Preţul uimitor cu care a fost vândută o fotografie făcută de Brâncuşi uneia dintre capodoperele sale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia a fost vândută cu suma de 11.000 de euro                 Foto: facebook.com/casadelicitatiihistoric
Fotografia a fost vândută cu suma de 11.000 de euro                 Foto: facebook.com/casadelicitatiihistoric

O fotografie originală realizată de Constantin Brâncuşi cu una dintre lucrările sale, „Domnişoara Pogany“, a fost vândută de o casă de licitaţii din România cu suma de 11.000 de euro, de peste cinci ori mai mult faţă de preţul de pornire.

„Fotografia domnişoarei Pogany a fost vedeta zilei. Cu mult peste estimarea Historic, Constantin Brâncuşi a stabilit un record greu de atins pentru piata din Romania!“, se arată pe pagina de Facebook a casei de licitaţii „Historic“. Preţul de pornire al licitaţiei a fost de 2.000 de euro.

„Este o fotografie executată de Constantin Brâncuşi, în care o imortalizează pe Domnişoara Pogany, aşa cumeste descrisă în cvartea lui Paleolog“, au transmis organizatorii.

Historic este singura Casă de Licitaţii din România dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice, hărtilor, manuscriselor si documentelor pe suport de hărtie.

Brâncuşi era pasionat de fotografie

Constantin Brâncuşi era pasionat de fotografie. Inclusiv cât a fost prezent la Târgu Jiu atunci câns s-a ridicat Anamblul monumental „Calea Eroilor“, care include cele trei mari opere (Masa Tăcerii Poarta Sărutului şi Coloana „fără Sfârşit“), marele sculptor a fost însoţit de un aparat de fotografiat. 

Brâncuşi îşi fotografia lucrările în diferite moduri, fiind captivat de modul în care „cade“ lumina pe operele lui. 

„A învăţat să facă fotografii pentru a putea urmări lumina, adică să vadă reflectarea luminii de către suprafaţa sculpturii din metal. Totodată, Brâncuşi îşi fotografia lucrările pentru a le studia umbrele. De asemenea, se folosea de fotografie ca privelişte a locului unde îşi putea amplasa lucrările, pentru a fi puse mai bine în lumină. A învăţat prin fotografie legătura dintre lumină şi expunerea operei de artă. Acesta a fost şi scopul lui“, a explicat brâncuşologul gorjean Ion Mocioi.

Brancuşi ar fi început să-şi fotografieze singur lucrările când a observat, la o şedinţă foto, că o sculptură din bronz nu mai avea strălucirea obişnuită. Fotograful angajat i-a răspuns că pentru a obţine o fotografie bună a trebuit să atenueze efectele luminoase ale bronzului prin „pudrare“. Brâncuşi a fost nemulţumit şi a început să-şi fotografieze singur lucrările. În anul 1921, celebrul Man Ray devine profesorul său în arta fotografică.

„Brâncuşi făcea fotografii pentru el însuşi cu lucrările pe care le realiza. Este o colecţie de fotografii ale operelor sale făcute de el însuşi şi care se păstrează la atelierul Brâncuşi de la Paris“, a mai spus Ion Mocioi pentru Adevărul. 

Vă mai recomandăm să citiţi 

Controversatul senator Ion Iordache, demisie din PNL, cu acuze dure. „Este mai degradant decât orice formă de prostituţie!“

Fost şef de obşte din Gorj, judecat pentru obţinerea de subvenţii ilegale în valoare de peste trei milioane de lei

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite