Două brazilience şi o chinezoaică fac schimb de cultură la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giovana, Beatriz (Brazilia) şi Carolyn (China),  trei tinere care au venit la Târgu-Mureş FOTO: Ana Gajdo
Giovana, Beatriz (Brazilia) şi Carolyn (China),  trei tinere care au venit la Târgu-Mureş FOTO: Ana Gajdo

Două tinere studente din Brazilia şi una din China au venit la Târgu-Mureş pentru a lua parte, ca traineri, alături de liceenii de aici la un proiect de educaţie dezvoltat de AIESEC. Ele îi învaţă pe elevii români valori ale culturii lor şi, la rândul lor, vor cunoaşte România.

Giovana Singnorete (18 ani), Beatriz Venturini (22 de ani), ambele din oraşul Limeira (Brazilia), şi Carolyn Liu (21 de ani), din Shenzen (China), au venit pentru prima dată în România, la Târgu-Mureş, la sfârşitul lunii ianuarie.

Cele trei tinere se află aici până pe 8 martie ca să îi înveţe pe adolescenţii din Târgu-Mureş valori ale culturii lor, printr-un proiect AIESEC (o platformă internaţională pentru tineri), dar şi să înveţe câte ceva despre România. Proiectul se numeşte GROW şi este bazat pe acest schimb de experienţă între tineri din culturi diferite.

Cum se vede România în ochii a două brazilience şi o chinezoaică? „Super!“, spun ele, pentru că aşa o percep, trăind de trei săptămâni la Târgu-Mureş, împreună cu tinerii alături de care lucrează într-un proiect inedit de educaţie altfel. „România înseamnă oameni amabili, clădiri frumoase şi altfel de relaţii între oameni“, mai cred fetele.

„La noi, toată lumea stă la bloc“

Carolyn Liu studiază Economie Internaţională şi Comerţ, Giovana Singnorete – Managementul Afacerilor, ca şi Beatriz Venturini, specializată în Comerţ Internaţio-nal. Cele două fete din Brazilia vor să le vorbească tinerilor târgumureşeni despre fotbal, dans, plajă, dar şi despre pericolul drogurilor.

Carolyn şi Giovana

Mures

Beatriz povesteşte că îi place oraşul Târgu-Mureş, dar mai ales, îi plac oamenii amabili care cunosc limba engleză şi care le ajută oriunde merg.

Carolyn spune că a rămas „wow“, pentru că atunci când oamenii nu îi pot explica cum să ajungă într-un anumit loc, o conduc ei şi îi spun: „Urmează-mă!“. Pentru ea este surprinzător. La început, se simţea singură pentru că nu mai vedea alţi chinezi aici, dar, apoi, spune că a descoperit cât de mult se poate distra alături de noile sale prietene şi de tinerii din proiect.

Chinezoaica este fascinată de clădirile colorate şi vechi din Târgu-Mureş, dar şi de biserici, oraşul ei fiind dominat de clădiri înalte şi moderne: „La noi toată lumea stă la bloc“, spune Carolyn.

Prima ninsoare din viaţa lor

Cele trei tinere spun că zilele trecute au avut parte de prima ninsoare din viaţa lor. Au făcut bulgări de zăpadă şi au deprins „o nouă tehnică de a păşi pe stradă“, spun ele amuzate.

Pe Carolyn am găsit-o lipită de sobă, într-una dintre clasele Colegiului Naţional „Unirea“ din Târgu-Mureş, acolo unde au loc ateliere destinate tinerilor. Ea este cea mai încântată, pentru că a fost prima dată când s-a jucat în zăpadă. Deşi în China ninge, nu însă şi în oraşul ei, aflat în sudul ţării.

România este, evident, şi o experienţă culinară. Beatriz spune că acasă nu mănâncă legume sau supă, dar îi place modul în care sunt gătite la noi. A învăţat să spună chiar şi „sarmale“, deşi acasă nu îi place varza. „Dar aici varza are cu totul alt gust“, spune tânăra. Giovana preferă papanaşii şi poate pronunţa uşor acest cuvânt.

Carolyn este mai mult decât fericită, pentru că a mâncat multă pizza, iar liceenii târgumureşeni i-au promis că o învaţă cum să o pregătească. „În China, pizza nu este aşa de bună şi este dublă ca preţ. Aşa că mănânc multă pizza aici!“. Ce îi mai place? „Brânza! Am mâncat multă brânză aici, chiar şi în salată mi-au pus şi îmi place mult. În China, brânza nu este un lucru comun, este scumpă şi este adusă din alte ţări“, spune ea.

Tinerii români – foarte maturi şi dezinvolţi

Cele trei tinere nu sunt încântate doar de oraş şi de cultura românilor, ci şi de prietenii pe care şi i-au făcut aici. „Îmi plac elevii de aici, se vede că vor să înveţe, să fie aici, să ia parte la cursuri (…). Vreau ca tinerii din proiect să vadă că ceea vor să facă în viaţă depinde numai de ei, că pot alege ce le place să facă în viaţă. Concret, le vorbim despre tema zilei, apoi facem exerciţii şi dezbatem“, spune Beatriz.

Beatriz şi liceenii târgumureşeni

Mures

Giovana le povesteşte despre Brazilia şi spune că tinerii sunt foarte curioşi în ceea ce le priveşte, cum este viaţa în ţara lor, cum sunt tinerii de acolo.

„Vreau ca ei să înveţe să respecte diferenţele culturale, să ştie că nu sunt singuri pe lume, să ştie că pot schimba lumea, dacă vor“, spune Giovana.

Carolyn îi vede pe tinerii români foarte curioşi. A fost speriată puţin când i-a întâlnit pe adolescenţii târgumureşeni. Sunt mai înalţi şi extrem de maturi. „În China, la vârsta lor, tinerii nu sunt atât de deschişi, de dornici să vorbească. Se vede că suntem culturi diferite“, povesteşte chinezoaica.

Festivalul Primăverii

Carolyn vrea să-i înveţe pe tinerii români despre China, cultura şi obiceiurile de acolo. „Le voi povesti despre Festivalul Primăverii, pentru că se apropie, este la jumătatea lunii februarie (n.r.– 19 februarie). Va fi primul festival chinez pe care-l vom petrece împreună. Vom face decoraţiuni, aş vrea să facem găluşte împreună, pentru că în China familia se adună la o masă mare cu ocazia acestui festival“, afirmă Carolyn. Le va pregăti şi câteva surprize, aşa cum fac şi adulţii din familiile chineze pentru cei mai tineri. ;

Elevii din Târgu-Mureş, despre musafirele lor

Doris (clasa a IX-a), una dintre elevele din Târgu-Mureş care participă la proiectul GROW, este pasionată de cultura Asiei şi povesteşte că îi vede foarte diferiţi pe chinezi, aşa cum a aflat că sunt de la Carolyn: „Relaţionarea între persoane este altfel, vorbesc diferit, se adresează mai respectuos, mai formal“.

Andrei (clasa a X-a), şi el participant la proiect, povesteşte că de la cele trei tinere străine a învăţat lucruri simple, dar atât de folositoare. De exemplu, cum să dai un sfat fără să jigneşti, cum să te porţi în faţa unui auditoriu, cum să îţi economiseşti banii, cum să îţi urmezi visele.

Ce le-ar spune să ducă acasă la ele? „Amintirea unui oraş frumos! Mie îmi place oraşul nostru pentru că are o istorie bogată. Mi-am imaginat cum ar fi să mă uit la oraş, ca ele, ca un călător. Am redescoperit oraşul, a fost foarte interesant, aşa că îmi închipui cum s-au simţit ele!“, mărturiseşte Andrei.

Ce este GROW

Cele trei tinere care au venit la Târgu-Mureş din Brazilia şi din China sunt traineri în proiectul GROW, un proiect educaţional derulat de AIESEC. În Târgu-Mureş acesta se află la cea de-a patra ediţie şi a adunat peste 200 de liceeni de clasele a IX-a şi a X-a. Sunt ateliere care se desfăşoară în limba engleză, timp de şase săptămâni, care îi fac pe liceeni să vorbească deschis despre povestea vieţii lor, despre cum să-şi construiască scopurile, obiectivele, cum să vorbească şi cum să interacţioneze cu alţi oameni din culturi diferite.

Bianca Popa, coordonator proiect GROW, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian“ din Târgu-Mureş, explică: „Credem că valorile şi pasiunile sunt cele care ar trebui să stea la baza alegerilor pe care le faci în viaţă, aceasta este şi deviza GROW. Nu în ultimul rând, GROW înseamnă distracţie şi prieteni noi, dans, cursuri de gătit, nopţi la film“.
 

Citiţi şi

Expoziţie foto: cum văd studenţii străini România, "dincolo de Dracula"

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite