Povestea morţii unicului fiu al lui George Coşbuc: Alexandru a decedat, în anul 1915, într-un accident de circulaţie petrecut lângă Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe locul în care a avut loc tragicul accident de circulaţie, poetul a construit, în memoria fiului său, o fântână, care acum face parte dintr-un restaurant. Zona este cunoscută de către toţi gorjenii ca «Fântâna lui Coşbuc», dar puţini ştiu că aici a murit singurul copil al poetului.

În faţa fântânii, Ion Vârţanu, patronul restaurantului, a amplasat o placă comemorativă cu fotografia lui Alexandru Coşbuc. În prezent, acesta vrea să amenajeze o terasă în jurul fântânii şi doreşte să înlocuiască placa comemorativă. 

Patronul restaurantului a căutat să afle totul despre evenimentul în care a decedat fiului George Coşbuc şi chiar a fost în Bistriţa Năsăud, la Casa Memorială «George Coşbuc». Acesta ne povesteşte cum s-a întâmplat accidentul: „Alexandru Coşbuc se afla într-o maşină Mercedes Torpedo Benz, împreună cu Alexandru Stâlpeanu, un latifundiar din Teleorman, proprietarul maşinii, probabil singura care circula, în vremea respectivă, pe drumurile Gorjului. Cei doi se întorceau de la vila din Tismana, unde George Coşbuc se retrăgea de multe ori ca să scrie poezii. Alexandru Coşbuc avea 19 ani şi era student. Acesta fusese chemat în armată şi urma să ajungă la Drobeta Turnu Severin. Maşina a lovit un bolovan mai mare şi maşina s-a răsturnat şi a intrat într-o căruţă aflaă în faţă. Alexandru Stâlpeanu a murit pe loc, iar Alexandru Coşbuc a fost rănit grav. A fost transportat cu o căruţă la spitalul din Târgu Jiu, dar a murit pe drum. George Coşbuc a fost foarte afectat de acest eveniment şi a ridicat o fântână în amintirea singurului său copil“. După aceste eveniment nefericit, George Coşbuc nu a mai putut să scrie vreo poezie şi, după trei ani, a murit. 

Fântâna nu a avut apă o lungă perioadă

Fântâna nu a mai avut apă o lungă perioadă de timp. „Fântâna nu este pe lista monumentelor istorice. Din anul 1977 nu a mai avut apă, dar m-am ocupat de renovarea ei. Acum există apă în fântână, dar vreau să o transform într-o piesă rustică. În anul 1996 am pus placa comemorativă din marmură, dar mi-am propus să o schimb cu o marmură neagră. Fotografia cu Alexandru Coşbuc am găsit-o într-o carte. Am făcut toate acestea pentru că George Coşbuc este un poet important din literatură română şi îmi plac poeziile lui. Din acest motiv, am vrut să aflu cât mai multe“, ne spus Ion Vârţanu. Acesta a fost chiar şi la Casa memorială a poetului din Bistriţa Năsăud, de unde i-a invitat pe directorul şcolii din localitate, precum şi pe reprezentantul Casei Memorial să viziteze locul unde a decedat Alexandru Coşbuc. Cei doi au venit şi i-au dat câteva sfaturi cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a pune în valoare acest loc. 

Citeşte şi 

Obrăznicii de poet: George Coşbuc, la un pas de exmatriculare, după ce a lovit un profesor şi s-a prezentat mahmur la ore

Biblioteca Judeţeană va fi numită după George Coşbuc

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite