Târgu-Jiu: Gorjenii, mai aproape de Lună
0Oameni de toate vârstele vor putea observa Luna, prin intermediul telescoapelor amplasate la Bumbeşti-Jiu. Star Party-ul din această noapte va fi ultimul eveniment organizat în judeţul Gorj, în cadrul „Lunii Mondiale a Astronomiei”.
În aprilie, gorjenii au fost mai aproape ca niciodată de corpurile cereşti, studiind pentru prima dată Soarele şi Luna. La noapte, zeci de copii şi părinţii acestora au la dispoziţie cinci telescoape performante de diferite mărimi prin intermediul cărora vor putea observa, de la Bumbeşti-Jiu, Luna, Planetele Saturn si Marte, dar şi alte corpuri cereşti, galaxii şi roiuri de stele. Star Party-ul din această noapte va fi ultimul eveniment din „Luna Mondială a Astronomiei.

„Astăzi, se aniversează Astronomy Day, iar Astroclubul SARM-Gorj împlineşte un an de existenţă. La ora 14.00, se lansează expoziţia de pictură cu temă astronomică, fiind vorba despre un program în care copiii au un spaţiu rezervat pentru desen pe asfalt cu tema «Universul în ochi de copil». La ora 17.00 marcăm Ora Astronomului Curios, în care se vor purta discuţii pe teme de astronomie, iar la ora 18.00 se va organiza «Astronomia şi instrumentele astronomice». La 20.30 începe ceea ce-i place astronomului amator cel mai mult, un Star Party, în care oamenii fac observaţii astronomice“, declară Marcel Jinca, coordonator Astroclub SARM-Gorj.

„Întregul entuziasm de pe parcursul Lunii Mondiale a Astronomiei culminează cu un ultim eveniment dedicat observaţiilor. Global Star Party este o sărbătoare a stelelor la nivel mondial şi este o ocazie de a ieşi sub stele, aducând cu noi telescoapele, încurajând şi pe alţii să ni se alăture pentru a crea acea punte de legătură între oameni sub sloganul «O lume, un cer»“, mai spune Marcel Jinca.
Ploaia, un impediment pentru Star Party
Dacă va ploua şi cerul va fi noros, planul astronomilor gorjeni ar putea fi dat peste cap, însă totul este pregătit ca la carte. „Dacă vremea nu ne va permite să organizăm Star Party-ul, gorjenii vor avea parte de proiecţii de filme documentare uimitoare realizate de telescopul spațial Hubble“, precizează Marcel Jinca.

„Este foarte important să ne cunoaştem locul în Univers, să ştim unde a început şi unde se va termina totul“, spune Marian Lucian Achim, membru al Astroclubului SARM Gorj.
Expoziţie cu vânzare
Gorjenii care vor să aibă propriul telescop sunt aşteptaţi la Bumbeşti-Jiu, la expoziţia de la ora 17.00. „Cinci telescoape sunt propuse spre vânzare. Cel mai ieftin costă 190 de lei, iar pentru un începător este ideal, pentru că pot urmări Planetele Saturn şi Jupiter. Va fi prezentat şi unul mai scump, la 500 de lei, care face detalii mai bune pe Lună, din atmosfera lui Jupiter, detalii ale inelelor lui Saturn şi calota polară de pe Marte", declară Marcel Jinca.