Zece liceeni pasionaţi de tehnologie au construit un robot cu care vor să se califice la o competiţie din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa „Technogods Robotics Team“
Echipa „Technogods Robotics Team“

Echipa de robotică a Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu vrea să dea lovitura la singurul concurs de profil din România şi să se califice la faza finală a competiţiei, care se desfăşoară în fiecare an în Statele Unite ale Americii. Liceenii au construit un robot care recunoaşte culori, descifrează coduri şi aşează anumite piese în diferite poziţii.

Zece liceeni entuziaşti fac parte din echipa „Technogods Robotics Team“ şi se pregătesc pentru confruntarea cu alte peste 90 de formaţii, care va avea loc în cadrul concursului „First Tech Challenge România“. Competiţia va avea loc în perioada 23-25 martie la Sala Polivalentă, din Bucureşti.

Liderii echipei sunt Mihai Pârvuleţ, elev în clasa a XII-a, la matematică-informatică, şi Ion Duiu, elev în clasa a X-a, iar mentorii elevilor pasionaţi de robotică sunt Mihaela Runceanu, profesor de informatică, şi Alexandru Budin, în vârstă de 33 de ani, care ocupă poziţia de director tehnic la „CP+B London“, una dintre cele mai mari companii engleze din domeniul publicităţii în toate segmentele de piaţă.
 

„Technogods Robotics Team“ dispune de propriul atelier, pus la dispoziţie în municipiul Târgu Jiu, de o societate de electricitate. Aici, echipa se reuneşte de mai multe ori pe săptămână pentru a construi robotul cu care doreşte să se claseze pe primele trei locuri şi să reuşească, astfel, calificarea la faza finală din SUA. „Suntem foarte flexibili. Suntem câţiva care avem nişte roluri bine determinate, dar ne ajutăm între noi atunci când este nevoie. Toată lumea are ceva de făcut“, ne explică Mihai Pârvuleţ. 

Robotul a fost construit de la zero

Roboti

Liceenii şi mentorii lor au început să lucreze la noul robot de aproximativ două luni. Maşinăria are de îndeplinit o serie de sarcini stabilite de organizatorul concursului, care diferă de la an la an. Robotul trebuie construit de la zero în fiecare an, pentru că piesele componente nu mai corespund misiunii pe care trebuie s-o îndeplinească. Tema concursului se schimbă în fiecare an.

„Robotul de anul trecut l-am dezasamblat în totalitate, pentru că se schimbă aşa de mult încât nu poţi să refoloseşti nimic şi a trebuit să reluăm totul de la zero. Unele piese se mai pot refolosi, dar într-un alt mod“,

mai spune Mihai, liderul echipei. 

Piesele trebuie achiziţionate numai de la anumite companii din SUA, care trebuie agreate de către organizaţia americană sub egida căreia se organizează competiţia în toate statele lumii. 

Etapele competiţiei „First Tech Challenge România“


Nu toate liceele care doresc să participe la concursul de robotică sunt acceptate. Proba de admitere la concurs a constat în realizarea unui clip de prezentare şi a unei scrisori de intenţie, după care organizatorul competiţiei internaţionale din SUA desemnează echipele admise să participe la concurs.

Roboti

Cuburile şi „relicul“ sunt elementele principale de joc. „Relicul“ trebuie luat şi pus în trei zone demarcate pe o arenă specială. Cu cât ajunge mai departe, cu atât punctele acumulate sunt mai multe.
 

Mihai Pârvuleţ ne explică în ce constă concursul: „Competiţia se desfăşoară în mai multe etape. Prima dată se face o verificare a roboţilor, pentru că trebuie să respectăm un anumit standard de piese, mecanisme şi nu avem voie să avem elemente ascuţite sau care pot să se desprindă. În general sunt anumite condiţii de siguranţă care trebuie îndeplinite. Urmează o tragere la sorţi a alianţelor. Un meci se desfăşoară doi versus doi. De exemplu, într-un meci putem juca alături de o echipă care este coechipiera noastră şi care află, astfel, tactica noastră, iar în alt meci să fie adversara noastră.

Un meci are două părţi: una autonomă, în care robotul gândeşte singur şi nu avem voie să-l atingem sau să-l controlăm. Printre altele, robotul trebuie să recunoască anumite culori pe care le au unele elemente de joc, roşu sau albastru. Sunt mai multe hârtii A4 puse pe pereţi care conţin un cod specific, iar robotul trebuie să-l descifreze. În funcţie de cod, robotul trebuie să pună un cub într-un anumit loc. De exemplu, raftul din stânga, rândul trei. Partea a doua este cea teleghidată şi durează cam un minut şi jumătate. Echipa desemnează unul sau doi jucători care să manevreze robotul. Totul este mult mai rapid şi riscant. Într-o arenă de trei pe trei metri se află patru roboţi, care trebuie să pună relic-ul (n.r. - o jucărie) într-una din cele trei zone şi se acordă un punctaj“.
 

Robotul este controlat prin două telefoane. Unul este pus pe robot care funcţionează ca receptor şi un alt telefon care funcţionează ca joystick, iar comunicarea se face prin WI-Fi.

Roboţii se pot defecta

Pe parcursul confruntărilor, robotul poate să se strice şi atunci trebuie intervenit şi reparat în cel mai scurt timp. „Contează multe lucruri, nu doar performanţele robotului, ci şi spiritul de echipă. Sunt zece minute între meciuri şi se poate strica ceva, iar reparaţia trebuie să se facă rapid. Se încurajează socializarea între tineri şi echipe“, precizează Ion Duiu, celălalt lider al echipei. 
 

Se acordă puncte suplimentare şi pentru modul în care este prezentat robotul şi evenimentul. „Contează foarte mult şi modul în care facem marketing. Am creat o pagină de Facebook, Technogods Robotics Team, pe care am strâns 1.000 de likeuri, unde postăm diferite chestii promoţionale, clipuri funny, orice ca să facem entertainment. Mai avem un caiet în care trebuie să documentăm absolut tot ce facem“, ne spune Ion Duiu.  

Acesta ne explică şi cum se stabilesc câştigătorii şi echipele care se vor califica: „Primele patru echipe vor intra în bătălia finală şi îşi vor alege alte două echipe care să fie coechipierii lor şi alături de care să participe la faza finala“. 

Echipa „Technogods Robotics Team“ este formată din: Duiu Ion, Zoican Denis-Alexandru, Stamatoiu Liviu-Octavian, Popescu Dumitru Eduard, Dumitrescu Andrei, Udrescu Vlad Mihai, Nicola Maria Daniela, Rusu Ovidiu, Şandru Robert-Ştefan, Pîrvuleţ Mihai Dumitru.

Echipa „Technogods Robotics Team“ a participat şi anul trecut la prima ediţie a concursului de robotică, unde s-a clasat pe locul 13 din 54 de echipe. „Mi s-a părut o experienţă foarte faină. E un loc unde toţi cei prezenţi au aceleaşi pasiuni pe care şi le împărtăşesc. Au fost destul de multe proiecte“, ne spune Mihai. 

Arma secretă a echipei „Technogods Robotics Team“ 

Roboti

Arma secretă a echipei „Technogods Robotics Team“ este în acest an Alexandru Budin, în vârstă de 33 de ani, un tânăr târgujian care are o mare experienţă în construcţia de roboţi. El a lucrat la Samsung şi la BBC, în cadrul echipei Gadget Show, o emisiune de televiziune realizată  în colaborare cu una dintre cele mai cunoscute companii de robotica din lume, Robo Challenge. El a venit special din Londra pentru a le da o mână de ajutor liceenilor care construiesc roboţi. „Am aflat în urmă cu un an de echipa de robotică a Colegiului Naţional «Ecaterina Teodoroiu». Cum am fost şi eu implicat în mai multe proiecte de robotică, m-am gândit să vin şi să mă implic. Timpul a fost scurt, doar o săptămână până la concurs, şi nu am putut să fac prea multe pentru competiţia de anul trecut. Lucrurile sper că vor sta altfel în acest an“, ne spune Alexandru. Aceasta  colaborează cu firma de robotică din Anglia, Robo Challenge, cu care desfăşoară mai multe proiecte.
 

În ultimele săptămâni, Alexandru a fost alături de echipa „Technogods Robotics Team“. A venit în vacanţă de sărbători şi şi-a anunţat şefii că va mai rămâne acasă o perioadă.

„Am venit în vacanţă de sărbători şi am mai stat câteva săptămâni, pentru că un job de programator îl pot face de oriunde din lume. Discutăm absolut totul pentru ca robotul să fie cât mai performant, iar echipa să fie cât mai competitivă“,

ne povesteşte Alex, aşa cum îi spun cei care-l cunosc. El e încântat de tinerii cu care lucrează în cadrul echipei de robotică şi le prevede un viitor strălucit: „Sunt foarte inteligenţi pentru cineva care nu a avut de-a face cu robotică sau inginerie. Este fascinant de cât de repede s-au prins de multe lucruri“. 

Alex e plecat din ţară de şapte ani, însă vrea să ofere ceva oraşului în care s-a născut şi a trăit, mai ales că sunt multe de făcut în privinţa dezvoltării abilităţilor practice ale elevilor. „M-am gândit că este timpul să dau înapoi ceva oraşului meu. Eu nu am avut şansa să particip la un concurs de asemenea fel. Pe vară, mă gândesc să deschidem un fel de cam pentru copii, unde ei să înveţe tehnologie sau robotică, pentru că acesta este viitorul, iar sistemul de informatică din educaţie este la fel din perioada în care eu eram elev şi mi se pare stupid. Nu se pune accent pe practică, cu toate că abilităţile practice sunt esenţiale în toată Europa“.  

Roboti

Cea mai mare problemă o reprezintă finanţarea

Întrucât concursul nu este organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţiile invocă o serie de impedimente în privinţa finanţării. 
 

Mihaela Runceanu ne mărturiseşte că cea mai mare problemă o reprezintă asigurarea fondurilor necesare.  Suma cheltuită până acum pentru procurarea pieselor necesare s-a ridicat la 10.000 de lei. Banii au fost obţinuţi din sponsorizări obţinute de către membri echipei şi din fondurile părinţilor. „Problema cea mai mare o reprezintă banii. Totul trebuie asigurat din fondurile noastre sau din sponsorizările pe care trebuie să le obţinem singuri. Trebuie să plătim inclusiv piesele pe care trebuie să le achiziţionăm pentru construirea robotului sau deplasarea la competiţia de la Bucureşti. În  acest moment, partea financiară este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm. Elevii au deja experienţă şi, în plus îl mai avem pe Alex, care ne ajută cu partea tehnică. Am apelat şi la susţinerea părinţilor, iar unii dintre ei ne-au ajutat foarte mult“, a spus Mihaela Runceanu. 

Competiţia „Technogods Robotics Team“ este organizată în România de Asociaţia „Naţie prin educaţie“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite