Prima iniţiativă de ridicare a unui monument închinat Ecaterinei Teodoroiu. S-a desfăşurat sub patronajul Reginei Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul Ecaterinei Teodoroiu ridicat în Slatina
Monumentul Ecaterinei Teodoroiu ridicat în Slatina

Prima iniţiativă pentru ridicarea unui monument dedicat Ecaterinei Teodoroiu a avut-o în primăvara anului 1919 Atenia C. Călugăreanu, soţia lui Catone Călugăreanu, viitor director al Siguranţei Statului.

La iniţiativa ei s-a constituit Comitetul pentru ridicarea unui monument închinat eroinei Ecaterina Teodoroiu în capitală şi în satul natal Vădeni. „Pe 23 septembrie 1919, aceasta ajunge şi la Târgu-Jiu, făcând o vizită părinţilor Ecaterinei Teodoroiu, la Vădeni“, menţionează istoricul Andrei Popete Pătraşcu.

Aceasta a redactat un apel (foto), în calitate de preşedintă a Comitetului, prin care solicita să doneze cât mai mulţi români demersului său, prin contribuţii băneşti la realizarea acestor monumente. Aceasta a realiyat şi un calendar de perete pe anuil 1921, iar veniturile realizate din vânzarea acestuia au fost destinate ridicării monumentelor, dar şi pentru construirea unui „Mare Muzeu al gloriei românismului“.

„A făcut să reînvie şi să dea iarăşi realitate legendei Jannei d’Arc“

Ecaterina

Foto: Andrei Popete-Pătraşcu

„Eroina noastră naţională, fecioara de optsprezece ani, care s-a distins atât de mult în luptele de la Jiu, care a luptat şi a murit pe frontul Mărăşeşti-Oituzîn fruntea ostaşilor ce comanda, fata vitează, cum o numea Majestatea Sa Regina, eroina sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, prin actele sale a făcut să reînvie şi să dea iarăşi realitate legendei Jannei d’Arc“, menţiona în apelul lansat  Atenia C. Călugăreanu,

Acţiunea de strângere de fonduri a obţinut patronajul Majestăţii sale Regina Maria.

„Monumentul ce se ridică este un semn de recunoştinţă adus eroinei ale cărei acte rămân pilde pentru generaţia actuală şi generaţiile viitoare. Prin ele se cinsteşte din actele măreţe ale sufletelor, cari se înalţă la culmile visate, pentru binele şi fericirea celor ce simt cu adevărat româneşte“, se menţiona în Procesul verbal nr. 2, prin care Regina Maria şia dat acceptul să patroneze subscripţia.

Primul monument al eroinei a fost ridicat la Slatina

Acţiunea de strângere de fonduri nu a avut succes şi monumentele nu au mai fost realizate.

Primul monument închinat eroinei de la Jiu a fost ridicat la Slatina în anul 1925.

Locotenent-colonelul Nicolae Teodorescu, comandantul Regimentului 43 Infanterie, a propus ridicarea în faţa cazarmei unităţii a unui monument al eroilor regimentului, pe care să fie înscrise numele eroilor căzuţi pe front, iar Prin Ordinul nr. 7456 din mai 1920, generalul A. Razu, comandantul Corpului 1 Armată, a aprobat această iniţiativă. Fondurile pentru ridicarea momentului au  provenit din subscripţii publice şi dintr-o mare serată care a avut loc în oraşul Slatina.

Monumentul, o statuie a Ecaterinei Teodoroiu, a fost realizat de reputatul sculptor Dumitru Măţăoanu, originar din Câmpulung Muscel. Monumentul a fost inaugurat pe 31 mai 1925 în oraşul Slatina, în prezenţa M.S. Reginei Maria, a ministrului de Război, generalul de divizie Alexandru Lupescu şi a unei delegaţii de gorjeni.

Planul din anul 1919 a fost realizat abia în 1979, când o statuie de mari dimensiuni a Ecaterinei Teodoroiu, realizată de Iulia Oniţă, a fost amplasată în municipiul Târgu Jiu, pe bulevardul care-i poartă numele.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite