O adolescentă din Târgu Jiu a fost admisă la trei licee din Anglia: „Dacă nu mă rup acum de România, poate că nu mai plec niciodată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Ose va învăţa ultimii doi ani de liceu în Anglia
Ana Maria Ose va învăţa ultimii doi ani de liceu în Anglia

Ana Maria Ose, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, a ales ca ultimii doi ani de liceu să-i urmeze la o şcoală de lângă oraşul britanic Birmingham. Tânăra vrea ca, după absolvire, să studieze medicina tot în Anglia. „Adevărul“ vă spune povestea de succes a Anei Maria.

Ana Maria Ose (16 ani), elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, va începe şcoala din toamnă la „Bromsgrove School“, un liceu de lângă oraşul britanic Birmingham. Tânăra va fi înscrisă direct în clasa a XII-a, deşi acum este în clasa a X-a. „O să fac ultimii doi ani acolo. În Anglia, sistemul educaţional preuniversitar are o durată de 13 ani, dar eu o să intru direct în clasa a XII-a, pentru că mi se va echivala clasa a XI-a“, explică Ana Maria, care a fost admisă la trei licee din Anglia.

Adolescenta a hotărât că este timpul să se „rupă“ de România şi să plece în străinătate, fiind atrasă de Marea Britanie şi de sistemul de învăţământ de acolo. „Am fost în Anglia atunci când eram mai mică, la vârsta de 8 ani, şi mi-a plăcut foarte mult. Este ţara mea de suflet. Am fost într-o tabără. A fost prima mea ieşire fără părinţi şi m-a marcat într-un fel sau altul, iar, apoi, a devenit o tradiţie să merg în Anglia în fiecare vară în tabără sau cu părinţii“, povesteşte Ana Maria. Treptat, a început să cunoască şi sistemul de învăţământ de acolo, dar şi mentalitatea englezilor. „Am avut cunoştinţe din alte oraşe din România, care au aplicat la câteva licee, au fost admise şi apoi au ales. Am vorbit cu ele şi eram foarte încântată de ceea ce mi-au povestit şi am zis să încerc şi eu, deşi nu aveam foarte multă încredere la început“, îşi aminteşte fata. 

Ose

Aşa că, în septembrie anul trecut, Ana Maria şi-a încercat norocul la mai multe licee din Marea Britanie. A trimis câte un dosar cu rezultatele obţinute la şcoală şi cu activităţile la care a participat, după care a susţinut un examen, despre care spune că nu a fost foarte dificil. Surpriza fetei a fost când a primit rezultatele. A fost admisă la trei licee: unul de lângă Londra, unul din Canterbury şi unul de lângă Birmingham. 

PROBĂ ELIMINATORIE: INTERVIUL CU DIRECTORII

„Se întocmeşte un dosar cu fişele matricole, iar activităţile extraşcolare contează foarte mult. La început, se susţine un examen la Consiliul Britanic din Bucureşti, într-o sală cu camere video. Partea eliminatorie este un interviu face to face cu directorul liceului. După ce reuşeşti să treci de examen şi ţi se aprobă dosarul cu fişele matricole, ţi se oferă un loc provizoriu, iar la final trebuie să faci o vizită la liceul respectiv“, arată Ana Maria traseul pe care l-a urmat. 

După ce a depus dosarul, în luna septembrie 2014, a susţinut examenele, după două luni a fost admisă, iar apoi a fost pusă în postura să aleagă. „Examenele au fost ca un fel de teză. Nu pot să spun că subiectele au avut un nivel ridicat de dificultate, dar au fost cuprinzătoare. Am susţinut examen la matematică, engleză şi la o altă disciplină în funcţie de profilul ales. Am fost admisă la trei licee“, explică Ana Maria.

„AU DOTĂRI FOARTE BUNE ŞI ASTA M-A ÎNCÂNTAT“

Tânăra a vizitat, apoi, toate cele trei licee din Anglia la care a fost admisă, ca să decidă pentru care dintre ele va opta. A discutat cu directorii şcolilor, după care a luat o hotărâre: 

anglia

„Am decis să merg la un liceu de lângă oraşul Birmingham, «Bromsgrove School». A fost foarte frumos şi diferit. A fost primul contact pe care l-am avut. Au nişte laboratoare foarte frumoase pe ştiinţe. Au dotări foarte bune şi asta m-a încântat. Am susţinut un interviu cu directorul liceului. A fost un interviu foarte relaxant. Mă aşteptam la ceva mult mai scorţos şi englezesc, dar a decurs totul foarte natural“, îşi aminteşte fata. Directorul „Bromsgrove School“ a întrebat-o pe Ana Maria cum îşi petrece timpul liber, ce pasiuni are şi care sunt ţintele ei. „Nu a fost nimic ieşit din comun. Am ales liceul de lângă Birmingham pentru că am mers foarte mult pe instinct. Le-am văzut pe toate la care aplicasem şi care mă acceptaseră şi, pur şi simplu, am avut o atracţie şi am simţit că locul acela este pentru mine. Când am văzut fotografiile, liceul nu m-a impresionat, dar când l-am văzut la faţa locului mi-am schimbat impresia“, povesteşte Ana Maria. 

„O SĂ FAC BIOLOGIE, CHIMIE ŞI FRANCEZĂ LA NIVEL ÎNALT“

Ana Maria va urma să studieze un modul de perfomanţă în care va aprofunda trei discipline la un nivel înalt. „Sistemul de învăţământ britanic este puţin diferit. Este împărţit în două tipuri de calificare: A Level (n.r. – General Certificate of Education Advanced Level – la finalul studiilor se obţine o certificare similară Bacalaureatului, dar fără recunoaştere internaţională) şi IB (n.r. –  International Baccalaureate), care se termină cu un Bacalaureat, ca la noi, şi se fac şase materii. Eu asta mi-am ales: IB. Trei se fac la nivel înalt şi trei la nivel standard. Eu o să fac la nivel înalt biologie, chimie şi franceză, iar la nivel standard engleză, matematică şi psihologie“, spune liceana. 

Ana Maria Ose vrea să urmeze medicina, după terminarea liceului. Va merge la facultate tot în Anglia, deşi consideră că medicina se studiază la un nivel înalt şi la noi în ţară. „După liceu, îmi doresc să urmez medicina. Aş vrea să studiez tot în Anglia. La un moment dat, m-am gândit să rămân în ţară, dar am renunţat la idee. Îmi place foarte mult Anglia şi, dacă nu mă rup acum de România, poate că nu mai plec niciodată. Părinţii sunt conştienţi de faptul că este ceea ce îmi doresc foarte mult să fac şi mă susţin“, spune eleva. 

PASIONATĂ DE LITERATURĂ

Ana Maria Ose a încheiat primul an de liceu cu media generală 9,78, iar până acum a participat la multe concursuri şi olimpiade şcolare. „Prima oară am participat la Olimpiada de Fizică, în clasa a VII-a, unde m-am calificat la faza naţională. În clasa a VIII-a, am ajuns până la etapa naţională a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română. În clasa a IX-a, am participat la Olimpiada de Lectură ca Abilitate de Viaţă şi la etapa naţională am obţinut menţiune“, se mândreşte fata.

Îi place literatura şi să-şi scrie gândurile. „Îmi place foarte mult să scriu, deşi sunt la un profil de matematică-informatică intensiv, să citesc, să mă joc cu animăluţele. Am trei căţei şi două pisici. Sunt o fire foarte sociabilă şi îmi place să ies cu prietenii. Îmi place să citesc romane poliţiste, mai ales cele de Agatha Christie, pentru că îmi plac intrigile şi sunt foare curioasă“, relatează Ana Maria. 

„Este o potenţială doctoriţă“

Raveca Manta, profesor de chimie la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“, are numai cuvinte de laudă la adresa elevei Ana Maria Ose, care va pleca să studieze în Anglia: „Este o fată admirabilă, cu un potenţial intelectual extraordinar şi cu o educaţie aleasă. Este o colegă bună şi o elevă admirabilă. A participat la multe activităţi de voluntariat. Este o potenţială doctoriţă, ingineră sau orice poate deveni acest copil pentru că are o voinţă interioară, o putere extraordinară şi învaţă foarte uşor“.

Profesoara este sigură că Ana Maria va face faţă cerinţelor învăţământului din Anglia şi va ajunge să exceleze. „Am discutat cu ea şi mi-a spus că a ales un modul printre cele de nivel superior de dificultate. Acolo, copiii sunt distribuiţi pe clase şi pe grupe, în funcţie de potenţialul lor intelectual. Se pare că englezii şi-au dat seama de valoarea intelectuală a Anei şi au poziţionat-o într-o grupă de performanţă, unde studiază şase obiecte la nivel de facultate în timpul liceului, urmând să-şi aleagă, apoi, un domeniu medical. De asemenea, are şi alte posibilităţi cu partea de modul pe care o studiază“, spune profesoara Raveca Manta. 

Nichifor

Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“, confirmă că Ana Maria este un elev model. „Este o fată ordonată din toate punctele de vedere şi ca ţinută, şi în ceea ce priveşte manualele şi rechizitele. Ana Maria are rezultate excepţionale la şcoală, este politicoasă, îndrăgită de colegi, plăcută şi chiar admirată de mulţi dintre profesori. Se distinge printr-o discreţie aparte“, spune directorul instituţiei de învăţământ. 

Tendinţă de a pleca din ţară de vârste tot mai mici 

Raveca Manta este de părere că învăţământul din Occident este mult mai pragmatic decât cel din România. Profesoara spune că în rândul tinerilor există o tendinţă tot mai puternică de a pleca din ţară. „Foarte mulţi fac facultatea de medicină cu perspectiva de a lucra în străinătate pentru că sunt câştiguri mai bune, dar o parte din ei pleacă şi din timpul liceului cu perspectiva de a urma o facultate şi de a rămâne acolo. Probabil că învăţământul românesc este mai puţin pragmatic şi este bazat pe teorie. Or, occientalii şi viaţa au demonstrat că trebuie mai mult pragmatism în perioada asta de liceu şi de şcoală generală, lucru care învăţământului românesc îi cam lipseşte“, este de părere profesoara de chimie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Citeşte şi:

Decanul de la UCB scapă de acuzaţii. Procurorii au clasat dosarul Monicăi Delia Bîcă

Mesaj emoţionant din partea campioanei olimpice Constantina Diţă Tomescu pentru fiul ei

Copil de şase ani ucis de microbuzul şcolar. Tragedia a avut loc în comuna Berleşti

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite