei pot să acuze dureri de gât, umeri şi spate, ca urmare a poziţiei incomode în care stau în faţa calculatorului” ne explică dr. oftalmolog

In Romania, conform barometrului Medibus, exista 10 808 902 de purtatori de ochelari de vedere, dintre care 597 843 au varsta de pana in 14 ani, 3 519 305 intre 14 si 45 de ani, iar dupa acest prag, numarul lor ajunge la 6 691 754.

Mai mult de 5% dintre purtatorii de ochelari nu au mers niciodata la un control oftalmologic, 20% dintre ei schimba ochelarii la mai mult de cinci ani, 11% in fiecare an, iar 32% o data la doi sau trei ani.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite